Hoe de zetels na de verkiezingen zijn verdeeld (+ uitslag Onderbuikpeilingen TK2021)

Het is maar goed dat er bloggers zijn want als je alleen maar het nieuws zou volgen zou je er nooit achter komen wat de werkelijke uitslag is van de Tweede Kamerverkiezingen. Tussen de verkiezingsavond van 17 maart en de definitieve installatie op 30 maart is er nog flink geschoven in de zetels. Bij 8 partijen is de eindscore na de laatste exitpoll nog gewijzigd, 9 partijen zijn stabiel gebleven.

Vooral D66 heeft bij de hertellingen moeten inleveren. De 27 zetels die voor Kaag reden genoeg waren om op de tafel te dansen zijn vandaag teruggebracht tot 24 zetels. Kandidaten Marijke van Beukering, Anne-Marijke Podt en Fonda Sahla mogen de champagne dus terug in de fles spugen en op zoek gaan naar een andere baan. Verder verliezen Volt en de VVD nog een zeteltje, bij vijf andere partijen komt er een zetel bij.

De vraag hoe de zetels nu eigenlijk zijn verdeeld is dus niet zo gemakkelijk te beantwoorden als je zou denken. De hertellingen, correcties en restzetelverdeling zorgen ervoor dat het nagelbijten ook na de verkiezingen nog even aanhouden. erwt.org heeft voor jou op drie dagen de uitslag genoteerd, zodat je de post-electorale stoelendans op de voet kunt volgen:

Een zeteltje er bij of een zeteltje eraf lijkt niet zo verschrikkelijk belangrijk te zijn, maar als je al die verschillen bij elkaar optelt dan zijn ze dat natuurlijk wel. Met de Onderbuikpeilingen doen we hier op erwt.org al jaren een kleine peiling om te zien wie het beste is in de uitslagen van verkiezingen te gokken. Nu de uitslagen (eindelijk) definitief zijn kunnen dus ook definitieve punten uitreiken (zie: ONDERBUIKPEILINGEN #TK2021 “Ik voel me een leraar die proefwerken nakijkt”)

Laten we beginnen met Maurice de Hond, die dit jaar op dezelfde score uitkomt als in 2017: 22. De scores worden berekend door de te veel of te weinig gepeilde zetels bij elkaar op te tellen. Dit jaar deden er ook een aantal lezers mee. Zij krijgen hun persoonlijke score thuisgestuurd, het gemiddelde lag dit seizoen op 46.5.

De winnaar van deze editie heeft een score van 32, deze persoon krijgt, zoals beloofd, €25. Het is dus niemand gelukt om beter te peilen dan Maurice.

Wil jij ook meedoen aan de volgende Onderbuikpeilingen? Geef dan alvast je e-mailadres op!

ONDERBUIKPEILINGEN #TK2021 “Ik voel me een leraar die proefwerken nakijkt”

Het is verkiezingsavond in Nederland en dus zijn wij van de redactie (ik dus) druk bezig met het nakijken van de inzendingen voor de Onderbuikpeilingen (voor wie niet weet waar dit over gaat, lees dit). Ik voel me ineens een leraar op een middelbare school die cijfers mag uitdelen. Wie heeft de hoogste punten? Morgen, als de definitieve uitslagen bekend zijn, krijgen jullie je cijfer. Nog even geduld kinderen. Bij vorige verkiezingen had ik niet zo veel om na te kijken, alleen mijn eigen poll en die van Sywert van Lienden, die toen beter peilde dan Maurice.…

Lees de blog

Onderbuikpeilingen TK2021

CLICK op de knop hierboven om mee te doen aan de onderbuikpeilingen. Dit keer is er een volledig formulier zodat je netjes alle 150 kamerzetels kunt verdelen over de partijen die meedoen aan de #TK2021, de Tweede Kamerverkiezingen 2021 Dit keer is er ook een bescheiden prijs van €25 te winnen. Nog 1 keer de spelregels. Het doel van de onderbuikpeiling is om zo precies mogelijk te gokken hoe de kamerzetels worden verdeeldDit doe je door voor de verkiezingen nummers te schrijven achter partijnamen. In totaal moet je uitkomen op 150Na de verkiezingen kun je jouw lijst…

Lees de blog

Wie wint de Eerste Kamerverkiezingen in 2019? Doe mee met de #Onderbuikpeilingen!

Er komen verkiezingen en dus kunnen we weer zien hoe ver de peilingen er dit keer naast zaten. erwt.org volgt dit verschil tussen de peilingen en de werkelijke verkiezingsuitslagen op de voet en doet ook zelf een duit in het zakje met de bekende #Onderbuikpeilingen: een soort Toto voor verkiezingen. Hoe werkt het? Heel simpel. Voel aan je onderbuik en verdeel de 75 zetels van de Eerste Kamer over de partijen die jij denkt dat de kiesdrempel gaan halen. Als de werkelijke uitslag bekend is trek je de behaalde zetels af van de werkelijke zetels en tel…

Lees de blog

Hoe Mark Rutte tien jaar in het Torentje kon blijven – en hoe je hem er uit krijgt

Al meer dan 10 jaar is Mark Rutte de minister-president van Nederland en weer wint hij met een monsterzege de Tweedekamerverkiezingen. Journalisten noemen hem de Teflon-man omdat hij zonder smetten door elke politieke storm komt. De vraag op ieders lippen is: wat is het geheim van Rutte? Het parlement is een soort poppenkast voor volwassenen. Verschillende typetjes met uiteenlopende motieven komen bij elkaar, bekvechten, smeden snode plannetjes en schrijven samen geschiedenis. Wie blijft zitten en wie moet gaan hangt niet af van wanbeleid of politiek falen – zo bleek nu weer – maar van de karakters van…

Lees de blog

De aristocraten der Eerste Kamer

“Allen die door hunne geboorte of gegoedheid onder de aanzienlijksten van de lande behoren” In de Eerste Kamer huist de aristocratie van Nederland. De machtigste mannen en vrouwen van het land met bestuursfuncties in alle denkbare velden van de samenleving komen op dinsdag bij elkaar om de democratie te beteugelen. Het afwijzen van een wetsvoorstel is daarbij een kostbare noodgreep die zelden hoeft te worden toegepast. Wat de senatoren de jonge honden in de Tweede Kamer te bieden hebben zijn functies, functies en nog eens functies. Het trajectorum van de regent leidt via politieke partijen naar de…

Lees de blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s