erwt.org Lezermodus afsluiten

Wat is dat toch met Deventer?

Advertenties

Iedereen die ooit een Deventenaar heeft ontmoet kent het irritante chauvinisme dat die mensen hebben. Deventer dit Deventer dat, het houdt niet op. En dan die voetbalclub die geen twee seizoenen in de Eredivisie kan blijven… Wat is dat toch met dat dorp? Pardon, stad.

Deventer is een zelfstandige stad. Wat wil dat zeggen? Nou, neem nou Delft. Leuk hoor, maar binnen tien minuutjes sta je in Den Haag. Niemand weet waar Delft begint. Of Schiedam. Of Dordrecht. Of Heerhugowaard. Of neem nou bijvoorbeeld Naarden-Bussum of Ede-Wageningen. Als je als plaats al geen eigen station hebt, dan zou je je toch even heel goed achter de oren krabben wat je nou eigenlijk waard bent. Toch?

Maar natuurlijk is dat niet het enige, want er zijn andere zelfstandige steden in Nederland waarvan de inwoners zich eigenlijk een beetje schamen om er te wonen. De dode antroposofenstad Zutphen bijvoobeeld. Of Apeldoorn, waar alleen maar SM-moeders in Vinexwijken wonen. Achter de Holterberg wonen de boeren en Zwolle ligt toch net iets te dicht bij de Biblebelt. Nee, dan Deventer!

Wie wil weten hoe het moet zijn geweest om in Griekse stadsstaat te leven moet naar Deventer komen. Het heeft een rijke geschiedenis, een eigen politiek, een eigen leger en een groot, centraal plein. Ook qua inwoners ligt Deventer een beetje tussen Athene en Sparta of Thebe in. Wie in Deventer woont heeft niemand nodig.

In andere gemeentes moet de politiek aan de burgers uitleggen dat ze ondanks alles best wel trots mogen zijn op hun woonplaats. Assen is best leuk. Lelystad heeft veel te bieden. Die dingen. In Deventer is het precies andersom. Nieuwe burgemeesters moeten bewijzen dat ze Deventer verdienen. Blut und Boden, heet dat dan.

De laatste jaren wordt Deventer vertegenwoordigd door Özcan Akyol. Hij laat geen kans onbenut om de loftrompet te steken over de stad van Go Ahead Eagles. Een tijdje terug heeft hij in een landelijke krant in vier pagina’s uit zitten leggen dat Amsterdam een kutstad is. Petje af. Het leuke hieraan is dat de heer Akyol deel zou uitmaken van de tien procent Turkse minderheid die Deventer rijk is, maar daar heeft hij zelf geen boodschap aan. Eus is een Deventenaar. Fuck Nederland. Fuck Turkije. Viva Daventria.

 

Lees ook

Advertenties

Advertenties