De betere BN’ers

De meeste Bekende Nederlanders zijn halve zolen die geen idee hebben waar ze het over hebben of wat ze aan het doen zijn. Omdat kerst in aantocht is gaan we het positiever houden en een paar woordjes wijden aan de BN’ers die het leven wél hebben begrepen. Daarom nu een kort lijstje met lof voor de betere BN’ers volgens erwt:

(op willekeurige volgorde)

Gordon

gordon-lach

You love him or you hate him en haters zijn fans dus iedereen houdt van Gordon. Hij heeft de lach die hem uit iedere situatie kan redden en dat is alles wat hij nodig heeft. Maar Gordon heeft ook een serieuzere kant: naast de lach behoort ook de traan tot zijn repertoire. Als er iemand is die oprecht kan zijn op televisie -en dan maakt het niet uit of het over zijn eigen leven gaat of over iemand die denkt dat ‘ie kan zingen- dan is het de Amsterdamse relnicht wel. Hij is tegelijkertijd de meest oprechte en zonder moeite de minst oprechte televisiepersoonlijkheid van het land. Dat is een kunst op zich en dat maakt van Gordon een meester.

Beatrijs

media_xl_878327

Wie ooit op een zaterdag de Trouw heeft opengeslagen kent dit fenomeen, de rest zal waarschijnlijk niet begrijpen wat zij in dit lijstje doet en dat hoeft ook niet. Beatrijs Ritsema weet precies hoe het hoort in de sociale omgang. De meest ingewikkelde, gênante en onbenullige sociale knopen weet zij met een jaloersmakende finesse te ontwaren. Haar advies is onevenaarbaar, ieder woord dat zij schrijft is waarheid. Wie denkt dat Trouw meer een blad is voor de wat oudere medemens heeft het mis, want uit de brieven die anoniem aan Beatrijs worden geschreven schemert niet zelden een zekere jeugdigheid door. Een heimelijk genot, de etiquette-adviezen van Beatrijs Ritsema.

Fresku

fresku

Het begon met ‘Brief aan Kees’, een rap waarin hij de godfather van de scene om een contract vraagt door hiphopland te fileren. Met ‘Twijfel’ en ‘Alleen’ liet hij de rauwere kant van het leven zien en kreeg hij succes, maar zijn gevoeligheid begon een stigma te worden dus moest hij zichzelf opnieuw uitvinden. Wie wil weten hoe je dat doet moet ‘Kreeft’ zien en luisteren. Zichzelf opnieuw uitvinden, choqueren en stoppen met rappen zijn zo wat van zijn vaste thema’s. Laten we hopen dat het van dat laatste niet komt want dan is Nederland zijn enige artiest kwijt.

Sywert

sywert-van-lienden

De beste stuurlui staan aan wal, en dat geldt zeker voor Sywert van Lienden. De meeste politici en commentatoren (wat is het verschil?) draaien in dezelfde rondjes en hebben geen idee waar ze het over hebben. Zo niet Sywert. Sywert weet alles en kan het ook nog uitleggen. Hij werd bekend als voorzitter van het Landelijk Actie Komitee Scholieren en heeft middelbare scholieren door heel het land de straat op getrokken om redenen die ze zich nu niet meer kunnen heugen. Daarna is hij commentaar gaan leveren op de politiek zonder er zich zijn vingers aan te branden. Het blijft zonde dat alleen domme mensen zich verkiesbaar stellen.

Wilfried

wilfried

Wat iedere interviewer zou moeten zijn is Wilfried de Jong. Een mijnwerker die zich in zijn gast graaft en zoekt naar het grote verhaal. Het liefst graaft hij zich in de sport, omdat daar de grote verhalen te vinden zijn, maar eigenlijk kan alles. De eerste keer dat ik hem zag stond hij in een lift en kondigde hij een nieuw programma aan: 24 uur met… In dat programma sloot Wilfried zich met een BN’er op in een kleine ruimte en de beste momenten werden uitgezonden. Het is een beetje saai maar interessanter dan alle andere dingen die op televisie komen. Tegenwoordig wordt het programma gepresenteerd door Theo Maassen. Een hele goede interviewer, maar geen Wilfried.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s