Zeven dagen geëist voor #sukkel

paleis_van_justitie_den_haa

Vorige week verscheen in Nederland voor het eerst iemand voor de rechter wegens belediging van een twitterpolitieaccount, dus ik moest erbij zijn. In de wachtruimte ontmoette ik de man achter @Slecht_Volk, en begreep ik waar ‘langharig tuig’ in zijn bio vandaan kwam. Over de zaak zelf heb ik in een vorige blog uitvoerig geschreven: hij heeft een boete ontvangen omdat hij ‘#sukkel’ had getweet naar @Wijkagvrijenban, een account dat door twee wijkagenten uit Delft wordt beheerd.

Net als bij de tandarts ging er een deurtje open, kwam er iemand met een verzuurd gezicht naar buiten en werd de volgende patiënt binnengeroepen. @dokkie27 en ik waren het enige publiek, de verdachte had geen advocaat. Na enkele formaliteiten vroeg de rechter waarom de verdachte de bewuste tweet had verstuurd. De verdachte antwoorde dat hij niet wist dat hij met de politie te maken had: hij dacht dat het om ‘een funaccount’ ging. De rechter had moeite met de verklaring. Want als hij dacht dat hij met een ‘funaccount’ te maken had, waarom sprak hij ze dan aan als zijnde politie? Het was een retorisch herdersmatje waar de man achter @Slecht_Volk niet snel een antwoord op had.

Toen was het de beurt aan de Officier van Justitie. Hij begon met de loftrompet te steken over de rol van de wijkagent bij de Nederlandse politie. Volgens hem waren zij 24 uur per dag in functie, dus ook online. Het Nederlands strafrecht, zo zei hij, geldt namelijk ook op Twitter. En de verdachte had ook beter moeten kijken naar waarvoor de politie eigenlijk reclame maakte. Dit ging om het Veiligheidsmuseum. Om die reden was het twitterpolitieaccount bezig met het uitvoeren van haar rechtmatige functie toen het reclame maakte hiervoor, de directe aanleiding voor het sukkelincident. Om zijn triomftocht te verzegelen sloot de Officier af met “7 dagen hechtenis!”. Dit stond gelijk aan het de eerdere eis, alleen dan uitgedrukt in celdagen in plaats van euro’s. De rechter kwam in haar oordeel uiteindelijk uit op 200 euro. Toen kreeg de Officier van Justitie op het laatste moment een mailtje binnen van één van de twee wijkagenten uit de Delftse wijk Vrijenban: er werd een schadevergoeding geëist. Omdat de rechter dit bericht (nog) niet had ontvangen werd dit niet in behandeling genomen.

Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse politie. De rechter is helemaal meegegaan met de Officier van de Justitie toen deze zei dat het strafrecht ook op Twitter geldt en dat politietwitteraccounts 24 uur per dag in functie zijn. Het account dat berichten op internet plaatst over gestolen auto’s of wietplantages staat voor de wet gelijk aan een geüniformeerde agent. Met een naam als Wijkagvrijenban moeten twitteraars overal ter wereld doorhebben dat ze met de Nederlandse politie te maken hebben. Een mention in combinatie met een krachtterm mag dus gerust tot een boete leiden. Anders dan op straat is het bewijs onomstotelijk: het staat zwart op wit.

Aan de andere kant zijn dus alle tweets van agenten, op het werk of privé (de Officier van Justitie hamerde erop dat dit onderscheid er, in elk geval voor wijkagenten, niet of nauwelijks is) in functie is gepubliceerd. Nu ben ik geen expert op het gebied van politiebepalingen, maar er zal vast genoeg op schrift staan over het op straat roepen van politieke meningen, werven van geld en uitschelden van bevolkingsgroepen. Met een beetje speurwerk kan www.twitter.com nog een schier onuitputtelijke bron van toekomstige strafzaken worden.

Lees ook:

2 reacties

  1. Voor het eerst iemand !!! Dat is onjuist IK ben al 5 keer voorgeweest over 2 jaar ivm belediging op twitter van wujkagentje hoor Bij 3 verschillende rechtbanken

    nee slechtvolkj was niet de eerste hoor ….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s