☣ VIRUS DIARIES ☣ – elke dag nieuwe updates

Donderdag 2 april – Geridderd

Vandaag weer op kantoor. De stapel administratief werk groeit elke dag verder terwijl de boekhouder vanuit huis moet werken. Ondertussen kom ik maar de helft van de tijd op kantoor. Voor een week of twee kan dat, maar nu er nog geen virusvrij land in zicht is zal ik toch meer procedures zelf moeten gaan toepassen met hulp of afstand. Ik heb zelf voorgesteld om minder thuiswerkvakantiedagen op te nemen (niet in die terminologie natuurlijk) maar dat kon ook niet. Ik zal dus drie dagen per week extra gas moeten geven en meer verantwoordelijkheden moeten opnemen, wat in tijden van massaontslagen goed nieuws is. In het heetst van de strijd worden schildknapen geridderd.

Woensdag 1 april – de Bom

Corona-moeheid begint een ding te worden. Na twee weken 100 procent coronanieuws is er hier en daar niet-coronanieuws te vinden. Het is wel vreemd hoe alles voor de crisis waardeloos is geworden. De vluchtelingen-‘crisis’ en de opkomst van extreem-rechts zijn grappen vergeleken met wat er nu gebeurt. Boris Johnson en Donald Trump maken zich elke dag nog belachelijker dan de vorige. De klimaatcrisis is opgelost, de lucht is schoon en er wandelen wilde dieren door de steden. Elke economische prognose verbleekt met de werkelijkheid.

‘De Bom’ van Doe Maar is het meest toepasselijke nummer van dit moment maar de bom is nu wel echt gevallen. Carrière maken? Werken aan mijn toekomst? Examens? Hypotheek? Pensioen? Restwaarde? Vakantie? Alles is verkoold en verdampt door de Bom. Durf dan nog maar een één april grap te maken.

Dinsdag 31 maart – Pan Demos

Wat zij nog erger vond dan het feit dat ik niet reageerde op haar smsjes is het feit dat ik ondanks alles toch af heb gesproken met een vriend en zelfs willens en wetens, tegen heug en meug, aan dezelfde joint heb getrokken. Wat respectloos is tegenover haar, haar ouders en haar grootouders. Ik begrijp haar gevoel wel, maar ergens ben ik het niet eens met de manier waarop de zaken ons worden voorgespiegeld.

Hier is de keiharde waarheid: Pandemie staat voor PAN DEMOS. Het gehele volk. Iedereen zal in de loop van de komende maanden of jaren het virus krijgen en waarschijnlijk van een vriend of familielid. De enige manier om eraan te ontkomen is door ophanging, zelfvergiftiging, het zichzelf te pletter storten van een hoog gebouw, het doorsnijden van de polsen of door zichzelf in te metselen in een atoombunker zonder contact met Deliveroo of Uber Eats. Het vaccin dat nu ontwikkeld wordt is niet voor u en mij, het is voor de volgende generaties die herhaling willen voorkomen.

Er is geen strijd die u of ik kunnen voeren. De strijd is op micro-niveau waar we geen invloed op hebben, behalve misschien door optimistisch te blijven en de hoop niet te verliezen, als je dat wilt geloven. Dat is al vrij onwetenschappelijk maar bon, laten we niet te moeilijk doen in deze moelijke tijden.

Voor mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor de volksgezondheid en die graag in scenario’s denken is dit natuurlijk onacceptabel. Er zijn dan 10 scenario’s te bedenken waarvan alleen de eerste 2 acceptabel zijn. Die zijn in februari al van tafel geveegd. Dan zijn er 3 eigenlijk onacceptabele scenario’s. Die zijn ook weg. De drie volgende onacceptabele, ondenkbare scenario’s ook. Dan zijn er nog maar 2 volstrekt onacceptabele en ondenkbare scenario’s met heel veel doden over. Scenario 9 is het FlattenTheCurve verhaal en die is net iets acceptabeler dan scenario 10 omdat door dit lijden zo lang mogelijk te rekken er meer mensen opgevangen zouden worden. Omdat mensen denken dat ze altijd overal verantwoordelijk voor zijn vinden ze dat ze met z’n allen zo veel mogelijk in het plaatje van scenario 9 moeten passen maar de waarheid is dat er geen strijd is, dat iedereen besmet zal worden en dat je jezelf niet voor de gek moet houden.

