Matthijs Pontier is een robot

piratenpartij-robot-matthijs-pontier

Er zijn al langere tijd geruchten dat robots wereldheerschappij willen bereiken door het systeem van binnenuit over te nemen. Met Matthijs Pontier (MP-85) lijken ze eindelijk voet aan de grond te krijgen. De nummer twee van de Piratenpartij blijkt geen mens te zijn zoals u en ik, maar een geavanceerde androïde: een robot die sprekend op een mens moet lijken. 

Binnen de Piratenpartij speelt het debat tussen voorstanders en tegenstanders van beperking van Artificiële Intelligentie (AI) al lange tijd en dat maakt het een exploit waarmee AI toegang kan krijgen tot de politieke macht. De ongeletterdheid van West-Europeanen op het vlak van robotica maakt dat een androïde zoals MP-85 ondanks de signalen niet ontmaskert wordt, iets dat in Oost-Azië bijvoorbeeld niet snel zal gebeuren.

MP-85 is een zeer geavanceerde robot, samengesteld uit soft- en hardware onderdelen van diverse wetenschappelijke centra in Azië, de VS en in mindere mate Europa (CERN). Het probleem van de samenwerking tussen gezichts- en mondspieren (een drempel die veel androïde robots door de mand doet vallen) is opgevangen door de mond van MP-85 iets scheef te trekken. Verdere kenmerken zijn dezelfde als voor andere robots: onbeperkte en directe toegang tot alle beschikbare informatie en gebrek aan empathie. MP-85 doet zijn best om beide te verdoezelen, met wisselend succes.

Het feit dat de figuur ‘Matthijs Pontier’ zogezegd een achtergrond heeft in AI en robotica zorgt ervoor dat MP-85 Turing-tests op een geloofwaardige manier kan ontwijken. Zodra iemand een vraag stelt die riekt naar een proef om erachter te komen of het hier een mens of een robot betreft dan zal MP-85 hier vanuit zijn ‘achtergrond’ op kunnen reageren.

De vraag of een robot zich verkiesbaar mag stellen is nooit op deze manier geteld omdat zelfs de simpelere ethische roboticavraagstukken nog altijd niet zijn behandeld. Het is misschien juist daarom dat MP-85 een kans moet worden gegeven, want wie kunnen vragen over robots nu beter beantwoorden dan de robots zelf?

 

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s