Breng het Vliegende Spaghettimonster terug in de Piratenpartij

scientology_1

Aankomende donderdag vindt het ‘Grote Lijsttrekkersdebat van de Amsterdamse Piratenpartij’ plaats tussen Jelle de Graaf en Matthijs Pontier. Hoe spannend dat debat ook mag worden, de winnaar is al bekend: de Vrijzinnige Kerk Vrijburg aan de Diepenbrockstraat waar beide kandidaten actief lid van zijn. En niet alleen zij: de meeste posten in de Amsterdamse Piratenpartij zijn gemaakt door en verdeeld tussen de Vrijzinnigen. Sinds Ancilla van der Leest van de loopplank is gelopen (een treurig maar logisch gevolg van het behalen van 0 Kamerzetels) is de PPA verworden tot een vrijzinnig bolwerk. ‘Vrijzinnigheid’ staat nu zelfs pontierficaal in de lijst met kernwaarden van Amsterdamse afdeling.

Hoewel de Piratenpartij openstaat voor leden van alle religieuze gezindten is de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster nooit ver weg geweest. De oprichter van de Nederlandse Piratenpartij, Samir Allioui, was er tot voor kort bestuurslid en veel partijleden hebben sympathie voor het Pastafarianisme. Het is dan ook niet zonder religieuze reden dat piraten in vol piratenornaat op bijeenkomsten verschijnen. Op de foto hierboven zijn Duitse leden van de Piratenpartij te zien met de FSM-vlag, protesterend bij een stand van de Scientology Kerk (een andere atheïstische religie).

Het Pastafarianisme is een relatief jonge confessionele stroming uit de VS die het Vliegende Spaghettimonster (Flying Spaghetti Monster of FSM) als schepper vereert. Het vertrekt vanuit een alternatieve theorie die het midden houdt tussen religie en wetenschap en in 2005 is opgetekend door de profeet Bobby Henderson. De leer ziet vroegmoderne piraten als het hoogtepunt van de menselijke evolutie en spoort Pastafariërs aan zich als piraten te kleden. Ook toont het Pastafarianisme een statisch relevant verband tussen de afname van piraten enerzijds en klimaatverandering anderzijds. Door als piraat verkleed te gaan wordt volgens gelovigen de klimaatopwarming afgeremd.

Nederland is één van de eerste landen die de snel groeiende religie officieel als Kerk hebben erkend. Bekende gelovigen zijn onder anderen Arjen Lubach (hier in een geluidsfragment te horen) en Georgina Verbaan. Erediensten worden gehouden aan de Waanderweg in Emmen.

Nu de Amsterdamse Vrijzinnigen hun greep op de Piratenpartij versterken is het tijd voor herijking van de confessionele grondslagen, om zo voor eens en voor altijd uit te maken welke versie van het atheïsme aan boord van het piratenschip wordt beleden.

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s