Dus ja, op beleidsniveau was het twee weken geleden inderdaad aan te raden voetbalwedstrijden en concerten af te gelasten om het virus niet al te snel te laten verspreiden (begin februari was beter geweest om in aanmerking te komen voor scenario 5-6 maar laten we schappelijk blijven). Aan de andere kant, inmiddels zijn de beademingsapparaten dubbel geboekt en zijn de IC bedden bezet. Het heeft dus eigenlijk geen zin meer om de curve te flattenen want vol = vol en voller dan vol kan niet. De ziekenhuizen zijn minstens tot kerstmis volgeboekt.

In het FlattenTheCurve plaatje wordt de Flat Curve voorgesteld alsof het ONDER de Health Care System Capacity lijn blijft. DAAR ZIT DE CURVE NU BOVEN. Scenario 9 kan dus ook in de prullenbak, ook die is officieel mislukt. Carpe Diem et Memento Mori, de trein naar 1350 is vertrokken.

Maandag 30 maart – de Maat

De dag begint goed met rustig thuis mappen opruimen en af en toe mailtjes beantwoorden die binnenkomen via de VPN tot plots een maat vraagt of ik moersleutels heb, die ik toevallig heb. Twee uur later zitten we bij mij op de zetel vodka te drinken, historische veldslagen te kijken, rauw vlees te eten en jointen te paffen. Ondertussen zegt de klok dat ik nog aan het werk ben, wat ik vrij episch vindt. Als om half zes mijn onzichtbare enkelband uitgaat kan ik rustig ademhalen. De maat vertrekt niet veel later, ik kom bij positieven en mijn vriendin wacht op antwoord.

Zondag 29 maart – Bijna verkouden

Vandaag weer eens hardgelopen. De luchtkwaliteit was merkbaar beter dan ooit en het was zo rustig dat ik bijna niet op de verkeerslichten moest letten. De meeste andere weggebruikers waren andere joggers. Het was toch kouder dan ik dacht en bij thuiskomst was ik bang verkouden te worden. Normaal niet zo’n ramp, maar in deze fameuze tijden mogelijk dodelijk misschien.
We hebben nog steeds geen manier om ons te verdedigen.

Zaterdag 28 maart – Quarantaine Experience

Toen mijn vriendin en ik rond acht uur even naar buiten gingen om een romantisch flesje wijn te halen in de nachtwinkel werd er plotseling van alle kanten gejoeld en en geapplaudisseerd. Dat was even ongemakkelijk. Het was volledig langs me heen gegaan dat ‘klappen voor de zorg’ sinds vorige week een dagelijks terugkerend coronaritueel was geworden.

Ik krijg het gevoel dat ik de Full Quarantaine Experience (FQE) niet helemaal meekrijg. Ik mag/moet nog halftijds naar mijn werk, ik zie mijn vriendin nog regelmatig en kom nog dagelijks met wettig of semi-wettig excuus buiten de deur. Kortom, ik voel me nog niet genoeg in het nauw gedreven om met lotgenoten uit het raam te hangen en te klappen. Beetje genânt.

Vrijdag 27 maart – Deus Ex

De verwachtingen over hoe lang de maatregelen gaan duren veranderen dagelijks. Op de briefjes op de deuren is 4 april inmiddels veranderd in 15 april, ik weet zelf al niet meer wat de officiële lijn is. Weken, maanden, jaren zelfs. Niemand weet het.

