Wat is een era?

korea moon kim nederlands

Bij het schrijven van een artikel over de ontmoeting tussen Koreaanse leiders Moon Jae-In en Kim Jong Un maakte ik kennis met een nieuw type tijdsgewricht. De era.

De term ‘era’ is in de Westerse wereld een loos begrip. Zowel Noord-Amerika als Europa kent geen onafgebroken beschaving die meerdere millennia heeft omspannen. Zelfs als je de paus ziet als opvolger van de keizer van Rome (zie: Het Christendom als Romeins Complot) dan is de Westerse beschaving hooguit 2000 jaar oud. Pakken we de Grieken erbij dan komen we uit op 2500. Als era-arme Westerlingen incorporeren we maar wat graag de geschiedenis van de Middellandse Zee en gaan we snel voorbij aan het feit dat er op en om de Rijn niet veel beschaving was tot diep in de Middeleeuwen. De plaatsen in onze geschiedenisboekjes zijn niet de plaatsen waar wij opgroeien. We leren over Rome, Ithaka en Jeruzalem. Brussel en Amsterdam komen pas op laatste bladzijdes aan bod.

Dat geldt niet voor Korea. De geschiedenis van het schiereiland gaat terug tot 2333 voor Christus. In de ogen van Westerse historici dwalen we dan af in de richting van de mythologie, waarmee het Westen de historiciteit van Koreaanse identiteit, de Japanse keizerlijke dynastie en de vroege Chinese rijken op een tweede plan plaatst. Pre-Westerse geschiedenissen worden niet-wetenschappelijke folklore.

Voor mijn artikel over de Koreaanse ontmoeting heb ik alleen schriftelijk antwoord gekregen op mijn vragen. Van de Koreaanse ambassadeur, de enige persoon die is toegestaan zich uit te laten over Koreaanse politiek in de Westerse media. Het was een pad van vele waarschuwingen en vermaningen, die via een Koreaans restaurant en het culturele centrum in Brussel leidde tot een formele e-mail, waarin netjes op mijn vragen was geantwoord.

Wat is 50 jaar wapenstilstand voor een land met 4350 jaar geschiedenis? Het is de vraag die onvermijdelijk opkwam bij het schrijven van het artikel. Tot dan zag ik Korea als een restant van de Koude Oorlog. De Grote Koude Oorlog geconsolideerd in dat kleine schiereiland. Het communisme dat hardnekkig standhoudt achter het laatste IJzeren gordijn. Maar in de loop van mijn journalistieke onderzoek werd me iets anders duidelijk. Een veel grotere historische vis bewoog zich onder het oppervlak.

De era. Het is een woord dat we associëren met fantasy-werelden en mythologische verhalen. Als Westerlingen -eeuwlingen- hebben we er niet mee te maken. Maar wat als er volken zijn die in een andere tijdsschaal leven dan wij? Welke invloed heeft dat op hun manier van omgang met het heden?

We leren dat de Blauwe Vinvis de grootste vis ter wereld is. Zoek op “grootste dier ter wereld” en je krijgt er kleurenfoto’s van. Dat er inktvissen zijn die groter kunnen worden dan de grootste Vinvis en er mee in gevechten verzeild raken is ook algemeen bekend en goed gedocumenteerd, maar het zijn feiten die tot de folklore behoren. Kortom: we kunnen ons er niets bij voorstellen.

Meer lezen?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s