Nederland in Verval 5: De Outlaw Motor Clubs

99% van de motorclubs komen alleen bij elkaar voor de liefde voor motors. 1% (de zogenaamde Outlaw Motorclubs) houdt zich niet altijd aan de wet. Als deze verhoudingen zouden kloppen dan zou Nederland helemaal stampvol gebouwd moeten zijn met vredelievende motorclubs, want het aandeel 1% clubs is in de laatste jaren duizelingwekkend gestegen. Met name Satudarah, de club met Molukse wortels, heeft letterlijk en figuurlijk veel terrein gewonnen in Nederland en ver daarbuiten. Dat clubs als deze tot de zogenaamde 1% behoren is niet iets waar geheimzinnig over wordt gedaan. De ‘1% patch’ is een vast insigne op menig leren jack dat volgehangen is met colors. Dit is het geheel aan patches die de club, de afdeling (chapter), de rang, het al dan niet hebben gepleegd van geweld tegen een agent in functie en het al dan niet hebben gepleegd van een moord uit naam van de club aanduiden.

motorclubs kaart.jpeg

De Outlaw Motorclubs zouden al dan niet een grote rol hebben in de drugs- en wapenhandel en zouden al dan niet horecaondernemers afpersen en al dan niet een grote rol hebben in de beveiligingsbranche. Wat motorclubs wel of niet doen hangt af van de interpretatie, omdat voor het strafrecht individuen handelen als persoon en niet als club. Wel hebben clubs fondsen waarmee ze de families ondersteunen van leden die vastzitten en advocaten of begrafeniskosten dekken. Ontvallen clubleden worden tevens herdacht op de website. Zij zijn vaak omgebracht door rivaliserende motorclubs in hoogoplopende conflicten die, in tegenstelling tot andere conflicten, niet rond de tafel opgelost konden worden. Er wordt dan flink heen en weer geschoven met chapters, de daadwerkelijke clubhuizen en hun leden die ‘controle’ hebben over een bepaald geografisch gebied danwel bepaalde branches binnen dat bepaalde gebied. Het overgaan van een chapter naar een andere club wordt overpatching genoemd, naar de patches met clublogo’s die worden verwisseld. Rondom de officiële chapters (die met colors rond mogen lopen) hangen een handvol hangaround en prospect clubs, die dolgraag de status van officiële colorclub willen krijgen, maar daarvoor eerst klusjes moeten opknappen. Het voordeel voor de club zelf is dat zij daardoor minder direct geassocieërd worden met acties die al dan niet in het vizier van het Openbaar Ministerie terecht zouden kunnen komen.

De aantrekkingskracht van de motorclubs is bijzonder groot. Bekende (ex-)leden zijn Voice of Holland zanger Ben Saunders en knuffelcrimineel Willem Holleeder. Daarnaast valt op dat buitenstaanders (documentairemakers, journalisten, advocaten, etc.) mild of zelfs met een zekere trots praten over motorclubs. Zo ontstaat in onderstaand filmpje een vreemde situatie waarbij een misdaadjournalist en een advocaat van Satudarah hun schouders ophalen over mogelijke burgerslachtoffers terwijl presentator Van Liempt probeert ze hun verstand bij te brengen.

Historici hebben een mooi woord voor de opkomst van de hiërarchische, gemotoriseerde en zwaar bewapende organisaties: militievorming. Wie precies bij wie hoort en welke belangen of ideologieën er precies verdedigd moeten worden tegen wie is op dit moment nog onmogelijk om te voorspellen. De stoelendans is vollop aan de gang. Met één ding kan wel alvast rekening gehouden worden. Dat is dat motorclubs nieuwe terreinen gaan verkennen en dat de burgersamenleving zich dus mag voorbereiden op bezoekjes van groepen mannen, al dan niet met leren jacks en ronkende motoren, die vertellen dat het beter is iets te doen of te laten. Natuurlijk kan de betrokkene zich bij de politie gaan beklagen, maar de politie en gemeentes zijn al jaren bezig de motorclubs te verbieden. Het kan dus verstandig zijn om in elk geval akte te hebben genomen van de gangbare omgangsregels in de wereld van de 1% Outlaw Motor Clubs. Wat de Nederlandse staat betreft -want daar gaat deze serie uiteindelijk over- was het wellicht verstandig geweest als zij de Molukkers zoals beloofd soevereiniteit had gegeven in het voormalig Nederlands Indië in plaats van ze op te sluiten in voormalig concentratiekampen, maar dat is natuurlijk makkelijk praten achteraf.

Meer lezen?


Bijlage 1: integrale-landelijke-voortgangsrapportage-outlaw-motorcycle-gangs

Voortgangsrapport uit 2015 van de Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Opsporingsdienst, de Regionale- en de Landelijke expertisecentra over OMG’s. Eindconclusie is dat er meer samenwerking moet zijn met Horeca NL om afpersing in de horeca tegen te gaan en met de KNVB om vervlechting met het hooliganwezen aan te pakken; en met Belgische en Duitse diensten.


Psst: Deze blogs vind jij misschien ook interessant:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s