Op straat zijn parallellen met films, games en series niet meer te ontkennen. De post-apocalyptische game Deus Ex is nu dagelijkse praktijk: Billboards over corona, briefjes over corona, radiospots over corona, uitgestorven winkelstraten, sirenes, relatief veel zatlappen en politie op straat, hier en daar een krantenwinkel of apotheek die open is waar je met met je pinpas dagelijkse benodigdheden kunt kopen, mensen die maskers dragen, verwarde mensen die contact zoeken of juist wegkijken, speciale permissies om überhaupt de deur uit te mogen en, het toppunt, drones die roepen dat je binnen moet blijven. Die drones heb ik zelf nog niet rond zien vliegen maar misschien moet ik voor de zekerheid op zoek naar een elektroblaster. Uit ervaring weet ik dat je die dingen met normale kogels niet uit de lucht kunt schieten.

Donderdag 26 maart – Apocalypse in America

Tweede dag thuiswerk. Niets gedaan, behalve kijken naar hoe NBC News Anchor Lester Holt beschrijft hoe het einde der tijden de straten van New York binnenstroomt. Het Virus verovert de Verenigde Staten en doordat we in onze vrije tijd allemaal in Amerika leven voelt het nu pas echt.

Woensdag 25 maart – Twee Biljoen

Twee Biljoen Dollar. Zo veel gaat de Amerikaanse centrale bank (de FED) bijdrukken in strijd tegen de economische gevolgen van de coronacrisis. Two Trillion Dollars. Mensen die deze blog volgen weten dat ik met Alles wat je moet weten over Negatieve Rente en De weg naar alles wat je moet weten over Negatieve Rente het beleid van centrale banken op de voet volg. “Helicopter Money”, de derde etappe op de weg naar Hyperinflatie, was de afgelopen jaren nog niet zo duidelijk in beeld als nu. Ik heb hier een briefje aan de muur hangen met 100 Trillion Dollar, de bekende Zimbabwaanse dollar die op de Wikipediapagina van het biljoen staat. Het Biljoen is een getal dat buiten de natuurkunde en de astronomie eigenlijk alleen in de context van Hyperinflatie bestaat. Ik ga niet eens proberen om het te visualiseren en ik heb ook geen zin om twaalf nullen uit te typen. Doe je gordel om, we zijn nog maar net begonnen.

Dinsdag 24 maart – Eindelijk Quarantaine

Vandaag eindelijk zelf in Quarantaine. Tot nu toe ging ik met gevaar voor eigen leven naar mijn werkplek maar om toch iets te doen mag (moet) ik nu om de dag thuiswerken. Aangezien ik vanuit huis niet veel kan doen behalve af en toe mijn e-mail checken voelt het als… Je mag het eigenlijk niet zeggen dus dat zal ik dan maar niet doen.

Béter eigenlijk, want in normale tijden moet elke zuurverdiende verlofdag die voorbij gaat goed besteed zijn terwijl nu.. Ja.. Hoeveel ‘thuiswerkdagen’ ga ik nog gratis krijgen? 10? 20? 100? Heerlijk die vrijheid.

Ondertussen is mijn relatieve loonpositie de lucht in geschoten. Vóór de crisis was ik een tot levenslang veroordeelde loonslaaf in de kelder van het loongebouw maar als ik in de krant lees waar zelfstandigen en ‘tijdelijk’ werklozen nu forfaitair netto recht op hebben dan knijp ik in mijn handjes. Hoe lang dit feestje zal duren is niet te zeggen maar voorlopig kom ik er goed vanaf.

Maandag 23 maart – de Coronakaart van John Hopkins

Ik moet vaker cijfers van besmettingen en doden opschrijven. De John Hopkins corona-kaart is de maatstaaf. Ik weet nog hoe ik die kaart in januari voor het eerst ontdekte. Toen was het een exotisch data-project over één of ander virusje in China. We konden dankzij Open Data meekijken hoe Amerikaanse wetenschappers de verspreiding van het virusje volgden in Chinese provincies. Ik dacht toen dat alleen de allergrootste nerds deze website zouden ontdekken.

