De Psychiater

De grootste rockster van Vlaanderen heet Dirk de Wachter en is psychiater. In talloze interviews vertelt hij hoe vermoeiend het is om steeds te moeten praten over zijn halflange haar en hoe vrouwen hem in brieven schrijven dat ze meerdere orgasmes hadden toen ze hem hoorden praten over zijn boek, Borderline Times. Waar het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ tien bekende Nederlanders nodig had om een pop-up museum te cureren had het Vlaamse publiek genoeg aan één naam: Dirk de Wachter. Het tijdelijke museum ging over de psychiatrie, de samenleving, het boek en ‘het fenomeen Dirk de Wachter’. Schrijver, hoogleraar, psychiater, artiest en curator is hij. Een supermens dus.

 Als psychiater is het zijn taak om patiënten te diagnosticeren om te zien of zij lijden aan een stoornis. Alle types stoornissen staan beschreven in het DSM, het handboek van de psychiatrie. In het boek staat ook direct welke medicijnen effecten hebben die de klachten misschien kunnen doen verminderen, zodat psychiaters hun patiënten niet met lege handen naar huis hoeven te sturen. De symptomen zijn ruim op te vatten en beslaan bij elkaar de menselijke geest in zijn geheel, zodat iedereen in principe een stoornis heeft. Als er toch mensen dreigen te ontsnappen dan is er nog het achtervoegsel ‘NOS’, Not Otherwise Specified. Zo heeft iedereen minstens één stoornis die door medicatie verholpen kan worden.

 Dirk de Wachter heeft in zijn boek niet een mens maar de samenleving als geheel gediagnosticeerd. De stoornis waar de Vlaamse en bij uitbreiding de Westerse samenleving aan lijdt is de persoonlijkheidsstoornis Borderline. De ‘patiënt’ vertoont alle kenmerken van het ziektebeeld. Instabiele relaties, een laag zelfbeeld, impulsiviteit en ‘affectlabiliteit’ zijn wat voorbeelden die volgens De Wachter op alle Vlamingen van toepassing zijn. Affectlabiliteit staat voor snelle stemmingswisselingen en een ziekelijke drang om altijd gelukkig te zijn. De belangrijkste les van de Verdrietsdokter des Vaderlands is dan ook de volgende: laten we alsjeblieft af en toe een beetje ongelukkig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s