BNR Dutch Podcast Awards: Dit zijn de recensies

TPodcast
Podcast van blogger Bert Brussen, oprichter van ThePostOnline. Een ander geluid, letterlijk. De stem van Bert is laag, hees en dynamisch, wat prettig is om naar te luisteren. Als belastingbetalende witte, heteroseksuele cisman pas ik precies in het publiek en het is dan ook heerlijk grinniken vanachter mijn mok koffie als de grootste excessen van cultureel marxisme onder handen worden genomen.  De mannen zijn pro-vax en geven dus ook graag af op Wappies en hun leidsman Thierry Baudet. Weglopen met leuzen als ‘Police Life Matters’ gaat mij overigens te ver, evenals het ‘provocatief’ inzetten van het N-woord, en ook in het hoofddoekendebat ben ik linksdragend. Brussen geeft ook updates over de uitbarstende vulkaan op La Palma, waar hij vlak naast woont.

In de lijn van: Ben Shapiro, Tucker Carlson, Milo Yiannopoulos

Het land van Wierd Duk
Vergelijkbaar met TPOdcast, maar dan pretentieuzer en debieler. Wierd Duk gebruikt platte, nietsbetekenende historische parallelen (Mao, Tocqueville) maar praat als een basisschoolleraar. Hij denkt dat zijn publiek geen enkel referentiekader heeft en dat hij alles voor de eerste keer mag uitleggen. De Telegraaf melkt zijn meest succesvolle merk nog verder uit door hem een podcastje te geven. Hadden ze voor mij niet hoeven doen. 

In de lijn van: Jensen, Peter R. De Vries

Kukuru
Podcast over spiritualiteit met 3FM radio-dj Giel Beelen, die na een ayahuaschka-trip het spirituele pad bewandelt.  De podcast heeft een sterk jargon en scoort heel hoog op de zweverigheidsbarometer.  Met verschillende gasten proberen Giel en zijn co-hosts dingen onder woorden te brengen die niet onder woorden te brengen zijn. De waarde van de podcast is dus 0: oneindig, niets en alles. Enzovoorts.

Marketingpraat

Professionele maar luchtige marketingpodcast voor gevordenden met waardevolle tips voor ondernemers en marketeers. Er schuiven regelmatig gasten uit de sector aan om hun expertise toe te lichten, wat van Marketingpraat een all-round kennishub maakt, om het even popie-jopie uit te drukken. Geen gezweem of gemotiveer maar een technische podcast vol vaktermen. Een pareltje voor professionals.

IEX Beleggers Podcast

Podcast van IEX, marktleider in de beursinformatievoorziening. Met een beetje fantasie zou je IEX de Bloomberg van de Lage Landen kunnen noemen. De podcast steekt bij zo veel professionaliteit een beetje bleekjes af.  In plaats van nieuwsmakers zijn Arend-Jan Kamps en Niels Koerts nieuwsvolgers, waardoor ze heel wat YouTubecommentatoren en podcastmakers boven zich moeten dulden. Los van de getemperde verwachtingen is het best een grappige podcast met een West-Fries accentje. Met de klompen onder de bureautafel worden de koerzen besproken en vliegen de archaïsche beurswijsheden door je oren. De mannen klagen dat ze geen wapenaandelen mogen kopen en geven graag af op de crypto-hype, al lijken ze daar in één van de latere afleveringen aarzelend op terug te komen. 

Universiteit van Nederland

Ik heb geen idee waarom dit een podcast is. Het is een bekend clickbait concept op YouTube maar deze snapscience is de naam podcast niet waardig. Dan luister ik liever naar online cursussen zoals Open Yale.