Inmiddels bezoekt letterlijk elke internetgebruiker ter wereld letterlijke zes keer per dag deze website of een API op een nieuwssite die de data van deze website gebruikt. Alle ogen zijn gericht op de John Hopkins University in Baltimore en hoewel elke land claimt (bijna) een vaccin te hebben ontwikkeld verwachten we JHU ons gaat redden.

Zaterdag 21 & Zondag 22 Maart – Boomermemes

Een rustig weekend met mijn vriendin. De Hobbit kijken. Wandelingen maken, afvragen of we ‘maatregelen’ overtreden als we op een bankje zitten en chips eten. Sociaal proberen doen via Facetime met vrienden. Boomermemes delen met familie.

Een vriend van mijn opa blijkt gestorven te zijn aan corona. De Franse brandhaard was in zijn geboortedorp, Mulhouse. Akelig dichtbij komt het dan. Mijn broer woont in de Nederlandse brandhaard Tilburg. Vooralsnog geen besmettingen in de familie. De reünie van dit weekend is wel gecanceld, uiteraard. Dat was vorige week nog niet zo evident.

De positieve cijfers uit Italië blijken nu loos alarm te zijn geweest. De media hebben te veel honger naar goed nieuws uit Europa. Volgens de Nederlandse mediacirkel zou België ook al relatief of meta-relatief positievere cijfers schrijven. Not.

Vrijdag 20 maart – een Zombiefilm

De straten zijn bijna leeg. Ik voel me een beetje Will Smith in ‘I am Legend’ nu als ik naar het werk fiets. Ik zou eigenlijk een paard moeten hebben en een paar geweren die ik op mijn rug kan dragen. Of een Captain America schild. Alle films zijn uitgekomen. Vooral de zombiefilms.

Er beginnen grenscontroles te komen tussen Nederland en België op verschillende plaatsen in Limburg. Nederlanders die alleen komen om te shoppen of te wandelen worden teruggestuurd. Ze moeten gewoon hun auto keren, midden op de provinciale weg. Ik weet niet op welke RECHTSGRONDEN de Limburgers dit doen want blijkbaar moet Federaal dit nog goedkeuren, laat staan dat Europa hier nog iets over te zeggen heeft. Schengen is dus ook al mislukt. Jammer.

De zomervakantie mogen we inmiddels ook vergeten. De Vlaamse universiteiten gaan niet meer open dit semester, profeet Marc van Ranst roept iets over 10 weken en de speculaties gaan over nog meer weken die maanden worden. Wie logisch nadenkt beseft al dat het licht nooit meer op groen gaat. Hooguit oranje. Woorden als ‘politiestaat’ beginnen zich op te dringen.

Ondertussen doet de meute niets anders dan lomp applaudisseren en witte lakens uit het raam hangen voor de mensen in de zorg en in de supermarkt. Hoe meer de kudde zich als moeder Theresa gaat gedragen, hoe meer slechte dingen er bij mij naar boven komen. Ik heb eigenlijk zin om met een Halloweenmasker door de uitgestorven straten te skaten, als een soort Engel des Doods. Ik denk alleen niet dat ik dat mag van mijn vriendin, helaas.

Donderdag 19 maart – de V van Valuta

Ik weet ineens hoe het kan dat alles is gaan dalen. De markten, maar ook crypto en ‘safe havens’ zoals edelmetalen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: onze valuta zijn ongelofelijk hard in waarde gestegen. De Renminbi, Yen, Euro, Dollar, Pond – ze zijn allemaal de lucht in geschoten. Het is alsof je in een trein zit en je afvraagt hoe het kan dat het station en het landschap zo snel bewegen. De trein, waar je zelf inzit, beweegt. We zijn dus allemaal op korte tijd rijk geworden.

