Waarom ik uit Nederland ben gevlucht

De VVD heeft de verkiezingen van vorige week gewonnen met de slogan: ‘Normaal. Doen.’ In een brief aan het volk had premier en lijsttrekker Mark Rutte dit geschreven: “Doe normaal of ga weg”. Beter kan ik niet uitdrukken waarom ik uit Nederland ben gevlucht. Ik heb helemaal geen zin om normaal te doen.

VVD normaalEen normale Nederlander werkt met plezier, eet boterhammen met kaas en drinkt melk en koffie met zo veel mogelijk schuim. In het weekend drinkt hij waterig bier, maar alleen als hij niet moet rijden in zijn kleine autootje. Een normale Nederlander heeft niets tegen vluchtelingen zolang ze maar normaal meedoen en hij is een beetje bang voor Wilders. Een normale Nederlander gaat drie keer per jaar op vakantie en laat zijn moeder achter in een spookbejaardentehuis zonder personeel. Een normale Nederlander woont in hetzelfde soort huis als zijn buurman en rekent altijd af met zijn pinpas, verder houdt hij er geen extreme politieke of religieuze denkbeelden op na en heeft hij onder zijn vrienden homo’s, Turken en Surinamers zodat hij overal over mee kan praten, maar ook succesvolle mensen die hem helpen hogerop te raken. Kortom, iedereen is bevriend met elkaar omdat iedereen normaal is en wie niet normaal is kan maar beter opflikkeren.

In Vlaanderen is er geen norm, niets en niemand is hier ‘normaal’. Dit is het best te merken aan het feit dat er in het Vlaams veel minder woorden zijn om normoverschrijdend gedrag te beschrijven dan in Nederland. Of andersom: Nederlanders hebben belachelijk veel woorden om iemand erop te wijzen dat hij niet normaal is. Belazerd, betoeterd, besodemieterd, maar ook raar, bizar, absurd en zelfs gek klinken stuk voor stuk vreemd in Vlaamse oren. In het Vlaams zijn er maar twee woorden voor normoverschrijdend gedrag, namelijk vreemd en zot.

Het verschil tussen vreemd en gek is dat vreemd gewoon een constatering is. Iets is vreemd en daar blijft het bij. Iets dat gek is, daar moet iets aan gedaan worden. Het liefst zo snel mogelijk. Zot komt qua betekenis in de buurt van gek, maar wel met een belangrijk verschil. Het woord wordt door Vlamingen ook vaak als compliment bedoeld.

Meer lezen?

..Of like ‘Vlaanderen voor Hollanders’ voor meer blogs: FB.COM/VLAVOHO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s