Mr. Klöpping, tear down this paywall!

5_f08b74c37de850dd255c38464bb3ddf0bfbc834c

Geachte heer Alexander Klöpping,

In de on- en offline media heeft u de afgelopen jaren hoge ogen gegooid met uw krantenartikelenplatform Blendle. Op deze website kunnen users, na registratie, tegen betaling artikelen lezen van een groot deel van de Nederlandstalige gedrukte media. U heeft vroeg ingezien dat de krantenlezer op termijn het (tablet)beeldscherm zou omarmen en u heeft hierop ingespeeld. Dat is bewonderenswaardig. Inmiddels lonkt het buitenland en houden investeerders uw voeten droog met het oog op de winst die ze op de langere termijn in het vooruitzicht is gesteld.

Om twee redenen is Blendle mij een gruwel in het oog. Ten eerste omdat lezers zich moeten registreren en ten tweede omdat lezers moeten betalen voor de content die u aanbiedt. Het eerste (politieke) bezwaar zou iedere Nederlander in het hart moeten raken, het tweede (economische) bezwaar vereist een zeker begrip van de aard van het internet om te kunnen beamen. Ik zal beginnen met het tweede bezwaar.

Economie werkt op basis van schaarste. Goud heeft veel waarde omdat er weinig van is, lucht heeft weinig waarde omdat er veel van is. Een klassieke krant komt uit in een bepaalde oplage en die oplage in combinatie met de vraag bepaalt de prijs. De oplage van de artikelen die op Blendle uitkomen is oneindig, oftewel: ∞. U doet het voorkomen alsof u krantenknipsels verkoopt die gebruikers thuis op hun virtuele prikbord mogen vastprikken, maar dit is misleidend. Een papieren krantenartikel kan maar aan één buurvrouw worden doorgegeven terwijl een online artikel met de ganse wereld gedeeld kan worden zonder dat er fysiek iets zou gebeuren. U verkoopt geen krantenartikelen, u schermt een deel van het internet af en u laat bezoekers tegen betaling met de handen op de rug een kijkje nemen. De grootste taak van Blendle is het de gebruikers onmogelijk maken om hun gekochte krantenknipsels met de buurvrouw te delen en om er voor te zorgen dat de website er gebruiksvriendelijk uitziet.

The economy knows no pitty. Als de nieuwsconsument liever online nieuws leest dan zal dit betekenen dat er geen geld zal komen van abonnementen en losse verkoop. Uit oneigenlijk schuldgevoel gaat de consument dan akkoord met de ‘deal’ die Blendle aanbiedt: fooi voor journalisten en een prettige leesomgeving in ruil geld. De arme journalist spreekt namelijk meer tot de verbeelding dan de arme boekhoudster, de arme staalwerker of de arme verzorger. Daarnaast hebben de arme journalisten per definitie een podium om hun ongenoegen over baanverlies door digitalisering te uiten (in tegenstelling tot andere gedupeerden) en dit doen zij dan ook veelvuldig. Hun enige argument is dat betaling de kwaliteit van de journalistiek garandeert. Flauwekul. Talloze blogs en platforms bieden dagelijks gratis gedegen verslaggeving, onderzoeksjournalistiek, opiniestukken, columns, cartoons, en zelfs interviews aan. Die zijn niet zelden geschreven door geschoolde journalisten die geen betaalde baan hebben gevonden maar die toch hun vak kunnen uitoefenen, dankzij het internet. Betaalde journalistiek staat niet garant voor kwaliteit, onbetaalde journalistiek staat wel garant voor onafhankelijkheid.