Om mijn aanname te controleren ben ik valutakoersen gaan checken en inderdaad, de Roebel is spotgoedkoop. Rusland is nog niet geïnfecteerd en dus kun je nu (NU!) keiveel roebels kopen met je peperdure euro’s. Nog interessanter: als het paniekvirus nieuwe landen en hun valuta infecteert veert de waarde van de munt terug. De valutakoersen maken zo een vrij steile V-vorm. Hieronder zie je de waarde van de Boliviano ten opzichte van de Euro, totdat de Bolivianen doorkrijgen dat zij ook allemaal doodgaan (9 maart 2020) en dan schiet de waarde van de Boliviano weer op. Eerder was er dezelfde V tussen de Yen en de Dollar. Wie nu heel snel geld wil verdienen moet dus kijken welke valuta nog niet geïnfecteerd is en op tijd in- en uitstappen.

In other news: Italië heeft een hoger sterftecijfer dan China. Vanaf vandaag is Corona dus een Europese ziekte en zijn de Chinezen de overwinnaars.

Woensdag 18 maart – de lockdown light

Vandaag om 12 uur gingen de nieuwe maatregelen in die geen lockdown mogen heten. Toen ik lunch ging halen zag ik inderdaad een lange rij en hekken bij de Lidl staan, waar ik eerst heen wou. Toch naar de broodjeszaak gegaan. Het was er leeg, stoelen op tafel, maar ik kon wel meenemen. In normale tijden staat de rij daar.

Het toiletpapierverhaal begint een belachelijk staartje te krijgen. Online zijn er pakken te koop voor tientallen tot honderden euro’s, officiële kanalen zeggen dat ze geen stock meer hebben. Op Facebook biedt iemand een rol toiletpapier aan in ruil voor een reep chocolade. Mijn prof economie moet zich nu in haar handen wrijven.

Ondertussen weet niemand zich raad met de ‘lockdown light’. Typisch België: theoretisch hard maar door alle uitzonderingen zo slap als een vaatdoek. Frankrijk is militaire veldhospitalen aan het opbouwen, Nederlanders discussiëren over het nieuwe woord van het jaar: ‘groepsimmuniteit’. Typisch allemaal.

Dinsdag 17 maart – Alles op Thuiswerken

Gevoelsmatig is de winter voorbij, er breekt een klein zonnetje door. Ook vanuit Italië komt er goed nieuws: de ‘curve’ is minder ‘steep’ aan het worden, de piek is in zicht. Op kantoor heb ik blijkbaar een briljant idee: een langere betaaltermijn geven. Overheden doen het, leveranciers doen het, dus wij zijn aan de beurt. Commercieel interessant want iedereen wil krediet en je doet iets goeds in crisistijden.

We ontdekken thuiswerken. Memes over vergaderingen die overbodig blijken te zijn doen de ronde. Thuis wordt ik geFacetimed door een vriend, mijn laptop blijkt ook een microfoontje te hebben. Op Facebook ontstaan Facetimegroepen voor willekeurig sociaal contact. Mensen delen screenshots van hun collega’s die de functionaliteiten ontdekken die al jaren onder hun vingers zitten. Apps rond thuiswerken en thuisleren gaan 10 keer over de kop. Onze marketing zet ook alles op thuiswerken, zonder het expliciet te vermelden natuurlijk want anders maak je brood van de ander zijn dood.

Supermarkten komen met vreemde maatregels in de trant van x aantal klanten per vierkante meter, bezoekuren voor zestigplussers en langere middagpauzes. Een koepelorganisatie bevestigt dit soort maatregelen en de vandaag beëdigde premier Wilmes bekrachtigd ze ’s avonds in een pakket halfbakken quarantaineregels. Het was schrikken toen er weer een persconferentie werd aangekondigd maar in de praktijk verandert er vandaag niets ten opzichte van gisteren. De Nederlanders houden een spontane nationale ovatie voor de zorgmedewerkers.

