Nederland in Verval 4: de Turk

Tot vorig jaar bestond de Turk in Nederland nog niet. ‘Allochtoon’ en ‘Marokkaan’ waren synoniemen, over Turken werd niets gezegd. De afgelopen maanden zijn er twee dingen gebeurd die dat hebben veranderd. Ten eerste zijn door de vluchtelingencrisis alle schijnwerpers naar de portier van Europa gegaan: Erdoğan. Het tweede is dat de Turkse partij Denk media-aandacht begon te krijgen.

Kuzu (vert. ‘Lam’) en Özturk (vert. ‘de essentie van Turksheid’) waren jaren actief in de PvdA voordat ze uit die partij stapten om een eigen fractie te beginnen. Blijkbaar was de tijd rijp om op eigen benen te staan en had de Turk in Nederland geen PvdA meer nodig. Het is geen geheim dat Turken dankbaar gebruik maken van de naïviteit van centrumlinks. Turkije is het meest nationalistische land van Europa en Turken zijn niet in staat om te begrijpen dat je niet het eigen volk als uitgangspunt neemt. De AKP van Erdogan is (Koerden niet meegerekend) nog de minst nationalistische partij van Turkije. Als Turken dus naar de Nederlandse politiek kijken dan verstaan ze alleen de taal van Geert Wilders, hoe paradoxaal dat ook moge klinken.

En dus zit Nederland nu opgescheept met een partij die de belangen van de internationale Turkse gemeenschap vertegenwoordigt maar tegelijkertijd de Nederlandse debatcultuur dusdanig goed kent dat het iedere aanval kan afslaan. Het electoraat is in de eerste plaats de Turkse gemeenschap, maar door discriminatie te omarmen (je zal een Turk nooit horen zeggen dat hij gediscrimeerd wordt. Behalve als het hem uitkomt of als hij Zihni Özdil heet) kunnen ze hun kiezerspubliek uitbouwen tot heel niet-blank Nederland en bij uitbreiding links blank schuldbewust Nederland. Dat zal behoorlijk schipperen worden voor Kuzu, maar het lijkt hem goed af te gaan.

Turken zijn naar Nederland gehaald om zwaar werk te verrichten in tijden van arbeidstekort. Sindsdien heeft de Turk de middenstand veroverd. De bakker, de slager en de groenteman zoals we ze kennen van oude video’s worden nu vooral door Turken bemenst, terwijl de Nederlanders de levensmiddelensector hebben overgedragen aan steeds minder supermarktketens. Zo is de middenstand uitgehold en wat er van over is is Turks, en reken maar dat die kapitaalkrachtig is. Voor de eenheid in een natiestaat is het desastreus als de kleine zelfstandige loyaal is aan een buitenlandse mogendheid. Vooral als die twee naties voortdurend ideologisch botsten en als de buitenlandse mogendheid voortdurend journalisten en columnisten vastzet. Desastreus.

Meer lezen?

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s