De Smoesjes voorbij: 7 handzame tips voor beginnende laatkomers (Erwt Archief)

r

(gepubliceerd op 28/04/2010)

The Rules
Spelregels zoals die golden op het Etty Hillesum Lyceum locatie het Vlier te Deventer:
De te laat gekomen leerling dient door zijn leraar naar de meldkamer gestuurd te worden waar hij een bonnetje krijgt en in de computer wordt gezet als ‘te laat’. Het bonnetje dient als bewijs dat hij zich gemeld heeft, waarmee terug de les in mag (noot: volgens de regelementen is hier zelfs nadrukkelijk sprake van een gunst, als de leraar je toestaat de les te volgen ondanks het te laat komen). De leerling moet zich de daaropvolgende dag een half uur voor aanvang van zijn eerste les opnieuw melden om zijn naam uit het systeem te krijgen.

The Tricks
Met smoesjes overleef je misschien de eerste weken, daarna wordt het toch tijd voor volwassenere middelen. [erwt] helpt beginners op weg.

  1. Binnensneaken. Een vaardigheid die je doende opdoet. Makkelijkst is natuurlijk als de deur van het lokaal aan de andere kant staat dan waar het schoolbord staat, maar strategie en lenigheid sluiten succes als het bord naast de deur staat niet uit. Houd na het binnenkomen de hoogte van de zittende medeleerlingen aan. Zorg aan het begin van het jaar voor een zetel achterin de klas. Idealiter naast de deur.
  2. Kluistruc. De meeste leraren hebben geen problemen met leerlingen die aan het begin van de les met een zielig gezicht zeggen dat ze hun boeken nog in hun kluisje hebben laten liggen. Gevolg is een mensenstroom die na de pauzebel trappen op en af zeult met boeken die ze net zo goed tijdens de pauze hadden kunnen halen. Voeg je in die stroom, jas en tas in je kluisje, boeken in de hand en veins dat je al in de klas was geweest.
  3. Bonnentruc. Ervaring en universele waarheden leren dat leraren noch op de datum, noch op de naam van het bonnetje bekijken. Iedere ongekreukte bon die je weet te bemachtigen is daarom goud waard. Bewaren op een droge en veilige plek: de deur van je kluis, een mooie plek in je agenda/schoolboek.
  4. Bonnentruc*2. Omdat telaatbriefjes niet voor het oprapen liggen geef je je verkregen exemplaar niet zonder meer weg: het heeft je halfuur uitslapen gekost, recyclen is dus een must. Houd je briefje op je bureau en je neus bloedt als de leraar je verteld dat je die dingen eigenlijk moet inleveren (“pardon meneer, ik weet dergelijke zaken niet, ik kom namelijk nooit te laat.”)
  5. Bonnentruc*3. Upgrade 3 van de bonnentruc is een waagstuk: de meeste leraren laten je het bonnetje op je bureau leggen en kijken er niet meer naar. Het is het daarom waard te proberen een kassabon als te laatbriefje te gebruiken en daarmee zwaaiend de klas binnengelaten te worden. Aan het eind van de les is de docent jou al vergeten en vraagt zich hooguit een moment af wanneer hij gelpennen heeft gekocht bij de Bruna en waarom hij de bon daarvan op zijn bureau heeft gelaten.
  6. Heeft niets gewerkt en moet je je dan toch melden zorg dan dat je een band opbouwt met de meldkamerbediende. Aangezien die job een vast rooster heeft en jij hoogstwaarschijnlijk één leraar hebt waar al je trucs spaak lopen krijg je de kans een band op te bouwen met deze persoon. Doe dit en de kans zit er in dat ze tezijnertijd je naam niet meer in het systeem zet.
  7. De allerlaatste remedie voor een vroegmeldochtend is dat je een andere starttijd meldt. Bij het melden moet je zelf zeggen wanneer je les begint, een rooster wordt niet gecheckt. Jouw dagen beginnen altijd pas het tweede uur. Als je je moet melden zeg je tegen je docent van het eerste uur dat je naar de wc bent, zieht je jas aan, sprint naar buiten via de nooduitgang, maakt je haar nat omdat het regent, hijgt naar de meldkamer en je meldt je vroeg. Daarna dreuzel je de trap weer op naar je les, zonder dat de meldkamerbediende vermoedt dat je eigenlijk les hebt.

Like ook fb.com/erwtarchief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s