Deze herfstnacht

“This autumn night”. Het voelt als de dag van gisteren, die herfstnacht in Chicago, maar het is acht jaar geleden. Hoop en verandering was ons beloofd en wij geloofden het en nu wordt ons een muur beloofd. Altijd weer die muur. Om de eigen welvaart te beschermen, zeggen ze dan. Oost-Berlijn mag niet onder voet gelopen worden door schooiers uit het Westen. Maar ‘ons’ klopt ook al niet meer, want de NAVO moet worden heronderhandeld ofzo. We zijn vergeten de Marshallhulp terug te betalen. Stom.

Deze herfstnacht. Wie had gedacht dat de tegenkandidaat van de eerste vrouwelijke president van Amerika zóveel meer aandacht zou krijgen? Dat we morgen zeggen: “Verrek, de vrouwen zijn aan de macht!” Dat de matriarchaat achteloos zou aanvangen. May en Clinton, we hebben ze niet binnen horen komen want die trompet zat in onze oren te toeteren. En is er dan wel reden om opgelucht te zijn? Kan het eigenlijk nog wel goed komen? Of staan we dan voor de Tweede Amerikaanse Bu… Baaaah… Bababibobu nee laat maar ik ga het niet zeggen. Donald Duck kruipt gewoon mokkend terug in zijn geldpakhuis en komt er nooit meer uit.

In het voorjaar van 2014 begon het zo’n beetje op gang te komen, het mediatreintje. Bush of Clinton, dat was de vraag. En toen kwam die clown. Haha. Kom er bij. Doe een dansje! Ooooh wat zegt ‘ie nou weer?! Nou is het klaar. Nu heeft ‘ie zijn kans verspeeld. Hiermee verliest hij de republikeinse kiezers en de vrouwen en de hispanics en de homoos en de zwarten en alle andere hokjes oftewel niemand stemt nog op die gek kijk maar naar de polls die altijd gelijk hebben en… hééé wat is dat nou?! Vlak voor de verkiezingen staan ze gelijk!! We dachten altijd dat we zeker wisten dat Hillary ging winnen en uitgerekend in de laatste week weten we het niet meer zeker dat is flauw. Gelukkig kunnen we onze favoriete poll uitkiezen want er zijn er geen twee die dezelfde objectieve waarheid vertellen. Zo leuk cijfers. Die Welt heeft berekend dat president Donald iedere Duitser 34.662,50 gaat kosten. Het is de op twee na grootste kwaliteitskrant van Duitsland dus het moet waar zijn. Dan moet de gemiddelde Duitser dus 7482,50 gaan bijlenen. Op zich geen probleem qua negatieve rente maar wel kut.

“If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible,…” Het is het eerste dat Obama zei toen hij verkozen was, na “Hello Chicago!”. De bom van it’s the economy stupid was al afgegaan maar ergens ver weg dus niemand had het echt door. Nu wel. Alleen de beurzen hebben het niet door maar die gaan hard naar beneden bij een Amerixit zeggen ze. In acht jaar van hope naar vrees. Wie wordt de baas van het machtigste leger ter wereld? “Tonight is your answer.”

Meer lezen? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s