Laatste blogs 📥
“Ze zeiden het alsof het een wedstrijdje was, kinderen krijgen” – Waarom Omvolking zo Ongemakkelijk is voor Links.
Lapinisme, omvolking.. het zijn ongemakkelijke termen voor witte hoogopgeleide linkse mensen. Hoogopgeleide koppels hebben één wolk van een kind en die mag niet in de klas zitten van de zes kinderen van mevrouw El Huppeldepup want dan wordt ‘ie gepest. Maar omvolking op het lagere en middelbaar onderwijs? Complottheorie! Laatst zat ik zelf te praten met een groep Marokkanen en toen begreep ik het ineens. Ze waren dertigers, net als ik, en hadden allemaal zes tot acht broers en zussen. Ik was stomverbaasd. Ach, dat viel nog mee, zeiden ze dan. Hun ouders hadden tien tot twintig broers en…
Lees verderHet verhaal van 2022: de wederopstanding van King Elvis
Het verhaal van 2022 is het verhaal van de wederopstanding van koning Elvis. Dit is een filmrecensie en de film die ik hier ga recenseren is Elvis (2022) van Bas Luhrmann, met hoofdrollen voor Austin Butler en Tom Hanks. Wat ik wil beschrijven is niet de film zelf, maar de sensatie van de film. De zindering, de elektroshock die vanaf het openingshot tot de aftiteling door de zaal ging, terwijl een nieuw publiek werd blootgesteld aan de majesteit van de helderste ster aan het firmament. Het verhaal van 2021 was een ode aan de chaos, ik leerde je om…
Lees verderMost expensive properties on Earth 2 in 2023
1. The White House (529 tiles) $75.000 Player: Landeee 2. Statue of Liberty (72 tiles) $65.000 Player: 지구인KING 3. Vatican City (554 tiles) $50.000 Player: easterlove 4. Valhalla (417 tiles) $50.000 Player: HarleyQuinn 5. Forbidden City (847 tiles) $30.000 Player: NEWYORK 6. AT&T Stadium (448 tiles) $27.500 Player: tradesmcgrady 7. The Kremlin (1997 tiles) $25.001 Player: HoneyBadger00 8. Vatican City (751 tiles) $20.000 Player: 지구인loveby 9. Machu Picchu (98 tiles) $20.000 Player: TheRealJoker 10. Colosseum (750 tiles) $17.000 Player: TYLOR (use the promocode ERWTDOTORG to get discount)
Lees verder
Hoe ik dankzij Coinbase 500% rendement heb behaald
Als je nog nooit Bitcoin hebt gekocht heb je waarschijnlijk ook nooit van Coinbase gehoord. Ik ook niet, voordat ik in december 2019 mijn eerste Bitcoinbits begon te kopen. Inmiddels druppelt er vanuit mijn Coinbase rekening in Ierland maandelijks een paar honderd euro naar mijn ‘fiat’ rekening, staat er Bitcoin ‘koud’ in de Coinbase ‘kluis’ en blijft mijn rekening op Coinbase zelf maar groeien. En groeien. En groeien. En ik maar snoeien maar de rekening blijft maar groeien. En groeien. En ik maar snoeien en de rekening maar groeien. En groeien. En groeien.…
Lees verderHet Beest van de Beurs
Als er over financiële markten wordt gesproken gaat het altijd over The Bull en The Bear: als de koers klimt dan is het bullish, daalt de koers dan spreekt men van een bear market. De stier verwijst naar een markt waarin er veel wordt opgekocht, waardoor er sprake is van waardestijging, terwijl de beer verwijst naar een markt waarin er veel wordt verkocht, zodat er sprake is van waardedaling. Het zijn mooie metaforen om de abstracte wereld van cijfertjes concreter te maken. Meer niet. Toch? De markt heeft de neiging om steeds abstracter…
Lees verderOver de ene fout die (bijna) alle beleggers maken of waarom je in 2013 Ethiopië had moeten kopen
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en alles wat omhoog gaat moet ooit eens naar beneden. Het zijn dus niet de ‘winnaars’ op de markt van vandaag die de beste groeipotentie hebben. Integendeel. Philips NV was in 2000 op zijn hoogtepunt. Iedereen die in 2000 aandelen van Philips heeft gekocht heeft kapitaal verloren. AB Inbev had zijn hoogtepunt in 2015-2016. Wie toen is ingestapt heeft zijn geld de voorbije jaren zien wegsmelten. Wie in de jaren ’10 aandelen had gekocht met dodgy namen als ‘Facebook’, ‘Amazon’, ‘Google’ en…
Lees verderAlles wat je moet weten over negatieve rente
Waarom banken in Nederland en België in 2018 overgaan op negatieve rente.
