Hoe ik dankzij Coinbase 500% rendement heb behaald

Als je nog nooit Bitcoin hebt gekocht heb je waarschijnlijk ook nooit van Coinbase gehoord. Ik ook niet, voordat ik in december 2019 mijn eerste Bitcoinbits begon te kopen. Inmiddels druppelt er vanuit mijn Coinbase rekening in Ierland maandelijks een paar honderd euro naar mijn ‘fiat’ rekening, staat er Bitcoin ‘koud’ in de Coinbase ‘kluis’ en blijft mijn rekening op Coinbase zelf maar groeien. En groeien. En groeien. En ik maar snoeien maar de rekening blijft maar groeien. En groeien. En ik maar snoeien en de rekening maar groeien. En groeien. En groeien.

Dit is het verhaal van mijn eerste belegingsavontuur. En het verhaal van Bitcoin. En het verhaal van Coinbase, vanaf morgen misschien wel het verhaal van de grootste beursgang ooit.

De eerste keer dat ik over Bitcoin hoorde was twee pieken geleden, via een nerd die helemaal in de ban was van een soort computergeld dat je kon verdienen door je computer de hele nacht aan te laten staan. Dit was in 2013, ik was nog niet zo met geld bezig dus het interesseerde me niet zo. En ik had ook niet zo veel verstand van computers vond ik zelf.

Na de nerds kwamen de criminelen. Bitcoin werd het betaalmiddel van de online onderwereld, normale burgers kregen er alleen mee te maken als ze hun data na een ransomware-hack wilden terugkopen. In 2014 schoten hackers zichzelf in de voet: het bitcoinwisselkantoor Mt. Gox werd gehackt en ging failliet, waardoor ook de prijs van Bitcoin een duikvlucht nam.

Het werd even stil rond Bitcoin. Nieuwe initiatieven kwamen als paddestoelen uit de grond. Bitcoin had misschien gefaald maar de onderliggende technologie, de blockchain, was veelbelovend. In cryptoland werd er gesproken van ‘alt-season‘, wat betekent dat de alternatieve cryptomunten het beter doen dan vadertje Bitcoin. Ethereum werd het wonderkind.

Eind 2017 wist ik dat ik de boot alweer gemist had toen ik de vrienden van mijn jongere broertjes op hun mobieltjes bezig zag in een cryptovaluta-app. Ze waren bezig over dit-coin, en dat-coin en ja, ik wist wel waar ze het over hadden, maar zelf had ik niet zo veel verstand van mobieltjes en apps, zo vond ik zelf, dus ik stond er weer bij en keek er weer naar.

Achteraf gezien had ik de juiste keuze gemaakt, want na 17 december 2017 zakte de prijs van Bitcoin als een plumpudding in elkaar. De critici konden goed lachen en dingen roepen als ‘I told you so!’ want de vergelijking met de Tulpenmanie is nooit ver weg.

Maar ik wist beter. Dit was de tweede crash die ik had meegemaakt. Ik volgde het bitcoinverhaal nu al jaren en ik kende de gedachte, de filosofie. Ik wist dat de koers van -destijds- $8000 niet laag en niet hoog was. Een perfect moment om in te stappen dus.

Coinbase

De tijd dat je Bitcoins kon minen door thuis je computer te laten draaien is lang vervlogen, wie nu een stukje van de cake wil moet het kopen. Eind 2019, toen ik instapte, waren de nerds, de hackers, de criminelen, de ronselaars en de gelukszoekers afgedropen. Wie toen overbleef in de cryptospace waren de handelaars: de traders. De koersen van cryptovaluta waren -en zijn – erg volatiel, dat maakt ze niet interessant voor de average joe, maar voor surfers die weten hoe ze golven moeten pakken zijn ze uitermate interessant. Er zijn talloze cryptobeurzen waar je een sprong in het diepe kunt wagen, maar de bekendste was Coinbase.

Toen ik me inschreef moest ik meer data over mezelf afgeven aan Coinbase dan ik ooit aan een app heb durven afstaan: paspoortkopiën inbegrepen. Coinbase kent me beter dan mijn (andere) bank. Het kaderde in het ‘Know Your Customer’-principe, het crypto-modewoord van 2019. Waar je lang lang geleden, in het jaar 2014, nog anoniem kon blijven door met crypto te betalen is het tegenovergestelde nu waar. De blockchain is openbaar en zal dat altijd blijven. Al je transacties zijn transparanter, beter doorzoekbaar en gegarandeerd toekomstbestendiger dan je gegevens op LinkedIn, Facebook en Google bij elkaar. Web 2.0 is oud nieuws. Welkom in de wereld van crypto.

Vanaf de dag dat ik mijn eerste euro’s voor bitcoins had omgewisseld begon het treintje te rijden. Ineens vielen al die abstracte termen en concepten die ik jaren zijlijn had gevolgd op hun plaats. Ineens kon ik meedoen met de memes, de highs en lows voelen tot in mijn botten. Ineens begreep ik dat een volatiele markt juist gunstig is voor mensen die snel geld willen verdienen, zolang je maar ongeveer weet wat de pieken en wat de dalen zijn.

