Waar is de hipster? Hoe gopnik-cultuur de hipster heeft verdreven.

hipster contemplating
Hipster die treurt omdat hij is verdreven door gopniki

Trainingsbroeken met verticale strepen, merken uit de jaren ’90, gabbermuziek en ‘squatting like a slav’. De moeilijke hipsterjaren hebben plaatsgemaakt voor een simpele nieuwe trend: de gopnik.

De hipster is niet meer hip. Baarden, koffietentjes, koffietentjes, ruitjeshemden, ironie, alternatieve gitaarmuziek, alternatieve elektronische muziek, alternatieve festivals voor alternatieve gitaarmuziek en alternatieve elektronische muziek, montuurbrillen, IPA bier, zelfgemaakte fietsen, ironische tatoeages en weblogs zijn uit. Hoewel niemand zichzelf hipster noemde deden we er allemaal een beetje aan mee. We dronken allemaal wel eens een speciaal biertje en een driedubbele frappiato in een koffietent, we hielden allemaal van muziek die nog niet op de hitlijsten stond en baalden als ze populair werden, we spaarden allemaal het hele jaar om naar onontdekte festivals te gaan en niemand was vies van tweedehands kleding.

Maar nu de kiddo’s van tegenwoordig zich allemaal in een gabbersuniform hijsen en aan hun kappers vragen om de bloempot erbij te pakken hangt er een vies luchtje aan het consumentensnobisme dat toch de kern is van het hipsterdom. We zijn oud geworden, ‘onze tijd’ mag in het archief.

Dus wat komt er na de hipster? Zie intro. Trainingspakken en merkkleding uit de jaren ’90. Zo moeilijk en omslachtig als de hipstertijd was, zo simpel is de gopniktijd. De trend staat nog in de kinderschoenen, dus het volledige ‘lifestyle-plaatje’ moet zich nog ontwikkelen. Tot nu toe hebben we een kledingstuk (Adidas trainingspak) en een meme (de Squatting Slav).

Ik heb gezocht naar hoe we deze nieuwe subcultuur mogen noemen en kwam via de squatting slav op de gopnik. De term gopnik is in de Nederlandstalige blogosphere nog niet doorgebroken als parapluterm voor iedereen die zogenaamd geen fuck geeft om zijn uiterlijk, dus dan zal de erwt de aanzet maar geven. Dag hipster, hallo gopnik!

Luister naar deze podcast om de wortels van deze fascinerende Russische trend te ontdekken:

squatting slav group on table male female
A new generation, a new hope
gopnik vice blog
Afbeelding van Vice die is blijven steken in het hipstertijdperk

 

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s