The Ides of March

 Op 15 maart van het jaar 44 voor Christus werd Julius Caesar vermoord door een groep Romeinse politici. Caesar was een populaire legerleider in de Romeinse Republiek en hij zinspeelde op alleenheerschappij. De Romeinse senatoren zagen hem als een risico dus moest hij dood. Meerdere malen was hem gewaarschuwd dat hij moest waken voor de vijftiende maart, die Idus Martae werd genoemd. Of, zoals Shakespeare het eeuwen later neerschreef: “Beware the Ides of March”.

Op 6 mei van het jaar 2002 na Christus is Pim Fortuyn neergeschoten op de parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum. Nog geen twee weken later zou hij verkozen worden tot minister-president van Nederland, een positie die hij waarschijnlijk met succes verder zou hebben uitgebouwd. Hij zinspeelde op een toekomst als alleenheerser. Meerdere malen is hij gewaarschuwd voor de Ides of March en hij hield sterk rekening met een plotselinge dood. Beveiliging heeft hij echter nooit gekregen, waardoor de dierenrechtenactivist Volkert van der Graaf de kans kreeg om hem met kogels te doorzeven.

De vraag in hoeverre de moordenaar alleen of in opdracht heeft gehandeld is niet te beantwoorden. Het is ook niet te zeggen of Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, oervader van de Nederlanden, alleen heeft gehandeld of niet. Heerser Philips II had de rebellenleider kort voor het schietincident vogelvrij verklaard en een grote geldsom beloofd aan wie hem zou vermoorden. Balthasar Gerards heeft aan deze oproep gehoor gegeven, maar hij heeft de geldsom nooit in ontvangst genomen. Wie heeft Willem van Oranje dan vermoord: Balthasar Gerards of Philips II?

Uit de feiten rond de moord op Pim Fortuyn hebben vele intelligente mensen geconcludeerd dat er ‘meer achter zat’. Er is door cineast Theo van Gogh zelfs een film over gemaakt, 06/05: zijn laatste film. Deze blog is niet bedoeld om te bewijzen dat er ‘meer achter zat’, want dat is iets wat iedereen voor zichzelf uitmaakt. Uiteindelijk zijn er geen feiten, alleen perspectieven.

Vandaag is het 15 maart 2017, the Ides of March. Het is 15 jaar geleden dat Pim Fortuyn is vermoord; de man die zijn leven nam is al enkele jaren terug op vrije voeten. Vandaag is het ook een Feest voor de Democratie, omdat de Nederlanders mogen stemmen op hun favoriete lijsttrekker. Laat ons dan kijken naar de lijsttrekkers van D66, GroenLinks, CDA, PvdA, SP en VVD, als zij, nog in shock en totaal verrast, deze aanslag op de democratie in de meest sterke bewoordingen veroordelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s