Universiteiten in Europa lopen achter als het om gender gaat

Er waait een nieuwe wind door het academische huis. Het duel tussen marxisten en anarchisten en de politieke debatten over de ideale samenleving hebben plaatsgemaakt voor een multidimensionale seksestrijd. Het toneel is verplaatst van de symbolische straat naar de retorische slaapkamer en draait rond ‘mijn’ persoonlijke belevingswereld en om seks (of het gebrek daaraan). De Noord-Amerikaanse universiteiten van Stanford, Indiana en met name Toronto leiden ons de weg.

Nu is het zo dat Europa nog een inhaalslag te maken heeft voordat het op het niveau van Toronto is. De tijd dat Nederland met de legalisering van het homohuwelijk in 2001 een voortrekkersrol speelde in genderaangelegenheden ligt ver achter ons. Vandaag ga ik de verschillende niveaus van het genderdebat verkennen en zal ik Europeanen handvatten aanreiken om aan te sluiten bij de Torontiaanse revolutie.

We kunnen enkele grove niveaus of fases onderscheiden in het genderdebat:

Niveau 1 – de traditionele strijd der seksen

Het klassieke feministische genderdiscours. In dit discours zijn mannen en vrouwen feilloos onderscheidbaar entiteiten die als zodanig niet ter discussie staan. De vrouwen zijn de onderdrukte groep. Academisch onderzoek richt zich tot het bewijzen van het patriarchaat of juist het vinden van matriarchale culturen en deze als voorbeeld te stellen.

Niveau 1a – radicale homo’s
Een verborgen sub-stroming.

Onder homoseksuelen ontstaan aan beide kanten radicale denkbeelden: zowel aan de vrouwelijke als de mannelijke homoseksuele kant. Aan de ene kant zijn dit vrouwelijke  homoseksuele feministen die de man als zodanig in het geheel wantrouwen en afwijzen. Aan de andere kant ontstaat het homoseksuele mannendiscours dat zich beroept op Griekse stereotypes en de vrouw verbant naar de kraamkamer. Deze twee discours onttrekken zich goeddeels aan het publieke debat.

Niveau 1b – gefrustreerde mannenmaagden
Een recente, eveneens verborgen substroming. Zie: Pseudowetenschap.

De heteroseksuele, mannelijke tegenreactie op niveau 1. Geboren in de krochten van het internet. Jonge, heteroseksuele mannen herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst door het feministische genderdiscours. Hoewel geslachtsrijp merken zij dat zij niet de seksuele aandacht krijgen die hun vrouwelijke leeftijdsgenoten wel genieten. Ze bestempelen zichzelf als involuntarily celibate (onvrijwillig celibatair) of kortweg incel en ontwikkelen onder de hashtag #RedPill een alternatief discours waarin vrouwen historisch de dominante groep zijn en mannen worden onderdrukt. Dit discours wordt niet door de wetenschap erkent.

Niveau 2 – Transgender als wetenschap

Gender krijgt een nieuwe betekenis

Zoals het voorvoegsel ‘trans-‘ al suggereert worden hier de muren tussen beide categorieën geslecht. Een geslachtsdeel is niet langer de enige determinant. Het idee van een geestelijk geslacht (het ‘gender’) vat post en vergroot de bewegingsvrijheid van het individu. Academisch onderzoek richt zich tot het vinden van voorbeelden van genderoverschreidende fenomenen. Hieronder vallen het intersekse geslachtsorgaan, waarbij de sekse bij de geboorte nog niet kan worden vastgesteld, en niet-westerse culturen waar fluïde genderidentiteiten worden erkend.

Niveau 3 – de non-binaire wending

Gender als drukmiddel

De harmonie tussen de seksen die het transgenderdiscours ons probeerde te brengen wordt ruw verstoord door de non-binaire notie. Het idee van gender wordt in zijn geheel verworpen, transgenderisme wordt gezien als het versterken van de binaire leugen. De strijd verplaatst van de operatiekamer terug naar de straat, waar nieuwe aanspreekvormen (voorbij ‘hij’ en ‘zij’) in de wet en in de taal moeten worden vastgelegd.

Om op het niveau van Toronto te komen (niveau 3) moet er aan de Europese universiteiten nog veel gebeuren. erwt Gender helpt hierbij. Door te werken met vier verschillende spectra biedt het studenten en academici handvatten om de Grote Academische Strijd van onze Tijd onder woorden te brengen. Een referentiewerk in blogvorm.

Erwt Gender©

Spectra

De nieuwe Marx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s