Lees verderDe weg naar ‘Alles wat je moet weten over Negatieve Rente’
Deze blog gaat over de totstandkoming van de blog Alles wat je moet weten over negatieve rente. Het avontuur is begonnen toen ik voor het eerst de term ‘negatieve rente’ hoorde, uit de mond van onderzoeksjournalist Arno Wellens in de verdienstelijke online talkshow Café Weltschmerz. Hij zei het nonchalant, in een item over Griekenland en pensioenfondsen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Het grootste deel van wat hij zei volgde ik niet want ik wist niets van economie. Dat wil zeggen, ik wist net genoeg om te weten dat rente…
Lees verderHoe Mark Rutte tien jaar in het Torentje kon blijven – en hoe je hem er uit krijgt
Al meer dan 10 jaar is Mark Rutte de minister-president van Nederland en weer wint hij met een monsterzege de Tweedekamerverkiezingen. Journalisten noemen hem de Teflon-man omdat hij zonder smetten door elke politieke storm komt. De vraag op ieders lippen is: wat is het geheim van Rutte? Het parlement is een soort poppenkast voor volwassenen. Verschillende typetjes met uiteenlopende motieven komen bij elkaar, bekvechten, smeden snode plannetjes en schrijven samen geschiedenis. Wie blijft zitten en wie moet gaan hangt niet af van wanbeleid of politiek falen – zo bleek nu weer – maar van de karakters van de politici. Om…
Lees verderONDERBUIKPEILINGEN #TK2021 “Ik voel me een leraar die proefwerken nakijkt”
Het is verkiezingsavond in Nederland en dus zijn wij van de redactie (ik dus) druk bezig met het nakijken van de inzendingen voor de Onderbuikpeilingen (voor wie niet weet waar dit over gaat, lees dit). Ik voel me ineens een leraar op een middelbare school die cijfers mag uitdelen. Wie heeft de hoogste punten? Morgen, als de definitieve uitslagen bekend zijn, krijgen jullie je cijfer. Nog even geduld kinderen. Bij vorige verkiezingen had ik niet zo veel om na te kijken, alleen mijn eigen poll en die van Sywert van Lienden, die toen beter peilde dan Maurice. Pas heel recent…
Lees verderTurkse Politiek voor Beginners
Türkiye büyük ama gerçek yok. Turkije is groot maar de waarheid bestaat niet. Voor buitenstaanders is de grootsheid van Turkije moeilijk te vatten en is het niet bestaan van de waarheid nog moeilijker te vatten. Ik ga toch proberen om een kleine introductie in de grootsheid van Turkije en in het niet bestaan van de waarheid te doen. Welkom bij Turkse Politiek voor Beginners. Turkije en de wereld Turkije is om twee redenen groot. Ten eerste omwille van geografische en historische betekenis van de stad Istanbul en ten tweede omwille van de omvang van de Turkse etnische diaspora. Istanbul is…
Lees verderPirate Party Peaks with 4 Seats in European Parliament
The Pirate Party has won four seats in the European Parliamental elections of May 26th, making it the largest European victory so far. The Pirates were elected in Germany (1 seat) and the Czech Republic (3 seats). The Pirate Party has had various representatives in the European Parliament, both from Sweden and Germany, but never was their number this high. The result is largely thanks to the Czech Pirates, who have been in a winning streak for a few elections now. In the last legislature, Julia Reda represented the Pirates from Germany. She has shed a light on both the…
Lees verderWie wint de Eerste Kamerverkiezingen in 2019? Doe mee met de #Onderbuikpeilingen!
