Nederland in Verval 1: de NPO

In de serie Nederland in Verval gaan we aan de hand van zes thema’s kijken waar je aan kunt zien dat Nederland vervalt. De thema’s gaan steeds zwaarder wegen, zodat het zesde thema de zwaarste is. Het zijn ook niet perse de usual suspects (zoals de ZPD) en dat een thema wordt behandeld hoeft ook niet perse nadelig te zijn voor u als lezer, het is in ieder geval wel nadelig voor ‘Nederland’.

De eerste, de NPO, is eigenlijk al afgehandeld. Dat wil zeggen dat ik er in de voorbije jaren over heb geschreven en dat de dingen pas later tot andere opiniemakers begonnen door te dringen, waarmee ik natuurlijk wil zeggen dat u er goed aan doet de komende week op te letten omdat mogelijkerwijs de volgende thema’s nog relevant gaan worden. Als u wilt kunt u de blogs over de NPO teruglezen in de erwt-cloud op NEDERLANDS/Blogs/bloggertje.nl/Opinie/Publieke_Omroep, maar ik zal de blogs ook hieronder als link zetten, voor uw gemak.

Want wat heeft de NPO precies met het verval van Nederland te maken? Nou, de NPO zelf in principe niets. Het is eerder andersom geredeneerd, dat Nederland meer identiteit had toen je bij de koffie-automaat televisieprogramma’s van de vorige dag kon bespreken omdat iedereen alleen Nederland 1, 2 of 3 kon kijken. Oftewel, iedere keer dat je naar een scherm keek keek je naar een Nederland. En de rest van Nederland keek ook naar een Nederland. Nederland zat dus de hele tijd naar Nederland te kijken.

Toen kwamen de commerciële zenders, daarna kwamen de buitenlandse zenders en daarna kwam er een scherm dat niet eens een televisie was en waarmee je naar YouTube kon kijken. Het aantal mediaminuten dat naar de publieke omroepen ging werd dus steeds kleiner. Pas uitzonderlijk laat (in 2008) kwam de overheid er achter dat de publieke televisie ook het internet op moest en toen is er iets bijzonders gebeurd. De Stichting Nederlandse Publieke Omroep is opgericht en die heeft in korte tijd de omroepen om zeep geholpen. Dat mocht ook wel want de zuilen waar de omroepen uit voortkwamen bestonden niet meer en zoals gezegd waren de mediaminuten veel te dun bezaaid om versplinterd verder te gaan. De omroepen zijn zo dom geweest om hun merk niet zelfstandig online voort te zetten maar om te fuseren voor op langere termijn waardeloze zendtijd (ik bedoel, de radio wordt op dit moment afgeschaft, zo lang zal het niet duren voordat analoge televisie ophoudt te bestaan. Als omroep zijnde baal je dan wel als je als BNNVARA, KRONCRV of AVROTROS je publiek moet winnen). Alleen sterke ledenomroepen zoals de EO, MAX en de VPRO varen nu nog een eigen koers. WNL, HUMAN en PowNed zijn aspirant-omroepen die binnenkort door hun proeftijd heen zijn. De NPO kan dus spreken van een geslaagde coupe. In mijn blogs stelde ik dat de NPO oftewel succesvol de mogelijkheden van het interactieve internet zou benutten om de wettelijke band met de burger te behouden, oftewel zou vervallen tot irritante staatspropaganda. Het feit dat NPO.nl content blokkeert voor kijkers van buiten de grenzen getuigt er van dat ze de mogelijkheden van het internet niet helemaal begrijpen. Het zal dus vooral het tweede worden.

 NPO op woensdag.bloggertje.nl:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s