Wil je weten waarom de hele wereld Nederland ziet als muziekland?

Dat Nederland bekend is van tulpen, klompen en kaas weet je al natuurlijk, maar er is ook iets waar Nederland internationaal wereldberoemd om is zonder dat Nederlanders het zelf doorhebben.

Nee, er zijn niet zo veel popartiesten als in de VS, Engeland of Korea, maar er is één genre waar Nederland in uitblinkt – en toevallig is dat genre best wel populair.

Nederlandse DJs verdienen miljoenen

Op de lijst van de 10 bestverdienende DJs van 2019 staan 6 Nederlanders:

  • Martin Garixx (17 Miljoen per jaar)
  • Armin van Buuren (13 Miljoen per jaar)
  • Don Diablo
  • Oliver Heldens
  • Tiësto (21 Miljoen per jaar)
  • Afrojack

Dit is bij lange na niet het volledige lijstje van Nederlandse DJs die het erg goed doen of hebben gedaan in het buitenland. Omdat ze vaak een Engelse artiestennaam gebruiken zou je niet zeggen dat het Nederlanders zijn: Junkie XL, Fedde la Gand, Laidback Luke, Hardwell, Vato Gonzales, DJ Chuckie en Sidney Samson om er maar een paar te noemen.

Waarom rappers en volkszangers vaker op televisie komen dan DJs, terwijl deze laatste internationaal véél meer succes hebben? Misschien hebben de Nederlandse DJs wel geen zin om voor de camera te komen, want eerlijk is eerlijk: Hoe heerlijk is het om de hele wereld over te vliegen om op te treden en de volgende dag anoniem door je dorp te kunnen wandelen?

Maar het zijn niet alleen deze wereldsterren die van Nederland the house of House maken.

ID&T – de geschiedenis van Dance in een Notendop

Drie namen zijn onlosmakelijk verbonden zijn met de ontwikkeling van EDM (Electronic Dance Music) in Nederland en in de wereld: Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie – samen ID&T.

Ze begonnen met de Thunderdome evenementen, waarmee ze hardstyle bij het brede publiek brachten. De kaalgeschoren gabbers die het straatbeeld in de jaren ’90 tekenden droegen allemaal niet veel meer dan een T-shirtje met het welbekende logo van ID&T. Nu de ’90s weer helemaal hot en happening zijn zijn die T-shirtjes ook weer meer waard.

Wil je weten hoe groot de impact van Thunderdome op de muziekgeschiedenis is geweest? Kijk dan deze korte docu:

Het volgende succes van ID&T was Sensation, wat laagdrempeliger was en een groter publiek bereikte dan Thunderdome. Sensation White, waarbij voetbalstadia volstroomden met witgeklede feestgangers, was… een Sensatie?

Groot, groter, grootst. Als je alle voetbalstadia ter wereld in no time vol kunt krijgen is het tijd om met iets bijzonders te komen. Tomorrowland zet in op topkwaliteit. Het gaat niet alleen om de artiesten, het gaat om het totaalpakketje. Van de manier waarop je je ticket krijgt thuisbezorgd tot de aankleding van het vliegveld.

Het fenomeen Tomorrowland, waar ongeveer 10 x zo veel bezoekers op afkomen als Lowlands, werd te groot voor Nederland en is naar België verhuisd. ID&T heeft op die manier ook België op de kaart gezet. Boom, een dorpje in de buurt van het permanente festivalterrein, is nu het bekendste plaatsje van België (“Belgium? Ah Boom!”). Ondertussen kan Duncan Stutterheim nog anoniem over straat in zijn geboorteplaats Purmerend.

ADE – de plek waar festivals ontstaan

Toen ik met een vriend uit Londen rondliep in Amsterdam tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) en hier en daar een feestje meepikte kon hij zijn ogen en oren niet geloven. Zo veel wereldsterren, en geen haan die ernaar kraait!

De meeste Nederlanders weten niet waar ADE voor staat en de meeste Amsterdammers staan er niet bij stil hoe belangrijk het evenement is voor de festivalindustrie. Wat Cannes is voor de filmindustrie en CES Las Vegas voor de tech industrie, is ADE voor festivals. Iedereen die iets betekent of wil betekenen in het festivalwereldje komt naar Amsterdam om met een gele keycord rond te lopen en mensen te ontmoeten. Dat Junkie XL of Afrojack ergens speelt in een zaaltje is leuk, maar de bezoekers zelf zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de deals die ze kunnen maken hun agent – of met Duncan Stutterheim zelf natuurlijk!

Dus waarom ziet de hele wereld Nederland als Muziekland? Omdat hedendaagse muziek in Nederland wordt gemaakt en vanuit Nederland wordt gepromoot. Vergeet niet: mensen gaan overal ter wereld vaker naar de club dan naar een popconcert. Dus is Nederland een muziekland? Zeker, zeker weten!

Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he

Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he

Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he
Komt ie dan he
Komt ie, komt ie dan he

Pilletje erbij?

“Narcostaat Nederland” uitgelegd aan Nederlanders (deel 1/2)

Als buitenlanders beginnen over het feit dat het toch wel bijzonder is dat je in Nederland marihuana en magic mushrooms kunt kopen alsof het worstenbroodjes zijn dan beginnen Nederlanders meestal te oreren over hoe onvoorstelbaar vrijzinnig, ruimdenkend en modern ze zijn en dat dit nu eenmaal de beste manier is om met drugsproblematiek om te…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s