Trek de Christen uit de Kast!

Je zou het bijna niet geloven, maar 5 tot 10 procent van de mensen is christen in Nederland! Misschien is jouw collega wel christen, of je buurman! Veel christenen zijn bang om voor hun geloof uit te komen en blijven daarom met hun geloof in de kerk. Ze zijn bang dat ze vies aangekeken worden op straat, of veroordeeld om hun denkbeelden. Daarom weet hun omgeving vaak niet dat ze christen zijn, en hierdoor raken ze in de knoop met zichzelf. Maar christen zijn is legaal en eigenlijk heel normaal!

Elke christen is uniek en beleeft zijn geloof op zijn of haar eigen manier. Sommige christenen schamen zich niet om aan iedereen te vertellen wat ze doen als christen, ook als dit door sommige mensen als vervelend wordt ervaren. De meeste christenen zitten echter ‘in de kast’ en gedragen zich in groepen net als de rest. Ze drinken gezellig een biertje mee, praten over voetbal of roddelen heerlijk mee over andere collega’s.

Toch zijn er een aantal dingen waar je een christen aan kunt herkennen. Als jouw buurman of collega elke zondagochtend iets te doen heeft, dan zou het goed kunnen zijn dat het een christen is. Daarnaast kun je het ook zien aan symbolen zoals kruisjes, visjes, ankertjes of armbandjes met vreemde afkortingen, zoals ‘WWJD’. Hieraan herkennen jonge christenen elkaar en zo weten ze met wie ze in het huwelijksbootje kunnen stappen!

Met Pinksteren gaan christenen naar de Christ-Pride in Biddinghuizen. Daar komen christenen van allerlei kerkstromingen vieren dat ze christen zijn, dit gaat dan gepaard met veel muziek en vlaggengezwaai. Er zijn ook christenen die al dat enthousiasme maar niets vinden en liever thuis blijven. Dat is oké! Elke christen is uniek en samen vormen alle kerkstromingen een prachtige regenboog.

 Christendom is zeker niet nieuw, het kwam al voor in de tijd van de Grieken en Romeinen. Toen werd christendom in kelders beleden, omdat het toen nog illegaal was en christenen levend werden verbrand. In veel landen is christendom nog steeds illegaal en worden christenen omwille van hun geloof opgesloten of op brute wijze vermoord.

Gelukkig is dat in Nederland niet het geval en mag christendom openlijk worden beleden. Toch voelt dat voor veel christenen niet zo. Comedians en talkshow hosts maken vaak grappen over christendom en veel kinderen worden op school gepest als ze voor hun geloof uitkomen. Dit moet stoppen, en jij kunt daar iets aan doen! Als jij vermoed dat jouw klasgenoot, collega of buurman christen is, vraag hier dan naar. Wie weet ben jij wel die persoon die de christen uit de kast trekt en daar zal de christen je zijn leven lang dankbaar voor zijn!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s