Er komen verkiezingen en dus kunnen we weer zien hoe ver de peilingen er dit keer naast zaten. erwt.org volgt dit verschil tussen de peilingen en de werkelijke verkiezingsuitslagen op de voet en doet ook zelf een duit in het zakje met de bekende #Onderbuikpeilingen: een soort Toto voor verkiezingen. Hoe werkt het? Heel simpel. Voel aan je onderbuik en verdeel de 75 zetels van de Eerste Kamer over de partijen die jij denkt dat de kiesdrempel gaan halen. Als de werkelijke uitslag bekend is trek je de behaalde zetels af van de werkelijke zetels en tel je deze punten…
Lees verder
Universiteiten in Europa lopen achter als het om gender gaat
Er waait een nieuwe wind door het academische huis. Het duel tussen marxisten en anarchisten en de politieke debatten over de ideale samenleving hebben plaatsgemaakt voor een multidimensionale seksestrijd. Het toneel is verplaatst van de symbolische straat naar de retorische slaapkamer en draait rond ‘mijn’ persoonlijke belevingswereld en om seks (of het gebrek daaraan). De Noord-Amerikaanse universiteiten van Stanford, Indiana en met name Toronto leiden ons de weg. Nu is het zo dat Europa nog een inhaalslag te maken heeft voordat het op het niveau van Toronto is. De tijd dat Nederland met de legalisering van het homohuwelijk in 2001…
Lees verdererwt Gender, de introductie
Erwt Gender© Introductie (hier bent u nu) Het Genderalfabet Spectra Geslachtsspectrum Identificatiespectrum Oriëntatiespectrum (komt nog) Presentatiespectrum (komt nog) erwt Gender beschrijft een Nederlandstalige lexicon van de genderspectra waarin de premisses, axiomas en definities van het debat worden beschreven. Bijdragen aan en kritiek op deze lexicon wordt aangemoedigd, dit kan als reactie op één van de blogs of links naar blogs of als e-mail naar erwt@alumni.com. In tegenstelling tot de rest van erwt.org is erwt Gender niet gericht op het versimpelen van de materie die wordt besproken, maar op het compliceren ervan. Dit betekent dat erwt Gender een leeswijzer heeft…
Lees verderHet Genderalfabet
A – Aseksueel B – Biseksueel C – Cisgender D – Drag E – Exhibitionist F – Fluïde G – Gay H – Heteroseksueel I – Intersekse J – Judith Butler K – Kink L – Lesbisch M – Metroseksueel N – Non-Binair O – Omniseksueel P – Polygameus Q – Questioning R – Rol S – Skolioseksueel T – Transgender U – Undecided V – Vogue W – Womxn X – Chromosome Y – Chromosome Z – Zhij Meer lezen? erwt Gender, de introductie Waarom zijn er geen hetero’s in het Vrouwenvoetbal?
