Ik ben afvalscheider

Ik ben afvalscheider. In mijn vrije tijd ben ik ook theaterdocent en moeder van twee kinderen maar het belangrijkste wat ik doe is het scheiden van afval. Dat is een hele klus maar ik doe alles voor een schoon milieu. Ik ben blij dat ik meer afval kan scheiden zodat er minder pinguïns dood gaan. Sommige dingen konden al gescheiden worden toen ik klein was. Groente, fruit en tuinafval mochten altijd al in de groene container en papier en glas werd apart opgehaald maar nu zitten daar wel haakjes en oogjes aan. Je krijgt bijvoorbeeld te veel betaald geld terug als je zelf je lege flessen frisdrank terugbrengt naar de supermarkt. Ook blijkt sinds kort dat melkpakken eigenlijk helemaal geen papier zijn maar drankkarton, en die mogen ook apart worden aangeboden. Die mogen in dezelfde container als plastic en blikjes, dat scheelt dus alweer voor het milieu en in de portemonnee want rest is duurder dan PMD . Om een goede afvalscheider te worden kijk ik voordat ik iets weggooi eerst op afvalscheidingswijzer.nl in welke container het moet. Zo weet ik zeker dat ik niet per ongeluk het milieu vervuil.

Je moet ook wel zorgen dat je thuis bent want als je een keer niet thuis bent als PMD, restafval, GFT of glas en papier wordt opgehaald dan moet je een maand wachten in je eigen stront. Je kan het ook zelf wegbrengen maar dan betaal je nog eens een keertje extra bovenop het afvalbelastinggeld dat je bent misgelopen en de extra kosten van PMD-zakken, afhankelijk van de gemeente. Je kan je vuilniszakken ook niet zomaar op een plek zetten waar afval wordt opgehaald, zoals naast een ondergronds container, want dan ben je in de wereld van afvalscheiders de duivel zelf en mag je een flinke boete betalen. Iedere gemeente heeft zijn beleid om huishoudens uit te persen het milieu te redden. In Deventer mag je bijvoorbeeld oude boeken, elektrische apparaten, kleding en speelgoed apart weggooien en je raad het nooit maar je hoeft er zelfs niet voor te betalen! In Doetinchem hebben ze ook iets geks, daar krijgen bedrijven 1 euro per zak PMD-afval toe terwijl huishoudens nog wel moeten betalen. Belachelijk vind ik dat. Straks gaan die bedrijven voor het geld afval scheiden in plaats van voor een beter milieu. Nog zoiets geks: een kwart van het plastic afval is dit jaar verbrand omdat de olieprijs zo laag staat dat bad corporations tóch, ondanks het milieu, olie gebruiken om plastic te maken in plaats van gerecycled plastic. We doen allemaal net alsof we dat niet gelezen hebben, goed?

Ik ben blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan beter milieu én de vuilnismannen wat werk uit handen nemen door zelf te scheiden. Eén keer per maand langsrijden is veel werk. Ik ben ook blij dat ik mijn opleiding heb afgemaakt zodat ik geen vuilnisvrouw heb hoeven worden voor bijna het dubbele salaris. En trouwens, als afvalscheider ben ik zelf ook een beetje vuilnisvrouw geworden. Daar betaal ik me graag scheel voor.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s