Ik begon ook crypto media te volgen, zoals de Cryptocast van BNR, met de onvolprezen technisch analyst Madelon Vos en de oude maar wijze Herbert Blankenstein. Op YouTube keek ik elke dag naar Crypto Zombie, één van de talloze YouTubers die elke dag een video post over de koers van Bitcoin.

Toen ik eindelijk dacht dat ik de pieken en de dalen van de bitcoinkoers begon te vatten gebeurde er iets bijzonders. Als nieuwe leerling was dit de eerste keer dat ik dit mocht meemaken, maar de mediamakers die ik volgde wisten dat dit moest komen. Sinds ik had ingekocht was de koers onder de $10.000 gebleven, ruim de helft onder vorige All Time High van $19,665.39 van die bewuste 17 december 2017. Twee en een half lange jaren was de koers daar onder gebleven.

Voor mij, ik die in de loop der maanden een kleine duizend euro opzij had gezet om te oefenen met handelen, was dit moment magisch. Ma-gisch. Zo magisch, dat alleen een filmpje het kan uitdrukken:

De stier, het beest van de beurs, was begonnen aan zijn loop. Voor Bitcoin betekent dit astronomische rendementen. In 2013, in 2017 en in 2021. Hoe het werkt weet ik, maar ik ga er in deze blog niet over uitwijden (zoek op termen als The Halving en het Stock to Flow model)

Ineens hoefde ik dus niet meer de pieken dalen te gokken, ik kon alles op Bitcoin zetten en achterover leunen. De laatste keer dat ik inkocht was op een koers van $20.000, de laatste keer voor dit seizoen. De raket schoot verder, en verder, en verder, en verder. Coinbase gaf me een veertiende maand, een vijftiende, zestiende, zeventiende …

Inmiddels ben ik aan het bijsnoeien en afbouwen. Ik heb op het juiste moment gehandeld en ik heb, in schijfjes, laag ingekocht, nu moet ik alleen nog, in schijfjes, hoog verkopen om de boel te balanceren. Ik mag rekenen op een rendement van voorlopig 500%. Dat kan in theorie natuurlijk nog lager uitpakken maar lieve mensen kijk naar het nieuws.

Op de dag dat ik deze blog publiceer trekt Coinbase, de beurs, zelf naar de beurs. Na een jaar waarin elke grootbank, app, betaalplatform, autofabrikant en expert een knieval heeft gemaakt voor Bitcoin gaat het consumentenplatform bij uitstek zichzelf openbaren aan het grote publiek. De wereld van crypto, zo lang in het duister, treedt in het licht en wat ooit vage valuaties waren worden nu keiharde rendementen in rechtstreekse concurrentie met de winnaars van weleer.

Oh kijk, en wie worden daar wakker? De gewone beleggers. De tuinman en zijn vrouw. Met een veilig, heerlijk gespreid bedje van trackers en derivaten. En wat zegt de beleggingsapp? Dat er een nieuwe app in de appstore is. En dat de beleggingsapp zelf ook bitcoins gaat aanbieden, want die doen het zo lekker goed.

Goed zo. Koop maar van mij. Ik heb er genoeg.

PS: Ooit van NFTs gehoord? Dát is pas écht the néxt big thing

Over de ene fout die (bijna) alle beleggers maken of waarom je in 2013 Ethiopië had moeten kopen

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en alles wat omhoog gaat moet ooit eens naar beneden. Het zijn dus niet de ‘winnaars’ op de markt van vandaag die de beste groeipotentie hebben. Integendeel. Philips NV was in 2000 op zijn hoogtepunt. Iedereen die in 2000 aandelen van Philips heeft gekocht…

Het Beest van de Beurs

Als er over financiële markten wordt gesproken gaat het altijd over The Bull en The Bear: als de koers klimt dan is het bullish, daalt de koers dan spreekt men van een bear market. De stier verwijst naar een markt waarin er veel wordt opgekocht, waardoor er sprake is van waardestijging, terwijl de beer verwijst…

De weg naar ‘Alles wat je moet weten over Negatieve Rente’

Deze blog gaat over de totstandkoming van de blog Alles wat je moet weten over negatieve rente. Het avontuur is begonnen toen ik voor het eerst de term ‘negatieve rente’ hoorde, uit de mond van onderzoeksjournalist Arno Wellens in de verdienstelijke online talkshow Café Weltschmerz. Hij zei het nonchalant, in een item over Griekenland en…

Bevolkingskrimp. De uitdaging van de 21e eeuw.

Bevolkingskrimp is de grootste uitdaging van de 21e eeuw. Doordat mensen minder dan 3 kinderen per huishouden krijgen daalt wereldwijd de bevolking op lange termijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s