Oh ja, de BH-mondkapjes. Ik dacht dat het een mop was maar het is waar. ‘Slimme ondernemers’ maken nu mondkapjes van bustehouders en durven ze te verkopen. Triest.

Maandag 16 maart – Een regering voor België

Op weg naar het werk kwam ik iemand tegen die ik vaag kende, hij zat in zijn T-Shirt op zijn skateboard en had duidelijk niet geslapen. Ik herkende een beginnende psychose. Toch een hand gegeven, als blijk van vertrouwen. Zou dat achteraf de fatale hand blijken?

Je kunt niet altijd angstig zijn. Op het werk was het business as usual. Er waren nog 3 afwezigen maar dat komt vaker voor. Een collega had dit weekend geen lockdown feestje gemist en was voortdurend aan het hoesten, maar dat deed hij al. Een andere collega droeg nu plastic handschoenen. Een derde collega stuurde vanuit zijn thuiswerkplek een betoog over het nemen van verantwoordelijkheid. Later stuurde hij een Facebookbericht door van iemand die de grensoverstekende Belgen beschimpte. De moralisten zijn aan de winnende hand vandaag.

Er werden extra veel monitors verkocht, voor de thuiswerkers. Ook webcams deden het goed. De economische winnaars van corona komen aan het licht: Ahold, Delhaize, Colruyt. Wapenwinkels in de VS doen gouden zaken. Lokale supermarkten schijnen twee nulletjes omzet te mogen bijschrijven. Al het kapitaal dat uit aandelen, goud en bitcoin is gevloeid ging naar cash en supplies. Grappig, ik herken mijn gedrag in de economie.

België heeft een regering gekregen, uit het niets. ‘Wilmes II’. Wilmes I is de meeste Vlamingen ontgaan, maar Wilmes II heeft goede sier gemaakt met Nederlandstalige televisietoespraken. Maggie de Block is doorgebroken met de uitspraak ‘blijf in uw kot!’ (‘ik meen het!’), Hilde Crevits is besmet en Rutten kreeg billenkoek omdat ze mee had gedaan met de lockdown en een selfie had genomen zonder gepaste afstand te bewaren. Geen man te bespeuren in de politiek, behalve Bart, die baalt dat hij niet mee mag doen in de noodregering.

Op de terugweg drie flesjes drinkbare ontsmettende vloeistof ingeslagen. Ineens wist ik hoe ik deze economische kans niet aan mij voorbij moest laten gaan. Later de toespraken gezien van de leiders van Nederland en Frankrijk. Er beginnen twee visies te ontstaan op het virus: de Nederlanders en Britten die het virus zijn moordende gang willen laten gaan om zo snel mogelijk weerstand op te bouwen en de Zuid-Europese staten die met oorlogstaal oproepen tot solidariteit en gehoorzaamheid. Kiezen tussen de pest en de cholera, noemen we dat.

Zondag 15 maart 2020 – Europa haalt China in

Nederland sluit per direct horeca (en coffeeshops en sexshops) in de strijd tegen corona, ook de scholen gaan dicht. Gisteren trokken veel Belgen naar Nederland om nog op terras te kunnen, in Sluis werd al een lokaal verbod afgekondigd. Sinds donderdag bleek dat België het virus serieuzer nam dan Nederland. Columnisten (zie: de elite van Nederland) waren verdeeld over de ernst van het virus. Ilja Pfeijffer, die vanuit Italië schrijft, bood zijn excuses aan voor het feit dat hij het virus in de voorbij weken onderschat had, Rosanne Hertzberger vond dat ‘het volk’ te paniekerig was. Ik kreeg zelf vanuit Nederland de vraag of dit dagboek satire was of serieus genomen moest worden. Zelfs als je een dagboek begint met “het is niet grappig meer” wordt je niet serieus genomen. Inmiddels telt Nederland 20 doden en België 4.

