BREEK: Sywert Peilt Beter Dan Maurice: Onderbuikpeilingen Steken Traditionele Peilingen Naar de Kroon

sywertPolitiek commentator Sywert van Lienden heeft de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 (#TK2017) beter gegokt dan traditionele peilers, zoals Maurice de Hond. Dit blijkt uit correspondentie met erwt.org. Met 17 verkeerd gegokte zetels laat hij Peil.nl, IPSOS, erwt.org en Peilingen2017.nl achter zich en bewijst hij een betere indicator te zijn voor verkiezingsuitslagen dan de mailinglijsten van traditionele peilers.

Onderbuikpeilingen zijn peilingen die niet tot stand komen door enquêtes maar door het aanvoelen van de onderbuik van de ‘peiler’. Het doel is om de uiteindelijke verkiezingsuitslagen zo dicht mogelijk te benaderen. Het aantal verkeerd gegokte zetels geldt als score, waarbij de peiler met de laagste score wint. Met een score van 17 zetels laat Sywert van Lienden traditionele peilers Maurice de Hond (22) en IPSOS (20) achter zich. Daarmee is hij de eerste onderbuikpeiler die traditionele peilers voorbijstreeft.
Onderbuikpeilingen zijn in 2015 op erwt.org (34) ontstaan als reactie op de dominantie van virtuele zetels van peilingen in de nieuwsbladen. Het vak kreeg meer bekendheid door Peilingen2017.nl (46), dat door FvD-leider Thierry Baudet per ongeluk voor een traditionele peiling werd aangezien. Nu Van Lienden als eerste onderbuikpeiler de traditionele peilers is gepasseerd zal de rol van onderbuikpeilingen in de media vermoedelijk verder toenemen.

Score Sywert van der Lienden

VVD      31  (1)
PVV      22  (3)
CDA      20  (1)
D66       20  (1)
GL         15  (0)
SP          12  (2)
PvdA     9   (1)
50+        6   (2)
CU         5   (1)
PvdD    4   (1)
SGP       3   (0)
Denk    2   (1)
VNL      1   (1)
FvD       0  (2)
Totaal: 150 (17)
(Het eerste cijfer is het aantal zetels dat Sywert peilde per partij. Het cijfer tussen haakjes is het verschil met de definitieve uitslag)
Lees Ook:

FB.com/erwtpuntorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s