Lees verderErwt Gender: het Identificatiespectrum (Over de letters C, T en Z in het Genderalfabet)
Erwt Gender© Introductie Het Genderalfabet Spectra Geslachtsspectrum Identificatiespectrum Oriëntatiespectrum (komt nog) Presentatiespectrum (komt nog) Het identificatiespectrum gaat over de perceptie van een individu op zichzelf. Op de plaats waar ‘individu’ staat had ik ook ‘mens’ kunnen schrijven, maar in feite zijn beide categorieën niet goed. Het moeilijke van dit spectrum is dat het zich enkel en alleen bezighoudt met de geest die huist in een lichaam zonder daarbij het lichaam zelf in beschouwing te nemen. Als ik schrijf dat het gaat over de perceptie van een ‘mens’ dan sluit ik daarbij uit dat de geest die in het menselijke lichaam…
Lees verderErwt Gender: Het Geslachtsspectrum (over de letter I, N, X en Y in het Genderalfabet)
Lees eerst: erwt Gender, de introductie Het Genderalfabet Geslachtsspectrum Identificatiespectrum Oriëntatiespectrum Presentatiespectrum Op erwt.org maken we onderscheid tussen vier genderspectra, die in alle gevallen behalve het geslachtsspectrum kunnen worden opgedeeld in een binaire en een non-binaire notie. Het is hierbij belangrijk op te merken dat de spectra afzonderlijk van elkaar opereren. Een individu dient dus te worden ondergebracht in alle vier spectra afzonderlijk. Hieruit volgt dat het aantal mogelijke gendercombinaties schier oneindig is en zo dienen deze ook te worden begrepen. Daarom is het raadzaam om enkel naar de spectra afzonderlijk te kijken. We beginnen vandaag bij het geslachtsspectrum. Van…
Lees verder
Dwergplaneet Pluto en het problematische karakter van kennis
Dwergplaneet Pluto en het problematische karakter van kennis Toen ik klein was leerde ik dat er 9 planeten zijn en dat ze vernoemd zijn naar de Romeinse goden. De grootste planeet was vernoemd naar de oppergod, de blauwe planeet was vernoemd naar de zeegod en het kleine, koude Pluto was vernoemd naar de god van de onderwereld. Toen kwam het nieuws naar buiten dat Pluto niet langer een planeet was, maar dat er voor hem en de zijnen een nieuwe categorie was ontworpen: de dwergplaneten. Sinds 24 augustus 2006 hebben we niet 9 maar 8 planeten, daarnaast hebben we dwergplaneten…
Lees verderOver Inzicht
Om toch maar iets op papier te zetten ben ik nu beginnen schrijven. Ook al weet ik dat deze woorden waardeloos zijn, toch schrijf ik. Ik schrijf om te reproduceren wat anders vergankelijk is, namelijk mijn eigen bewustzijn. En vooral ook de inzichten die ik heb bekomen. Inzicht is hierin de cruciale term. Hoe reproduceer ik inzicht? Ik kan inzicht niet reproduceren. Ik kan alleen mijn eigen pad naar dat inzicht beschrijven. Ik schrijf in de wetenschap dat er gelezen gaat worden. Deze woorden zijn een middel om jou, lezer, te laten delen in het inzicht. Ik moet rekening houden…
Lees verderDe Mechanisering van het Wereldbeeld
Een term die zo nu en dan gebruikt wordt als geestelijken het hebben over deze tijd is de ‘Mechanisering van het Wereldbeeld’. De term is begonnen als titel van een boek, geschreven door de wiskundige en historicus E. J. Dijksterhuis. Het tracht uit te leggen (de term zowel als het boek) hoe het fundament der wetenschap in de loop der eeuwen is verschoven van een bezield naar een mechanisch wereldbeeld. Laten we wetenschap definiëren als de geordende kennis van de mens over de realiteit. De mens is al lang bezig met kennis over de realiteit te ordenen, misschien wel sinds…
Lees verderDe Blok
De Blok is het meest gevreesde en meest gebruikte woord in het Vlaamse studentenvocabulaire. Voor sommigen staat het voor de kerstvakantie, voor anderen begint de Blok in november al. In ieder geval vallen de maanden januari en juni in de Blok, omdat dat de maanden zijn waarin de examens worden afgenomen. In die maanden zijn er geen colleges, zodat studenten zich volledig kunnen richten op het blokken. Examens in Vlaanderen zijn heel anders dan in Nederland en vergen ook iets meer voorbereiding. Zo worden de helft van de examens mondeling afgenomen, een vorm die in Nederland alleen voor het…
Lees verder