Over de cijfers: ze groeien exponentieel. Dat valt pas op bij grotere aantallen en dit weekend brak Spanje door: er zijn in 24 uur 2000 besmettingen en 100 doden bijgekomen. Italië heeft 24.000 gevallen en 1800 doden. #FlatteningTheCurve is een ding, waarbij het doel van maatregelen wordt uitgelegd als een manier om de belcurve plat te houden, om zo de hulpdiensten niet te overbelasten. Alleen daar al zit het verschil tussen China en Europa. In China werd er gestreden tegen het virus, iedereen die besmet was kon gelijk worden getest en werd in ziekenhuizen gehouden die in 10 dagen uit de grond werden gestampt. Dat in China het aantal nieuwe besmettingen daalt is geen referentie voor Europa. Hier werden pas maatregelen genomen nadat het virus zich had verspreid, mensen die denken dat ze besmet zijn kunnen zich niet laten testen, mondkapjes moeten uit China komen en blijken nu door fraude verdwenen te zijn, etc. etc. etc. Cijfers uit China zijn dus geen referentie, niet omdat ze frauduleus zijn, maar omdat de strijd tegen het virus daar op een ander niveau is gevoerd. TL;DR Europa is fucked.

Zaterdag 14 maart 2020 – Locked Down

Eerste dag van de onofficiële quarantaine. Ik ben ook even gestopt met roken, omdat het één van de weinige dingen zijn die je kunt doen tegen de ziekte in mijn subjectieve beleving. Alibaba stuurt 2 miljoen mondkapjes naar Europa. Marokko sluit de grens voor Europeanen. Vreemd om aan de verkeerde kant van gesloten grenzen en verboden vluchten te zitten. L zei dat het misschien een kantelpunt is, dat Europa vanaf nu misschien altijd met ziektes geassocieerd zal worden.

Vrijdag 13 maart 2020 – de Corona Opera

Het kantoor is bijna leeg nu. Zes mensen hebben verlof gepakt of werken thuis. Alleen de sales manager is er. Hij heeft pallets besteld met bier, wijn en WC-rollen omdat de overheid gisternacht heeft aangekondigd dat alle cafés en restaurant moeten sluiten tot april en hij niet wil stoppen met ‘pinten pakken’. Het hamsteren is nu openlijk: er staan lange rijen bij de Colruyt en de Aldi. Een leverancier komt langs, verbaasd. Een collega heeft mogelijk een coronageval in de familie. Verschillende cafés hebben aangekondigd vandaag nog één keer hard te feesten voordat ze om middernacht de deuren moeten sluiten. De sales manager gaat daar optimaal van profiteren. We leven tussen feest en vrees. De sfeer is als op een laatste schooldag.

13:13

Er is niemand op kantoor, in het magazijn zijn ze wel aan het werk. De thuiswerkers drukken ook nog wel orders af. Ik verwerk zelf ook twee orders, wat zeer uitzonderlijk is. De ene klant is begripvol over het feit dat ik alleen op kantoor zit, de andere niet. Ik heb zelf een nieuwe smartphone en een toetsenbord gekocht uit het magazijn om uit de voeten te kunnen als we straks thuis in quarantaine zitten.

‘Oorlog’ is nu een ding. In Oost-Europa hebben verschillende landen de noodtoestand uitgeroepen. West-Europa heeft wel de meeste besmettingen. Er zijn nu 500 gevallen in België.

De vriend van gisteren stuurt dat hij ‘waarschijnlijk corona’ heeft, en dat de artsen niet genoeg tests hebben of zoiets, dus dat hij het nooit zeker zal weten. Ik heb gisteren documentaires gezien over China, het verschil in aanpak en capaciteit is bizar. Ik vertel het aan een collega van het magazijn die boven zijn handen komt wassen (en zegt dat ik naar huis kan gaan als ik dat wil), hij zegt dat hij in dezelfde situatie zit, dat een vriend van hem ook besmet is en dat hij er gisteren nog mee heeft gegamed. Eergisteren was hij nog aan het vertellen over een ‘mogelijke besmetting in Schoten’, toen was hij niet half zo laconiek als nu.

