The City of Flanders

city of Flanders

Deze blogserie gaat over Vlaanderen, maar wat is Vlaanderen eigenlijk? Een streek? Een land? Een droom? Een nachtmerrie? Of is Vlaanderen een stad? Een stad? Ja, een stad.

Wie als Nederlander eens van de snelweg afkomt om door het prachtige Vlaamse land te rijden of te fietsen zal zich vooral één ding afvragen: hoe kom ik het dorp uit? Het antwoord is: niet. Het dorp is eindeloos. Af en toe verandert het van naam, dan heet het ineens Pijpelheide of Zonderschot zonder dat er een duidelijke dorpskern is of stukjes boerenland die de dorpen uit elkaar moeten houden. Vlaanderen, kortom, is volledig volgebouwd. Nederlanders die hun eigen land ‘vol’ vinden zouden eens bij de buren moeten gaan kijken.

De dorpen van Vlaanderen kun je in elkaar schuiven als Matroesjka-poppetjes. Pijpelheide past in Booischot, dat op zijn beurt in Heist-op-den-Berg past. Het is dan ook een kleine denkstap om in één adem provincie Antwerpen, gewest Vlaanderen, land België en de confederatie van de Europese Unie te noemen. Nederlanders hebben naast hun nationaliteit alleen nog hun gemeente om zich mee te identificeren, bewoners van dit stuk aarde hebben veel meer keuze. De meeste mensen weigeren te kiezen en leven rustig voort tot de wereld vergaat.

Wereldbewoners met een huis in Pijpelheide zullen visite vertellen dat ze aan de Liersesteenweg wonen, omdat die naam meer zegt dan alle dorpsnamen samen. De steenwegen zijn net zoiets als Mulholland Drive of Sunset Boulevard in Los Angeles, tweebaanswegen die algemeen bekend zijn omdat ze door de hele stadsregio lopen. Net als Amerikanen verplaatsen Vlamingen zich alleen per auto en dus oriënteren zij zich gelijkaardig over het wegennet. Te voet naar de bakker gaan is alleen mogelijk voor hipsters die in de compacte woonkernen leven. De rest van de Vlamingen kunnen maar beter vroeg leren rijden.

Als Vlaanderen in de VS had gelegen dan was het een city geweest. 6 miljoen inwoners verspreid over 13.500 vierkante kilometer, een middelgrote metropool in Amerikaanse termen. Wallonië was dan Joshua Tree National Park geweest, voor de Vlamingen die het eindeloze dorp willen ontvluchten om even adem te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s