Maestro met de breinaald

Podcast die een antwoord geeft op de vraag die iedereen zich wel eens afgevraagt: zo’n dirigent, is die wel nodig? In zes afleveringen zoekt Christiaan Kuyvenhoven een antwoord. Ondertussen hoopt hij zijn jongensdroom te kunnen vervullen, het dirigeren van de vijfde van Mahler. De podcast is een lesje geschiedenis van de klassieke muziek met daarin de dirigent in een schitterende hoofdrol. Nodig is de dirigent zeker, al was het maar omdat het orkest anders niet weet wanneer te beginnen. Maar dat het ook zonder de armbewegingen kan lijkt Maestro Leo Bernstein te bewijzen als hij zijn handen achter zijn rug houdt en met zijn gezichtsuitdrukkingen het orkest bestuurt. Ritme en emotie, daar gaat het om. En het durven ontvangen van de muziek zonder te in tranen uit te barsten. Prachtige podcast, een meesterwerk. In samenwerking met het International Conducting Competition van Rotterdam. 

Man man man de podcast

Populaire podcast die iets te veel op de lachspieren probeert te spelen, een soort conversatie komedie. Heerlijk vlot en bijdehand, maar net iets te intens voor een podcast. Het Podcastprobleem van dingen roepen die niet waar zijn wordt hier behandeld, waar de heren netjes hun errata overlopen. Een probleem dat door podcastmeester Joe Rogan wordt ondervangen met zijn fameuze ‘Pull it up Jamie!’. Zeer originele sponsorstukjes.

Beller onbekend

Podcast van één aflevering van T-Mobile. Feitelijk is het een hoorspel waarin meerdere stemmen rollen inspreken. Ik heb geen concentratie voor hoorspelpodcast, het zijn de jaren ’30 niet. 

De Stemming

De Stemming is een soort making-of video van het grote theaterstuk dat we de nationale politiek noemen. Zoals GeenStijl politici probeerde te kleineren door ze op te jagen, zo probeert Xander van der Wulp politici te kleineren door geforceerd nonchalant te doen. Het is een doorgeschoten reactie van de NPO die nog schadelijker is dan het kwaad dat het probeert te bestrijden. Xander is een dertienjarige puber die bij een skatepark zit en vies lacht bij elke valpartij zonder zelf ooit op een skateboard te hebben gestaan. Het is vies, venijnig, tenenkrommend en beschamend. Inhoudelijk gezien kun je best veel leren van de Nederlandse politiek door naar deze podcast te luisteren, maar zolang Xander daar rond loopt te slijmen en slubberen blijf ik het liefst ver uit de buurt van het Binnenhof. Als ik de moeder van Herman de Schermman en Marleen was dan zou ik het niet leuk vinden dat ze met Xander omgaan.

The Gygs

Deze podcast zit achter een paywall en wordt om die reden niet behandeld

Hoeveel ben ik waard?

Heerlijke podcast waar openlijk gesproken mag (moet!) worden over wie hoeveel verdient, met daarnaast een flinke schep spiritualiteit. De presentatrice, Rolien Magendans, wil de ‘Chantal Janzen van de podcasts’ worden en volgens mij is ze daarin geslaagd, al heeft ze het zelf nog niet door. Eindelijk een podcast die niet wordt gemaakt door journalisten, ondernemers en omlaag gevallen acteurs maar door een vrouw die met twee voeten in de arbeidsmarkt staat. Of liever: erboven vliegt, want Rolien is stewardess. Ze is onbevangen, nieuwsgierig en zelfbewust en heeft eigenlijk meer weg van Mies Bouman dan van haar heldin Chantal Janzen. 

Marc-Marie en Aaf vinden iets

Gezellige podcast waar columnist Aaf Brandt Corstius en haar gay best friend Marc-Marie Huijbregts het hebben over dingen die zij belangrijk vinden, zoals cadeaus, kappers en koffie. Het klagerige maar positieve karakter van deze podcast spat eraf, met dingetjes zoals het ophalen van ‘Fijne Griepherinneringen’. In elke aflevering worden ook, heel ironisch, de roddelbladen doorgenomen. Ik denk dat deze podcast een vaste fanbase heeft van vrouwen in de leeftijd 30-45 en voor zover ik de YouTubereacties kan beoordelen heb ik gelijk. 

Topstukken

Podcast met een hoog Radio 1-gehalte. Albert Verlinde vraagt conservators en curators van culturele instellingen die verbonden zijn aan sponsor de Vriendenloterij om hun favoriete museumstuk te bespreken. Omdat de podcasts zo kort zijn is het vrij irritant dat het hoogtepunt in de intro nog eens wordt herhaald, zodat je een groot deel van de tijd dubbelluistert. 