Dan het politieke argument. Tijdens de bezetting zijn abonnees van verzetskranten vervolgd, tijdens de bevrijding zijn abonnees van fascistische kranten veroordeeld en in de Koude Oorlog zijn abonnees van communistische kranten ontslagen. U heeft een administratie met niet alleen de kranten maar zelfs de artikelen die door uw 200.000 users zijn gelezen. De politieke en ethische gevoeligheid daarvan kan nauwelijks op waarde worden geschat. Ik schreef dat het politieke argument iedere Nederlander in het hart zou moeten raken. Dat is ook zo, maar in werkelijkheid zijn veel Nederlanders laconiek geworden over de mogelijke implicaties van verlies van privacy. U kunt zich dan ook makkelijk verschuilen achter services die ‘nog veel slechter bezig zijn’, en dat doet u dan ook voortdurend, tot aan de gebruiksvoorwaarden aan toe. We gaan het emotionele discours daarom even links laten liggen we gaan kijken naar het huidige Nederlandse journalistieke landschap en de rol van Blendle daarin.

De Blendle-bubble staat op punt van knappen. Vorige maand is de Persgroep zelf begonnen met de online krantendienst PAPER. Dit is niet alleen maar een rechtstreekse concurrent van Blendle. Het is zeer waarschijnlijk dat de Persgroep, wanneer de proeftijd succesvol is doorlopen, het auteursrechtelijk contract met Blende verbreekt. Daarmee zou Blendle het zonder de Volkskrant, het Parool, de Trouw, het AD en de regionale kranten moeten doen. De grote kranten hebben Blendle altijd als niet meer gezien dan een bijverdienste. Een baanbrekend idee van een knuffelnerd dat ervoor zorgt dat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast hebben de afgelopen maanden ook Facebook en Google bekendgemaakt dat ze hun users nieuws binnen hun service willen aanbieden. Zij zullen het project zien als ijverig voorwerk dat met een klap geld kan worden geïncorporeerd. Uw investeerders zullen daar ook min of meer vanuit gaan, en uzelf waarschijnlijk stiekem ook wel. F&G zijn namelijk veel beter dan Blendle in staat om de leef- en denkwereld van hun users te creëren en te manipuleren.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft u op de Piratenpartij gestemd. Een logische keuze, omdat het de enige partij is die uitgaat van het internet en daarmee de enige relevante partij is voor wie leeft in het nu. De Piratenpartij is opgericht om vrij verkeer van informatie te garanderen. Destijds ging het nog om films, muziek en software en hing er een zweem van opportunisme omheen. Nu ook de journalistiek en de literatuur tot het domein van het internet behoren wordt duidelijker dat een ongecontroleerd internet noodzakelijk is voor een gezonde democratie. Het is tijd om een nieuw hoofdstuk in internetpiraterij te beginnen en u bent de aangewezen persoon om de eerste bladzijde om te slaan. Gooi het roer om, Alexander. Maak de inhoud van Blende gratis en anoniem toegankelijk voor iedereen. Laat uw juristen de strijd aanbinden met de Persgroep, in plaats van met users die waardevolle artikelen verspreiden. Breek de betaalmuur, Alexander. Voordat iemand anders het doet.

Met vriendelijke groet,

erwt

3 reacties

  1. Ik zie wel wat interessante punten in je artikel, maar de argumentatie kan ik niet helemaal volgen.
    Je politieke argument vind ik erg schetsmatig. Ik kan wel ongeveer raden wat je bedoelt, maar het staat er niet expliciet. Is een database van 200.000 mensen problematisch? Dan hebben wel meer organisaties een probleem… Waarom zou het iedere Nederlander in het hart moeten raken? En wat heeft dit met privacy te maken? Dit begrip komt een beetje uit de lucht vallen. Is dit een betoog tegen blendle, of tegen ledenadministraties?
    Je economische argument volg ik, maar ik ben het er niet mee eens. Als ik je logica goed begrijp, zeg je dat elk oneindig kopieerbaar object gratis zou moeten worden aangeboden. Dat lijkt me nogal een heftige stelling. Je lijkt bovendien te zeggen dat de journalistiek geen geld nodig heeft om van kwaliteit te zijn. Dat lijkt me een net zo heftige stelling.
    Corrigeer me als ik het fout heb, maar op deze manier kan ik de logica van je betoog niet volgen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s