Het Voornaamwoord

10_geboden

Voor Nederlanders is gij een woord uit het stenen tijdperk. De in steen geschreven tien geboden zijn een overblijfsel uit dit tijdperk en alleen daar komt dit voornaamwoord terug. ‘Gij zult niet doden’ en de andere negen. Nederlanders spreken elkaar aan met jij. Zeg geen u tegen een Nederlander want dan voelt hij zich oud. Je kunt dus proberen te vousvoyeren, om direct te horen te krijgen dat je ‘gewoon je mag zeggen hoor, anders voel ik me zo oud’.

 Voor Vlamingen is het gebruik van gij vrij algemeen als het persoonlijk voornaamwoord onderwerp is. Er bestaat ook een meervoud (gelle), maar als het persoonlijk voornaamwoord niet het onderwerp is dan gaat het over u, uw of uwen. Als een Vlaming tegen zijn hond zegt: ‘Hedde gij uwen bak ni leeggegeten?!’, dan gebruikt deze geen beleefdheidsvorm vis-à-vis zijn huisdier maar gebruikt hij het enige courante bezittelijke voornaamwoord. Plaatselijke dialecten nemen nogal eens een loopje met het voornaamwoord. In Antwerpen spreken ze elkaar aan met a, terwijl het in Gent meer klinkt als hi. Op schrift zul je geen gij of verbasteringen daarvan vinden. Waar in Nederland gij het toppunt van schriftelijkheid is is het in Vlaanderen precies het tegenovergestelde: spreektaal. U als onderwerp is dus het niet-platte voornaamwoord, eerder dan het formele voornaamwoord.

Jij en jouw is Algemeen Nederlands voor Vlamingen. Het wordt zelden uitgesproken omdat de dubbele klinkers moeilijk zijn, maar het kan wel, want het is correct Nederlands. Waarom is het correct Nederlands? Omdat het zo in Nederland wordt gesproken en het Nederlandse taalgebruik wint altijd van het Vlaamse. Een Nederlander die zegt dat een Vlaming ‘gewoon je mag zeggen hoor’ zegt dus eigenlijk dat het taalgebruik van boven de rivieren superieur is en dat de Vlaming zijn tong maar moet gaan breken.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s