ONDERBUIKPEILINGEN #TK2021 “Ik voel me een leraar die proefwerken nakijkt”

Het is verkiezingsavond in Nederland en dus zijn wij van de redactie (ik dus) druk bezig met het nakijken van de inzendingen voor de Onderbuikpeilingen (voor wie niet weet waar dit over gaat, lees dit). Ik voel me ineens een leraar op een middelbare school die cijfers mag uitdelen. Wie heeft de hoogste punten? Morgen, als de definitieve uitslagen bekend zijn, krijgen jullie je cijfer. Nog even geduld kinderen.

Bij vorige verkiezingen had ik niet zo veel om na te kijken, alleen mijn eigen poll en die van Sywert van Lienden, die toen beter peilde dan Maurice. Pas heel recent kwam ik erachter dat er nog wat andere stembiljetten lagen te stinken in mijn postvakje. Wat was er gebeurd? Ik had nog ergens een formulier gebouwd op deze website en er waren nog wat inzendingen op binnen gekomen. Dat zijn leuke dingen.

Ik kreeg toen 14 inzendingen binnen, waarvan één dubbele. Dat zijn leuke dingen. Het formulier bestond uit één invulvakje dus dan maak ik het de user wel erg lastig om alles netjes in te vullen. De meeste leerlingen vulden één partijnaam in die we denk ik mogen lezen als een voorkeur. Het zegt iets over de politieke kleur van mijn lezerspubliek. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken wat mijn politieke kleur is, dus dat mijn klasje in “die hoek” zit is een beetje jammer, dat mogen jullie best weten, maar ja, wat doe je daaraan. Je kunt je publiek niet kiezen.

Wat mijn lerarenhart dan wel sneller deed kloppen is het feit dat ondanks de verschrikkelijke UX één leerling er toch in was geslaagd om een volledige zetelverdeling in dat veldje in te vullen. Nou ja zeg! Dat is leuk! Een lievelingsleerling dus. Niks laten merken aan de rest van de klas anders wordt ‘ie gepest.

Dit jaar deden we het dus anders, ik had een ‘volledige’ lijst met partijen gebouwd en een verdomd heldere uitleg. Bovendien heb ik er geld tegenaan gegooid. De winnaar van de Onderbuikpeilingen TK2021 krijgt een geeltje (€25) en ik heb nog €10 in de fruitautomaat van Facebook gegooid om inzendingen te genereren.

In totaal zijn er 10 inzendingen, dat mogen jullie best weten, waarvan 2 dezelfde emailadressen als zoveel jaren geleden. Nou, lieve lezers, dan heb je publiek. Meer dan 100.000 bezoekers zal wel zijn, hier en daar reacties mooi en aardig, maar twee fans die braaf in twee opeenvolgende verkiezingen de Onderbuikpeilingen doen, dat is iets om trots op te zijn!

Maar goed, 10 proefwerken om na te kijken op de verkiezingsavond. METEEN krijg je met dezelfde problemen te maken als echte docenten die echte proefwerken nakijken.

“Meester meester! Er zat een fout in het examen!”

Volt stond niet op de lijst. Zul je NET zien dat het de grootste nieuwe binnenkomer in de parlementaire geschiedenis wordt. Hashtag grumpy emoji. Wat doe je dan he? Voor een klas met tien woedende pubers? Volt schrappen. Jammer dan. Ik had de lijst overgenomen van parlement.com, hartstikke officieel, ik weet godbetert zeker dat ik het acht keer gedubbelcheckt had maar ja, als zij een fout maken dan neem je die over.

Dus, hoe lossen wij het op? Ik werd er op gewezen door Volters, al tijdens de looptijd. Fanatiekelingen. ALTIJD die kleine partijen uit de Keuken Kampioen divisie die de calimero gaan uithangen “meh meh waarom zijn wij niet uitgenodigd voor dat debat? Waarom zitten wij niet in die kieswijzer? meh meh waar blijft ons interview”. Weet je wat symptomatisch is voor het Nederlandse kiesstelsel? Een partij die zichzelf ‘Splinter’ noemt. Ja, ha-llo.

Maar Volt doet dus niet meer mee aan de Onderbuikpeilingen. Dat is goed nieuws voor jullie, klas, want niemand had ooit gegokt dat ze 4 of 3 zetels zouden halen. Probeer dat maar uit te leggen aan die pubers, dat je iets in hun voordeel doet.

