Definitieve uitslag zetelverschil peilingen 2017: IPSOS (20), De Hond (22), erwt (34), Peiling2017 (46) // VIDEO: “Een Feestje van de Democratie”

De definitieve uitslag van het zetelverschil van diverse peilers zijn binnen. Het verschil met de werkelijke verkiezingsuitslagen was bij IPSOS het kleinst, met slechts 20 verkeerd gegokte zetels. De Hond volgt met 22 zetels. 

Nieuwkomers als erwt.org en Peiling2017.nl volgen met ruime afstand en komen op respectievelijk 34 en 46 zetels. Deze verkiezingen zijn duidelijk gewonnen door de traditionele peilers. De vrees dat onderbuikpeilers dit jaar beter zouden gokken dan de traditionele peilers is dus niet terecht gebleken, tot grote opluchting van de internationale media. Erwt heeft vooral bij de SP en het CDA punten verspild, terwijl Peilingen2017 vooral de VVD met 13 zetels had onderschat. Opvallend is dat zowel peil.nl, IPSOS als erwt.org de PvdA correct op 9 reële zetels hadden gepeild. erwt.org heeft bovendien vier partijen correct gegokt en heeft daarmee de meeste correct gegokte partijen.

Ter opluistering een video van de verkiezingsavond bij de Piratenpartij in Den Haag:

 

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s