Signaalwaarde

Podcast die je eigenlijk had moeten kennen toen de coronacijfers nog heel interessant waren. De podcast is helder en informerend, met uitgebreide shownotes en een tijdstabel. Je moet wel heel erg van statistiek houden en corona nog niet beu zijn om naar deze podcast te kunnen luisteren.

Nerd Culture

Coole marketeers in een voetbalshirtje en met een zwoele stem praten je bij over de meest mainstream Hollywoordfilms, Netflixseries en Playstationgames. Eén van de makers geeft zelf toe naar sportpodcasts te luisteren en daar zakt je bloempotbril toch van af. De organisatoren van de Podcast Awards zijn met open ogen in de misleidende naam gestonken en hebben de podcast in de categorie ‘Tech en Wetenschap’ onderverdeeld, misschien omdat ze dachten dat het ging om ‘Met nerds om tafel’. De makers beseffen maar al te goed dat ze verkeerd zijn ingeschaald en proberen het weg te lachen met opmerkingen als ‘er is toch niets mooiers dan winnen in een categorie waar we niet thuishoren’ en ‘het voelt goed om iets bij te dragen aan de wetenschap’. Enerzijds is het faal van BNR, omdat dit bewijst dat ze de genomineerde podcasts zelf niet hebben beluisterd, anderzijds is het een faal van de jongens van marketingbureau Blammo Media, omdat ze zich voordoen als nerds terwijl ze dat gewoon niet zijn. Deze podcast zou eigenlijk Jock Culture moeten heten.

Duister de podcast

“Luister en huiver naar Duister”, zoals de intro ons, de ‘duisteraars’, warm (of koud) maakt voor een podcast vol creepypasta. De podcast onderscheidt zich doordat er ook wordt gesproken over spoken, vampiers, heksen, demonen en zeemeerminnen, maar in de praktijk worden er toch vooral Amerikaanse moord- en vermissingszaken besproken. De podcastmakers zetten soms een raar accentje op om het luchtig te houden, maar lijken de meeste paranormale verhalen toch vrij serieus te nemen. Want ook al geloven ze er zelf niet helemaal in, ze waarschuwen toch om een sessie met een Ouijabord goed af te sluiten. Voor de zekerheid….

Het verhaal achter het succes

Interviewpodcast van een marketingbureau uit Deventer met erg weinig luisteraars: soms zelfs minder dan honderd views op YouTube. De podcast zoekt naar de ontstaansgeschiedenis: het spuug en plakband dat aan de basis ligt van elke onderneming. Door niet te vissen naar tips en grote visies maar te focussen op de meest banale kant van het ondernemerschap trekken Murat en Serkan de mooiste verhalen uit hun gasten.

Europa draait door

De diepe stem van Arend Jan Boekestijn kennen we van BNR, waar hij de wereldpolitiek mag bespreken. In Europa Draait Door zou hij zich moeten beperken tot Europa, maar ook hier zijn de andere ‘wereldspelers’ nooit ver weg. Kortom, een krantenkoppenpodcast van witte mannen van middelbare leeftijd zoals er al zoveel zijn. Voor de afwisselingen worden er dan nog standaardgasten uit talkshowland opgetrommeld. Dan luister ik liever naar de oratio’s van PG Kruger van Betrouwbare Bronnen. 

> Betrouwbare bronnen, Boekestijn en de Wijk, 

Licht op Legal

Een podcast waarin bedrijfsjuridische vragen worden beantwoord in zo begrijpelijk mogelijke normale mensentaal. De podcastmakers zijn advocaten van Van Benthem & Keulen uit Utrecht, die beter kunnen lezen en schrijven dan dat ze een vlot gesprek kunnen voeren. De gesprekken klinken als een eerste repetitie van een amateurtheatergroep, waar voor het eerst het script wordt doorgenomen. Wat de podcast mist aan spontaniteit compenseert het in inhoud.  Met (nu) 46 afleveringen is de podcast een waardevolle kennismaking met de wereld van wetgeving die bedrijven en overheden aangaat. 