Omdat ik alleen ben heb ik de radiopost verandert naar een klassieke zender met opera. In de podcast Betrouwbare Bronnen over epidemieën in het verleden werd de link gelegd tussen cholera en opera. Ik begrijp die link nu wel. Buiten wisselen zon en regenbuien elkaar af. Spanje roept de noodtoestand af. De Belgische regering kondigt controles en boetes aan voor cafés die het verbod niet naleven. Bitcoin is gezak tot onder 5000 dollar, niets is veilig want goud is ook in een duikvlucht aan het gaan. Op Facebook worden er grappen gemaakt over WC-papier hamsteraars.

Er zijn nog nooit zo veel nieuwe besmettingen geweest in China als vandaag in Europa.

Donderdag 12 maart 2020 – Positieve testen

Het virus is nu met zekerheid op twee stappen afstand: een collega van de vriendin van een vriend is ‘positief getest’, de vriend in kwestie zit zelf ziek thuis en wacht op de uitslag van het onderzoek. ‘Positief getest’ is een ding. Tom Hanks is positief getest en wat bekende voetballers en basketballers. Een basketballer had een paar dagen eerder overdreven grapjes gemaakt over het virus, nu is hij positief getest en is de NBA opgeschorst. Trump heeft alle vluchten naar de VS vanuit de EU geschrapt. Er zijn nu zeeppompjes met alcohol op het werk.

Het nieuws rolt de hele dag binnen. Bejaardentehuizen gaan dicht, Knokke schrapt alle activiteiten, jeugdverenigingen moeten stoppen met activiteiten. Noord-Brabant schakelt over op ‘een nieuwe fase’ omdat ‘brandhaarden afsluiten’ geen optie meer is. Premier Wilmes roept een nationaal plan af, premier Rutte geeft meerdere persconferenties per dag. Het ECB koopt nog meer obligaties op, beurzen kelderen nog dieper.

Er zijn nu elke twee minuten nieuwe breaking stories. Steeds meer landen sluiten grenzen (Tsjechië, Slowakije), de Katholieke kerk schrapt erediensten, steeds meer landen sluiten scholen.

17:15

Antwerpen sluit alle openbare gebouwen, grote evenementen worden verboden: eerst groter dan 1000 mensen, dan 100 dan 10. Brussels Airlines voert ‘tijdelijke werkloosheid’ in (niemand weet wat dit betekent), scholen blijven voorlopig open in Nederland en België, onder druk.

Een leverancier vergroot de garantietermijn in verband met corona, de overheid verlaagt de belastingdruk voor KMO’s. Nederlandse en Belgische toeristen worden in het buitenland in quarantaine geplaatst.

Woensdag 11 maart 2020 – Uitverkocht, Afgelast

Leveranciers waarschuwen dat er tekorten gaan aankomen. We krijgen lijsten met producten die nu al virtueel uitverkocht zijn en niet meer gaan worden aangevuld. Grote evenementen zijn afgelast. Op Facebook worden sommige kleinere evenementen ook afgelast. Er is een eerste dode gevallen in België (“naar verwachting”). Het radionieuws gaat bijna alleen nog maar over het virus en de gevolgen.

Dinsdag 10 maart 2020 – De Joker

Het is niet grappig meer. Italië is in een volledige lockdown, een video van een Italiaanse acteur met zijn overleden zus ging ‘viraal’. De autoriteiten willen haar niet onderzoeken of begraven. Ik ben voor de derde keer in een week naar de supermarkt gegaan, om stiekem wat voorraad op te bouwen. Het toiletpapier was op. Het was vrij druk en stil. Een Turk met een dikke snor en een plat Haags accent hoest hard en grapt dat hij corona heeft. Niemand moet lachen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s