De gratis huis-aan-huis kranten van Deventer vergeleken

Deventer heeft drie gratis huis-aan-huis bladen die lokaal nieuws brengen en steunen op adverteerders. Dit zijn, in willekeurige volgorde, Deventerextra, Deventer Centraal en Deventer Post. Op het eerste gezicht zijn de kranten nauwelijks uit elkaar te houden. De namen lijken op elkaar, ze vallen wekelijks gratis in de brievenbus, ze bezwijken bijna onder de advertenties en er staat weinig nieuwswaardigs in. Voor kritische krantenlezers, waar ik mijzelf graag tot reken, ligt de uitdaging er nu juist in om de subtiele verschillen op te merken. Wat zijn de onderwerpkeuzes? Hoe groot is de invloed van de adverteerders? Wat kan er gezegd worden over de kwaliteit van de berichtgeving? Pak mijn hand vast en duik mee in de wereld van kattenbakvulling.

Deventerextra
Deventerextra (of deventerextra of soms Deventer extra) springt in het oog door het rood-blauwe logo dat naar beneden toe loodrecht gespiegeld wordt. De titelpagina bevat 45% advertenties, verdeeld in kleine vakjes. De advertentiehouders komen vooral uit de horeca- en vastgoedsector: behalve de technologiereus die niet gek is komen er geen grote merken in voor. De berichten zijn hoofdzakelijk aankondigingen voor evenementen, veel berichten zijn sportgerelateerd. Het blad valt op door een columnfrequentie van drie, met Eaglescolumnist Erik van Luttikhuizen als grootste troef. Daarnaast is er nog een als column vermomde advertentie van een hypotheekadviseur maar daar trappen we niet in. Online is deventerextra vooral gericht op potentiële adverteerders.

Deventer Centraal
Deventer Centraal valt op door het relatief lage aantal advertenties (20% op de voorpagina) en het hoge aantal zelfgeschreven artikelen. Het blad is politiek georiënteerd en heeft behalve eigen verslaggeving ook vijf pagina’s ‘Deventer Nu’, die door de gemeente worden gevuld. Dit heeft wel als gevolg dat er soms twee artikelen zijn met hetzelfde onderwerp. Behalve de gemeente heeft ook de politie ruimte en is er een zelfgevulde Eagles-katern. De enige column is op de laatste pagina te vinden en is in het plat Deventers geschreven, of wat daar voor door moet gaan (daarnaast is er wederom een column van een makelaar, maar ook hier trappen we niet in). Het papieren blad is echter maar een zijtak van deventercentraal.nl, waar lokaal nieuws wordt verzameld en verspreid. Ook geeft Deventer Centraal ruimte voor opinie en polls.

Deventer Post
Deventer Post staat, in tegenstelling tot de vorige twee kranten, niet op zichzelf. De krant is onderdeel van een landelijk opererend lokaal huis-aan-huisbladen concern, dat inmiddels in handen is van een Vlaamse mediagroep. De voorpagina brengt ons 45% reclame, het blad zelf bestaat bijna volledig uit aankondigingen. Het doelpubliek is de Deventenaar op leeftijd. De adverteerders zijn veelal de grotere supermarkten en een betaalde regionale krant die ook onderdeel is van de Vlaamse mediagroep. Er zijn verschillende katernen van externe partijen, namelijk de voetbalclub, de gemeente, regionale ondernemers en een vrijetijdswebsite.

Advertenties

4 comments

  1. Goede avond,
    Wij krijgen sinds een paar weken allen nog het blad Deventerextra. De bladen door de weeks, Deventer Post en de Stedendriehoek komt hier niet meer, helaas. Wij wonen op het adres IJsselkade.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s