Besturen doe je zo.

20160929_144645foto-site-senaat2

Besturen doe je als volgt. Na de middelbare school wordt je lid van één van de studentencorpora. Daar leer je zuipen, neuken en een rol vervullen in één van de vele besturen. In je studententijd maak je vrienden voor het leven, en daar gaat het om. Na je studies, die je naast je corporale activiteiten hebt gevolgd, blijven jij en je vrienden elkaar treffen op allerlei feestjes en activiteiten. Dan blijkt, tussen neus en lippen door, dat er hier en daar nog postjes vrij zijn en of jij daar tijd voor kunt vrijmaken. Natuurlijk kun je dat, want er moet toch geld worden verdiend.

Het besturen zelf komt neer op het onschadelijk maken van problemen en het schuiven met geld. Problemen onschadelijk maken doe je op vier manieren:

  1. Het probleem ontkennen.
  2. Het probleem doorschuiven naar een ander bestuur.
  3. Het probleem doorschuiven naar de toekomst.
  4. Het probleem erkennen en er iets aan doen.

Een probleem onschadelijk maken door er iets aan te doen komt neer op het doen van onderzoek. Je vraagt wat vrienden om in een onderzoekscommissie plaats te nemen en een paar maanden te wachten. Dan, als de mediastorm al is vergeten, komt het resultaat van het onderzoek naar buiten. Dat valt altijd mee voor jou en je bestuur, er moet meestal gewoon iets gedaan worden aan de cultuur en de beeldvorming. Het rapport wordt doorgegeven aan het management en verdwijnt in de prullenbak.

Soms zijn de problemen te groot en moet je opstappen. Daar moet je heel makkelijk in zijn. Als het goed is heb je tegen de tijd dat je met dit soort dingen media-aandacht krijgt al vijf tot twintig bestuursfuncties, dus dan kan er best eentje vanaf.  Opstappen is onder bestuurders doodnormaal, het zal geen enkele invloed hebben op de rest van je carrière. Aardig blijven en doorfeesten, dat is het belangrijkst.

Schuiven met geld is het echte werk. In principe worden alleen de jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven gelezen, dus daarmee is het oppassen. Met de potjes van fondsen, stichtingen, gemeentes, provincies, ministeries en verenigingen kun je schuiven wat je wilt. Dit uiteraard in goed overleg met je vrienden en met het oog op de toekomst van Nederland. Knorren denken altijd dat journalisten jaarrekeningen lezen om de zogenaamde democratie te waarborgen maar dat is onzin. Niemand leest jaarrekeningen (behalve Leo Verhoef). Vergeet ook vooral niet jezelf uit te keren, want na al dat geschuif met geld heb je best wat lekkers verdiend.


Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s