Voor vluchtelingen zelf is de vluchtelingencrisis één grote komedie.

70132.jpg

Een huisgenoot van mij is vluchteling. Een ‘politieke vluchteling’, om preciezer te zijn, dus de situatie in zijn thuisland is niet al te best. Een tijdje terug hielp ik hem met een wasmachine te verhuizen en een paar dagen later vroeg ik of ik een wasje bij hem kon draaien, eventueel tegen vergoeding. De vluchteling-huisgenoot zei dat dit helaas niet kon omdat de huisbaas zei dat hij maar één keer per maand mocht wassen wegens de water- en elektriciteitskosten. Hij vond dat grappig.

Er zijn wel meer dingen die hij grappig vindt. Het inburgeringscursusboekje bijvoorbeeld. Die staat vol met plaatjes van mensen met tatoeages, om de inburgeraars in te prenten dat er mensen zijn die er ‘anders’ uitzien en dat dit heel normaal is. Prima, zal hij denken. Maar ook een beetje grappig. Participatieverklaringen? Prima. Kledingdonaties? Prima. Demonstraties tegen vluchtelingen? Prima. Demonstraties vóór vluchtelingen? Prima. Je hier niet in mogen schrijven omdat je al in Duitsland ingeschreven staat? Prima, dan wordt ik wel een Duitser. Het is allemaal prima. En een beetje grappig.

Wat de autochtonen en de huisallochtonen zich moeilijk kunnen voorstellen is dat het geluk voor vluchtelingen eigenlijk niet meer op kan. Als je huis vernietigd is, als je broer door IS in de fik is gestoken, als vrienden zijn gecrepeerd in de woestijn omdat ze in de loop van twee weken non-stop rijden van de vrachtwagen zijn gevallen en als je zelf meerdere malen niets anders dan je eigen uitwerpselen te eten hebt gehad – dan is er weinig dat je nog van je stuk kan brengen. Vluchtelingen hebben misschien veel meegemaakt, ze zijn allesbehalve zielig. Die hele poppenkast rond de zogenaamde vluchtelingencrisis is voor de vluchtelingen zelf één grote komedie.

Nog meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s