De Kunsten

De Hollandse handelsgeest laat weinig ruimte voor zaken zonder praktisch nut, zoals cultuur.  Het is nuttig om mee te doen met cultuur omdat het statusverhogend werkt en dus geld oplevert, maar cultuur an sich heeft geen nut en is voor Hollanders dus niet te bevatten. Bovendien is het gevaar van cultuur dat een teveel ervan bij de rest kan worden opgevat als een kop die boven het maaiveld uitsteekt en dat is in Nederland levensgevaarlijk. Meelopen, meepraten en meeknikken is het devies. Geen onverwachte bewegingen maken want dan worden Henk en Ingrid boos.

Dit beeld zal door Vlamingen niet worden herkend. De Grote Broer wordt meestal juist een voorbeeldrol toegedicht, ook als het gaat om bijvoorbeeld podiumkunst en literatuur. Het ding is dat de Nederlandse Kunsten in Vlaanderen bekender zijn dan in Nederland. Bram Vermeulen is bijvoorbeeld een onbekende in eigen land maar wel populair in Vlaanderen. Andersom wordt Wim Helsen alleen in Nederland geboekt. Het podium opstappen om alleen maar grapjes te maken is voor Vlamingen iets te makkelijk. Hans Teeuwen kan dan weer wel op waardering rekenen. Als kitch.

Cabaret in de zin van moppentapperij is de enige theatervorm die Nederlanders naar het theater kan krijgen. Behalve cabaret zijn er in heel Nederland 43 acteurs die hun eigen schrale boterham verdienen. Zij zijn tegelijkertijd ook de filmacteurs van het land omdat de cultuurmarkt te klein is voor specialisatie. In Vlaanderen is theateracteur een vrij ‘normaal’ beroep. Er zijn talloze theaters van diverse groottes en die zitten alle dagen vol. Dat wil zeggen: aan het begin van de voorstelling. Het publiek is ervaren en slikt niet alles. Bevalt de voorstelling niet, dan gaan er mensen weg. Dit heeft uiteraard een effect op het product omdat de acteurs kunnen zien wat er gebeurt in de zaal. Een cabaretier kan er grappen over maken, een theateracteur niet. Ik zeg het er maar even bij voor mensen die nog nooit naar het theater zijn geweest, wat natuurlijk helemaal niet erg is.

Aan schrijvers heeft Nederland geen gebrek, wel aan lezers. Wie het Boekenweekgeschenk heeft uitgelezen mag zich in Nederland al intellectueel noemen. Wie toch honger heeft naar meer leesvoer kan vervolgens de nummer één op de bestsellerlijst lezen: de biografie van oud-voetballer René van der Gijp. Biografieën van sporters zijn big business in Nederland.  De ongeautoriseerde biografie van Max Verstappen lag twee maanden na zijn winst op de Grand Prix in de boekhandels. Het boek gaat over zijn jeugd, die eigenlijk nog moet beginnen. Brede marges, groot lettertype, korte zinnen, groot succes.

Echte romans worden in Nederland niet gelezen maar verfilmd. Verreweg de meeste Nederlandse films zijn dan ook boekverfilmingen. Dit is, met het oog op de Nederlandse culturele armoede, een soort sluiproute om de Nederlander toch iets van kunst te doen eten. Creativiteit bestaat alleen maar in de literatuur en vindt via film zijn publiek. Nederlandse films die niet een roman zijn geweest zijn niet om aan te zien, en niemand begrijpt waarom. Tot nu. De reden dat Nederlandse films het slechtst van Europa zijn is namelijk omdat de dominee en de koopman allebei over de schouder van de scenarist meelezen. Enerzijds denken productiehuizen dat commercieel succes een optelsom is en anderzijds wil de Nationale Propaganda Organisatie (NPO) dat maatschappelijke problemen via film worden opgelost. Er is dus geen sprake van auteurs in film, maar wel in de literatuur. Noch de koopman, noch de dominee durft de gerespecteerde romancier te corrigeren en beide hebben trouwens het te verfilmen boek nog niet gelezen dus op die manier komt er toch iets van cultuur van eigen bodem tot de Hollander.

Deze blog wordt later een hoofdstuk in een boek getiteld ‘Vlaanderen voor Hollanders’. Om rekening te houden met het beoogde publiek bestaat het uit korte, heldere hoofdstukken en zijn er plaatjes voorzien. Er is ook een commerciële campagne, die je kunt volgen op fb.com/vlavoho

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s