Boze witte #twittermeisjes

anne-ardon-links-en-mede-oprichtster-justine-van-de-beek-foto-elvira-m-th-visser-stellingdames-nl
@AnneArdon en @Justinedus, samen @Stellingdames

De Nederlandse twitter-familie is klein, hondsbrutaal en ongenuanceerd. In 140 tekens moet glashelder worden wat stom is en wat leuk is en meestal is iets stom. Als veel mensen het leuk vinden dat je iets stom vindt dan stijg je in de twitter-pikorde, tot je deel uitmaakt van de twitter-elite die het gesprek van de dag bepaalt. Eenmaal deel van de twitter-elite is de stap naar de gevestigde media bijzonder klein, want de meeste succesvolle twitteraars vullen de kolommen van minimaal één bekend virtueel of gedrukt medium.

Binnen de twitter-elite is er één groep die nog meer het gesprek van de dag dicteert dan de rest van de elite, en dat zijn de boze witte twittermeisjes. Klinkende namen als @EinsteinBarbie, @ashatenbroeke en @rzuaslan behoren tot de absolute top, @MarieHemelrijk, @justinedus, @AnneArdon en @AnkeLaterveer volgen in hun kielzog. Het zijn namen die de wijde populatie weinig zeggen, maar avonturiers die langer dan een zondagmiddag ingelogd zijn geweest zullen ze kennen. Leken zullen opwerpen dat een gemiddelde topsporter minstens tien keer zo veel volgers heeft, maar zij bepalen het gesprek van de dag niet.

Je moet Twitter een beetje zien als een klaslokaal met witte mannen van middelbare leeftijd in de schoolbanken en witte boze twittermeisje die dicterend langs de rijen lopen. “Vandaahaaag.. Gaan wij het hebben.. Over.. Witte.. Mannen“. “Maar juf, juf!” probeert een leerling “Gisteren ging het ook al over…” “ZWIJG!!” roept de juf. Ze loopt naar het bord en tikt met haar liniaal op de enige regel die iedere twitteraar dient te eerbiedigen. “Mansplaining  is verboden.”

 

 

De grachtengordel bestaat niet: Amsterdammers mogen best meer zelfmedelijden hebben

Wie Amsterdam ziet als de elite van Nederland heeft het goed mis. Dat Amsterdammers zichzelf wél als elite willen zien en medelijden willen hebben met de rest van Nederland is dus onterecht. Dat medelijden zou plaats moeten maken voor zelfmedelijden, want het lot van de Amsterdammer is niet benijdenswaardig. Het idee dat je in Amsterdam met veel geluk en hard werk een goedbetaalde baan kunt krijgen in ‘de creatieve sector’ (een inteelt van media, journalistiek, marketing,…

Keep reading

De “Baantjescarousel”, de “Boven-Ons-Gestelden”, de “Incestueuze Goegemeente” – Hoe je in Nederland bij de elite hoort door je ertegen af te zetten

Om jezelf in netwerkland Nederland tot de elite te mogen rekenen moet je de juiste mensen kennen. De elite is niet noodzakelijk rijk en rijke mensen worden niet noodzakelijk gezien als de elite. Geld speelt in Nederland een ondergeschikte rol. Het is een middel, geen doel. Een succesvolle zakenman moet laten zien dat hij eigenlijk heel gewoon is gebleven en verder braaf belasting betalen, dan wordt de zonde wellicht vergeven. Rotterdam, de economische motor van Nederland,…

Keep reading

Het kan verkeren in Amsterdam

Telkens als ik naar Amsterdam kom is het anders. De laatste keer dat ik kwam was de stad opeens schoon. Er stonden Chinezen in de rij voor het visrestaurant, één van hen deed een beetje brutaal tegen een ober. Een nieuw ‘clean’ merk coffeeshops had de markt overgenomen: Amsterdam Genetics, wiet was een luxeproduct geworden en toeristen mochten vijftig euro pinnen voor een bakje zaadjes. Ik zag zelfs iemand met een tattoo van het logo. Een…

Keep reading

Martelaar van het Vrije Woord – Het verschil tussen een journalist en een auteur

Er zijn twee manieren om het geschreven woord te gebruiken:  Als journalist  Als auteur Beide manieren hebben hun mogelijkheden en beperkingen. Het geschreven woord van de journalist maakt aanspraak op een objectieve waarheid en doet de rol van de journalist zelf verdwijnen. Het geeft antwoord op het ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘hoe’ en ‘wanneer’ en laat voor het ‘waarom’ experts aan het woord. De journalist zelf bestaat niet. De suggestie dat een journalist zelf ook actor en…

Keep reading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s