Mededeling omtrent het overlijden van woensdag.bloggertje.nl

4 december 2015

Geachte gebruiker van erwt.org,

Het is niet onze gewoonte om ons direct tot u te richten, maar hetgene waarover wij u nu gaan informeren heeft een dusdanig groot effect op onze beoogde doelstellingen dat we niet anders kunnen. erwt.org houdt zich bezig met het systematisch in kaart brengen van de ideëenwereld van één individuele user: de Content Creator (CC). Alle tekstbestanden van CC die wij verzamelen stellen wij kosteloos ter beschikking op erwt.org, ter lering en vermaak van u, de gebruiker. Hiertoe hebben wij beschikking over een aantal bronnen op diverse services en devices. Eén van onze belangrijkste bronnen was woensdag.bloggertje.nl, een weblog die in gebruik was tussen 2010 en 2015 en waar bijna 200 blogs op zijn gepubliceerd. Ongetwijfeld zijn er velen onder u die bekend zijn met deze website en die deze website in het verleden bezocht hebben. Met spijt moeten we u melden dat de website is overleden.

Woensdag.bloggertje.nl was de URL van gebruiker ‘woendag’ en dienst ‘bloggertje.nl’. De website stond op de server met het IP 159.253.5.38, dat toebehoort aan Denkers-ICT B.V. Het nimmer sluimerende toeval wil dat dit datacentrum in dezelfde stad gevestigd is als de thuisstad van CC. Wij hebben contact opgenomen met het bedrijf, dat op dat moment bij een wedstrijd van Go Ahead Eagles was. Het bedrijf liet ons weten dat zijn serverruimte gehuurd wordt door Versio.nl, die ons in een chatsessie doorverwees naar TransIP. Wij hebben hierop besloten onze zoektocht te staken en we beschouwen woensdag.bloggertje.nl vanaf nu als verloren.

Dit is helaas niet de eerste keer dat we geconfronteerd worden met een service die ophoudt te bestaan en zonder opgaaf van redenen waardevolle blogs vernietigt. In 2011 is er een einde gekomen aan MSN spaces van Microsoft (spaces.msn.com). Als tuurke91 heeft CC hierop ook vele blogs gepubliceerd, die toegankelijk waren voor contacten in het msn-netwerk van de user. Zowel de kleine onafhankelijke dienst bloggertje.nl, als de dienst van Microsoft hebben minder dan tien jaar bestaan. Bij beeïndiging van de diensten zijn alle data van de users verloren gegaan. Omdat de users akkoord zijn gegaan met de gebruiksvoorwaarden hebben zij geen enkel recht op compensatie in welke vorm dan ook.

Het internet heeft enkele paradoxale eigenschappen. Eén daarvan is dat het tegelijkertijd zowel zeer vergankelijk als onvergankelijk is. Data die bewaard worden op grote servers kunnen in theorie eeuwig toegankelijk blijven, maar blijken in de praktijk snel verdwenen te zijn. Internetgebruikers stappen van de ene naar de andere dienst zonder zich om hun persoonlijke gegevens te bekommeren. MSN, Hyves, Schoolbank.nl, Myspace; het zijn voorbeelden van websites die ooit belangrijk waren voor de manier waarop we het internet gebruikten maar inmiddels in de marge zijn verdwenen. Tekst, foto’s, video’s en audiobestanden die door deze services werden bewaard zijn voor altijd weg.

Archive.org zet zich in om het internet van vandaag voor toekomstige generaties te bewaren. Er worden kopies gemaakt van statische webpagina’s, die vervolgens toegankelijk worden gemaakt voor mensen die van de dienst gebruikmaken. Woensdag.bloggertje.nl is vier keer ‘gefotografeerd’. Wij hebben deze kopies omgezet in PDF-bestanden en deze beschikbaar gesteld op erwt.org onder NEDERLANDS/Blogs/ woensdag.bloggertje.nl/The_Remains_of_woensdag.bloggertje.nl (1). Het zijn de laatste resten van de weblog die in de loop van haar bestaan vele woensdagen draagbaarder heeft gemaakt voor tientallen lezers. Opdat de vergankelijkheid van het internet niet lichtvaardig wordt opgevat.

 

Hoogachtend,

Namens de Raad van Bestuur,
De Commissie van Toezicht,
De diverse klankbordgroepen,
Het ICT-team,
Het juridisch adviesorgaan,

 

 

Pisum Sativum

Algemeen directeur The erwt Group

 

1) link naar de directory: https://mega.nz/#F!2BQRUbib!G6k7oGb0yi_uveC2fw9-GA 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s