Het Feestje van Trump

De overwinningsrede van de verkozen Amerikaanse president Donald J. Trump vond plaats in het Midtown Hilton Hotel in New York City, nabij Times Square. Een profeet wordt overal geëerd, behalve in eigen stad en dat geldt zeker voor deze vastgoedmagnaat. 90 procent van de manhattinites heeft niet op hun beroemdste inwoner gestemd. De uitverkorenen die op de historische nacht van 8 op 9 november in het Hilton hotel bij elkaar kwamen zullen niet verwacht hebben dat ze een overwinningsspeech zouden horen. Niemand had verwacht dat Trump een overwinningsspeech zou geven, zeker niet in New York.

zweedse-vrouwen-trump

De Victory Party van Trump stond diametraal tegenover de befaamde Trump Rallies die hem zijn presidentschap hebben bezorgd. Waar bij de rallies vooral de hooligans de toon zetten leek het feestje in het Hilton meer op de skybox van het stadion. Deze mensen zijn geen fans, het zijn mensen die door connecties toevallig op deze plek terecht zijn gekomen. Ongemakkelijk doen ze alsof ze het voetbalteam al jaren supporteren. Het is een netwerkbijeenkomst. Dertigers in pak zetten de toon, rechtstreeks geplukt uit de nabijgelegen accountancy-kantoren. Ze dragen één accessoire van de club: de rode pet met ‘Make America Great Again’ erop, die aan het begin is uitgedeeld.

cwyekchwgaezba0
De Taart

>“What have you voted hahaha”
<“Haha Trump of course, you?” 
>“Haha Trump, haha. Not Hillary! ‘Lock her up!’ Hahaha, ‘Crooked Hillary!’ haha”
< “Have you seen the cake in the shape Donald Trump’s face by the way?”
> “Here in the hallway? Of course! It looks liks him, kinda sad though…”
< “It’s going viral! Check it out: Sad Cake Meme’s. Here the Migrant Mother hahaha AWESOME!”
> “Nice dude! Hey, I’m gonna look over there, see you later!”
< “Sure, see you later!”

1024x1024
De Meme
cwx2rvsuoaa-oc4
Omarosa

Natuurlijk zijn er ook kopstukken uit Team Trump aanwezig, zoals Omarosa, de vrouw die de Afro-Amerikaanse gemeenschap vertegenwoordigt. Als zwarte vrouw valt ze op en moet ze regelmatig poseren voor foto’s. Ook Milo Yiannopoulos valt op. De rechtse opiniemaker is

cwzy-gxwiae3lmf-jpg
Milo, met zonnebril

één van de weinige mannen die geen pak draagt, maar wel een opvallende zonnebril om zijn anonimiteit te bewaren. Er is ook een biker uitgenodigd, met een grote ‘Bikers for Trump’ batch op zijn rug. Een vreemde eend in de bijt. Dan, tot slot, is er een man met een korte grijze baard die doorheeft dat de camera’s draaien. Hij heeft al zijn Trump-buttons opgespeld en staat voortdurend met zijn rug naar het scherm, zwaaiend naar de camera’s. Het is een dankbaar beeld voor de aanwezige media, die hiermee de trumpsupporter een gezicht geven en zo een verstoord beeld geven van de aanwezigen op het feestje van Trump.

Ondertussen rapporteert Fox News de verkiezingsuitslagen. Aan het begin van de avond worden theoretische Paths to Victory besproken: onwaarschijnlijke uitslagen die Trump in het Witte Huis zouden kunnen krijgen. De voorlopige uitslagen maken nog weinig indruk. De commentatoren nuanceren het en de feestgangers kijken nauwelijks op. Om kwart voor elf slaat de sfeer om. North-Carolina is gewonnen door Trump en er wordt luid gejuicht. Dit had niemand gedacht. Er gaat iets gebeuren. Na nog een reclameronde volgt er een ‘big anouncement’ van de commentatoren. Om 10:59:26 PM ET is het hoge woord eruit. “Trump will win Florida”. Gejuich, high-fives. North-Carolina, Florida en Ohio zijn gewonnen door de demagoog. Van alle Paths to Victory was dit de meest gunstige en een uur geleden nog de meest ondenkbare. Donald Trump wordt zeer waarschijnlijk de volgende president van de Verenigde Staten van Amerika.