Morgen uitslag. Schrijf hier je emailadres op, misschien krijg je ooit een mailtje. De volgende Onderbuikpeilingen in Nederland zijn voor de Gemeenteraden in 2022, tot dan!

Onderbuikpeilingen TK2021

CLICK op de knop hierboven om mee te doen aan de onderbuikpeilingen. Dit keer is er een volledig formulier zodat je netjes alle 150 kamerzetels kunt verdelen over de partijen die meedoen aan de #TK2021, de Tweede Kamerverkiezingen 2021 Dit keer is er ook een bescheiden prijs van €25 te winnen. Nog 1 keer de spelregels. Het doel van de onderbuikpeiling is om zo precies mogelijk te gokken hoe de kamerzetels worden verdeeldDit doe je door voor de verkiezingen nummers te schrijven achter partijnamen. In totaal moet je uitkomen op 150Na de verkiezingen kun je jouw lijst vergelijken met de…

Keep reading

Onderbuikpeilingen

Ieder zichzelf respecterend medium komt voor de verkiezingen met peilingen op de proppen. De receptuur voor een succesvolle peiling is doorgaans een goed bewaard familiegeheim en heeft weinig met verkiezingsuitslagen van doen. Zolang de werkelijke uitslagen echter weggemoffeld worden en de krantenkoppen ‘winst’ en ‘verlies’ uitleggen op de manier die hen het beste uitkomt kraait daar geen haan naar. Wij van erwt.org hebben onze onderbuik gepeild en kwamen tot de volgende zetelverdeling in de Eerste Kamer. D66 – 14 PVV – 14 CDA – 13 VVD – 9 SP – 7 PvdA – 5 OSF – 4 PvdD – 3…

Keep reading

Onderbuikpeilingen #TK2017

Naar goede gewoonte peilt erwt de eigen onderbuik. Doel is de werkelijke uitslagen beter te benaderen dan de laatste peilingen. Achteraf gaan we de verschillen bespreken. Nieuw dit jaar is dat wij niet langer de enige zijn, en dat peiling2017.nl dit met veel meer succes doet. Niets dan hulde voor Bart Monsma uit Zwijndrecht, die het ambacht van de onderbuikpeilingen tot grote hoogtes heeft gebracht. Ook Arjen Lubach heeft de schadelijke effecten van peilingen meerdere keren aangekaart. Peilingen en nieuwsconsumenten gescheiden houden is als vetzakken van de patat afhouden: eigenlijk niet te doen. Genoeg geluld, laat ons grabbelen. CDA -…

Keep reading

Wie wint de Eerste Kamerverkiezingen in 2019? Doe mee met de #Onderbuikpeilingen!

Er komen verkiezingen en dus kunnen we weer zien hoe ver de peilingen er dit keer naast zaten. erwt.org volgt dit verschil tussen de peilingen en de werkelijke verkiezingsuitslagen op de voet en doet ook zelf een duit in het zakje met de bekende #Onderbuikpeilingen: een soort Toto voor verkiezingen. Hoe werkt het? Heel simpel. Voel aan je onderbuik en verdeel de 75 zetels van de Eerste Kamer over de partijen die jij denkt dat de kiesdrempel gaan halen. Als de werkelijke uitslag bekend is trek je de behaalde zetels af van de werkelijke zetels en tel je deze punten…

Keep reading

BREEK: Sywert Peilt Beter Dan Maurice: Onderbuikpeilingen Steken Traditionele Peilingen Naar de Kroon

Politiek commentator Sywert van Lienden heeft de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 (#TK2017) beter gegokt dan traditionele peilers, zoals Maurice de Hond. Dit blijkt uit correspondentie met erwt.org. Met 17 verkeerd gegokte zetels laat hij Peil.nl, IPSOS, erwt.org en Peilingen2017.nl achter zich en bewijst hij een betere indicator te zijn voor verkiezingsuitslagen dan de mailinglijsten van traditionele peilers. Onderbuikpeilingen zijn peilingen die niet tot stand komen door enquêtes maar door het aanvoelen van de onderbuik van de ‘peiler’. Het doel is om de uiteindelijke verkiezingsuitslagen zo dicht mogelijk te benaderen. Het aantal verkeerd gegokte zetels geldt…

Keep reading

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s