Het nieuwe geld

Dit is een podcast die ik al had uitgeluisterd voordat hij genomineerd was voor de Podcast Awards – met gekromde tenen. Podcasts die je doen ‘cringen’ zijn de leukste om te luisteren en mijn god, wat heb ik me een partij lopen cringen bij die Reinjan Prakke. Hoe hij onschuldig en bedachtzaam de camera inkijkt met zijn brilletje, ons uitnodigend voor zijn filosofische zoektocht naar de aard van geld. Prachtig. Maar ook: kots. Neem nu de zin: “Het blijkt net zo moeilijk om geld te definiëren als wolken in de lucht”. Probeer die maar eens redekundig te ontleden. Los daarvan zijn wolken helemaal niet moeilijk om te definiëren. H2O. En de vorm kun je beschrijven met termen als cirrus, stratus, enzovoorts. Hij bedoelt waarschijnlijk dat wolken niet vormvast zijn en dat geld in zijn hoofd ook niet vormvast is. Veel te moeilijk om over te brengen. Ik krijg flashbacks naar de tijd dat ik meedeed met de columnistenwedstrijd van Radio Noord Holland en verbaasd was dat mijn gedrochten van zinsconstructies door de jury niet werd begrepen. Misschien moet Reinjan een administratief baantje zoeken, dan leert hij snel genoeg hoe geld werkt. Iets met debiteuren en crediteuren. Veel minder interessant dan podcasts en films maken. Of staren naar wolken in de lucht.

Kleine meisjes worden groot

Een openhartige podcast over thema’s die jonge vrouwen bezighouden, zoals je ‘mmh mmh’ scheren en dates en flirts met andere personen (m/v/x). Iets eerlijker dan andere meisjespodcasts, met het gevaar dat er geroddeld wordt over mensen die natuurlijk niet in de podcast genoemd mogen worden. Ook persoonlijke verhalen die niets met de liefde of relaties te maken hebben komen aan bod, zoals hun religieuze jeugd en familierelaties.

In de lijn van: Damn, Honey, Datevermaak

De Lesbische Liga

De clichés over lesbi’s zijn waar: ze kijken echt allemaal naar TV-serie ‘The L-Word’ en praten het liefst nergens anders over. Binnen de gemeenschap is de Liga blijkbaar een begrip, want er zijn Discordgroepen waar de podcast wordt besproken en de dames worden herkend op straat. Vooral over de geëxplodeerde BH van Annefleur. 

146 Podcast

Soort Rookworst de Podcast maar dan zonder joints en Hennessy. Op de 146 podcast zit de sticker van FunX, waarop weer de sticker van de NPO is geplakt. Rookworst heeft 10x zo veel kijkers, en terecht. Deze rappers zijn te scherp voor de oren man. Skip dit. Te veel stickers.

In de lijn van: Rookworst

Trust Nobody

Een podcast voor en door luisteraars van Wie is de Mol. Te niche om een recensie over te schrijven

Below the Radar, Above Yourself

Podcastmaker van Dag en Nacht media gaat op stap met het korps Commandotroepen. Een stoeremannenpodcast waarin het korps goed uit de verf komt en waarmee defensie duidelijk hoopt om jongens in het uniform te krijgen. De hele trukendoos van de Commandotroepen passeert de revue, met obligate aandacht voor het welbekende thuisfront. Productioneel gezien goed in elkaar gezet, zeker het luisteren waard. 

Eén reactie

  1. Dank Arthur voor deze nieuwe erwt.org met veel zinvol, actueel nieuws; aandacht voor cultuur, opbouwende maatschappijkritiek, met de benodigde kennis, reflectie humor en commentaren. De geloofwaardigheid staat hierdoor nooit op het spel ook al zullen sommige lezers soms of vaker een cognitieve dissonantie kunnen ervaren ingeval nieuwe eenduidige informatie een ander inzicht en/of blikveld vereist, met als gevolg dat deze mensen afhaken. Dat merk ik soms (maar gelukkig niet altijd..) als ik erwt.org doorzet en aanbeveel naar bekenden.

    Succes met alles en vriendelijke groet, Marc

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s