Een verrassing voor Hillary Clinton, voor de mensen in het Hilton en zeker ook een verrassing voor Donald John Trump zelf. Hij heeft zijn kiezers voortdurend gewaarschuwd dat de verkiezingen vooropgezet zijn en eerder vandaag tweetten stafleden het ‘bewijs’ dat de stemprocedure vervalst is. Zulke dingen doe je niet als je denkt een kans te hebben om te winnen. Als je winst ook maar een beetje serieus inschat dan ondergraaf je hiermee je eigen legitimiteit. Trump was dus uitgegaan van verlies en hij zou met zijn nieuwe televisiekanaal en massa’s boze, wapendragende burgers de VS doen splijten. En toen won hij de verkiezingen. Het resultaat was nu definitief, de zaal kon zich op gaan maken voor een historische toespraak.

“Sorry to keep you waiting, complicated business. Complicated” waren de eerste woorden van de binnenkort 45e president van de Verenigde Staten. Daarna deed hij wat zijn vrouw eerder in de campagne had gedaan toen ze een speech moest houden: hij kopieerde Obama. “I just received a call from secretary Clinton”, zei hij. Wie zijn geheugen wilt opfrissen moet de vorige acceptance speech nog eens bekijken, acht jaar geleden. Waar dit moment voor Obama een hoogtepunt was, is het voor Trump een lijdensweg. Hij heeft, zoals gebruikelijk, niets voorbereid. In het begin benadrukt hij de zogenaamde eenheid, om daarna zijn draaiorgel van loze beloftes af te spelen. De eerste belofte is nu al gebroken: Clinton hoeft niet naar de gevangenis, ze wordt overladen met complimenten. Dan volgt zijn familie. Ze staan allemaal op het podium. Alle kinderen van alle vrouwen. De jongste, Barron, valt in beeld bijna in slaap, wat natuurlijk viraal gaat. Als Rudy Giuliani wordt genoemd, de Republikeinse burgemeester van de stad op en rond 9/11, reageert het publiek uitgetogen. Eindelijk heeft Trump feedback van zijn publiek. “Where is Rudy?” zegt hij in zijn overwinningsspeech. “Where is he?”. Het is niet de eerste keer dat hij iemand voor de microfoon wil krijgen, en niet de laatste. Dit is een toespraak zonder thema, zonder doel. Hier kan de Donald niet veel mee. Hij gaat alle namen noemen van iedereen die iets met zijn campagne te maken had. Rudy komt het podium op, naast de andere politieke vrienden. “Aaah, there is Rudy!”

priebus
Trump trekt de Voorzitter van de Republikeinse Partij voor de camera

Ben Carson. Mike Huckabee. General Mike Flynn. Allemaal tremendous people. Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse Partij, krijgt een speciaal bedankje. Ze hadden net samen, misschien een uurtje of twee geleden, besproken hoe de overwinningsspeech eruit ging zien. ‘We’re gonna calm the waters’ had Trump besloten. Vandaar die complimentjes voor Clinton. Nu werd Reince naar voren geroepen om nog even wat te zeggen in de camera en om Trump uit zijn lijden te verlossen. Reince hijst zijn broek op en roept de volgende president van Amerika om. Hij kijkt Trump duidelijk geïntimideerd aan. “Our partnership with the RNC was so important to the success and what we’ve done” vervolgt Trump. Partnership… Hij sluit af met “I love this country” en trekt ook de arm van aantredend vice-president Mike Pence uit de kom. Geen zegen van God gevraagd voor deze regeringsperiode dus. Wel de Rolling Stones met “You can’t always get what you want”

Jij niet. Hij wel.

 

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s