Religie en Politiek

Intelligente wezens zoals mensen hebben de neiging om samen te werken. Het is onnodig en onmogelijk om deze samenwerking in één woord te vatten dus zijn er meerdere woorden die gebruikt worden om over deze samenwerking te spreken. ´Religie´ en ´Politiek´ zijn dus geen synoniemen van elkaar maar verwijzen wel naar hetzelfde, namelijk naar samenwerking tussen mensen. Dat religie en politiek naar hetzelfde verwijzen, namelijk naar samenwerking tussen mensen, kunnen wij alleen zien bij systemen die ver buiten onze referentiekaders staan, zoals het geval is bij theocratieën of bij een sterke leiderscultus. Dat uw eigen religieuze systeem ook politiek is en/of dat uw eigen politieke systeem ook religieus is zult u niet in kunnen zien, tenzij u hiertoe wordt uitgedaagd door bijvoorbeeld een anonieme blogger.

3 reacties

  1. […] Oorlogen, revoluties en aanslagen worden uitgevoerd door jongens in de leeftijdscategorie van grofweg vijftien tot vijfentwintig jaar (zie: Alle mannen met machinegeweren zijn laffe honden). Jongens in deze leeftijdscategorie hebben te maken met een explosieve cocktail van bewijsdrang enerzijds en een doodswens anderzijds. De vraag hoe ideologieën en religies mensen zo ver krijgen om te sterven is fout, de drift is er al. Politieke en religieuze leiders kanaliseren de drift, omdat ze weten dat het zich anders tegen hen zal keren (zie: Religie en politiek). […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s