Vooruitzichten op nieuwsseizoen ’16 – ’17

Maandag begint er een nieuw nieuwsseizoen. De publieke opinie neemt in de maanden juli en augustus even een adempauze. Dit heet komkommertijd en het is heerlijk. Het heeft niets te maken met het nieuws, want dat gaat gewoon door. Een coup hier, een aanslag daar, een aardbeving ginder; de wereld draait gewoon door zonder De Wereld Draait Door. Na de komkommertijd ontstaan er vaak nieuwe topics en die gaan we hier even bespreken.

knipsel vluchteling NRC
Gebruik van het woord ‘vluchtelingen’ in het NRC.

Begin september 2015 was er plotseling een vluchtelingencrisis die vorig jaar de publieke opinie heeft gedomineerd. Die crisis is in het komende nieuwsseizoen voorbij. Er komen minder vluchtelingen, sommige reizen al terug, geplande AZC’s blijken er toch niet te hoeven komen, kortom, het is voorbij. Niet dat de etnische spanningen afnemen in seizoen ’16-’17, maar dat zal niet meer rond de vluchtelingen draaien. Nu zijn de Turken aan de beurt, zoals hier al eerder werd voorspeld. Opstootjes, incidentjes, incendietjes, die dingen.

Toch wordt de turkencrisis niet het megathema van het komende nieuwsseizoen. Dat wordt namelijk het pensioen. Daar gaat op gekort moeten worden, en waarschijnlijk flink ook. Omdat er verkiezingen op komst zijn en ouderen en bijna-ouderen bij elkaar ruim de meerderheid van het electoraat vormen worden de pensioenen het verkiezingsthema van 2017. De Tweede Kamerverkiezingen worden gewonnen door het CDA, dat alle drie de vorige verkiezingen heeft gewonnen. Maurice de Marionettenspeler gaat Geert Wilders zoals gewoonlijk naar de top peilen en na de werkelijke uitslag gaat hij zijn excuses niet aanbieden zodat we een paar maanden later weer allemaal denken dat Wilders de meeste volgelingen heeft.

De korting op de pensioenen is één van de gevolgen van de Negatieve Rente, ook een groot thema. Contant geld afhalen en andere ‘bankdiensten’ worden betalend zodat de spaarrentes positief kunnen blijven. Als de spaarrentes in Nederland toch onder de nul zouden zakken zou dat overigens niet direct voor hysterische toestanden zorgen. Wel hangt er weer een bankendomino in de lucht die dit keer in Europa begint en die voor hysterische toestanden kan zorgen. Vooral Deutsche Bank maakt al een tijdje een vervelend krakend geluid dat steeds luider wordt.

Clinton wordt de nieuwe president van de VS, natuurlijk. Een paar maanden later zijn we de toeter van Trump weer vergeten. Dat gaat heel snel. Je zou je bijna gaan afvragen waarom de media tweeënhalf jaar lang zo geobsedeerd zijn door die vervloekte Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarmee wordt met Clinton, Merkel, May en misschien Le Pen en Mogherini het Vrije Westen voor het eerst door vrouwen bestuurd. De gevolgen daarvan zijn gigantisch en onmogelijke te voorspellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s