Nederland in Verval 2: de Gemeente

Als de lokale partijen in de Tweede Kamer zouden zitten dan zouden ze vijftig zetels hebben en zouden ze dus ruim de grootste partij van Nederland zijn. Het fenomeen van lokale partijen bestaat een kleine twintig jaar, maar nooit haalden ze zo’n overdonderend resultaat als tijdens de laatste verkiezingen. Eén op de drie gemeenteraadszetels wordt nu door de lokalen bezet. In diezelfde verkiezingen haalde D66 de meerderheid in Amsterdam en dus dachten de kranten, die niet verder kijken dan de hoofdstad, dat deze partij had gewonnen. Vreemd, want landelijk moest D66 naast de lokalen ook respectievelijk het CDA en de VVD achter zich laten en zat het dus duidelijk in de middenmoot, maar dat terzijde.

Als D66 werk zou maken van haar belangrijkste bestaansreden, namelijk de direct verkozen burgemeester, dan zou Nederland politiek gezien al verbrokkeld zijn. De burgemeester is de laaste jaren namelijk veranderd van een ceremoniële ambtsbekleder tot gezagsvoerder in de gemeente, meer en meer de belangrijkste bestuurslaag van Nederland. De zorg, toch de hoofdtaak van de verzorgingsstaat, is formeel overgeheveld naar de gemeentes, terwijl de burgemeesters tegelijkertijd eindverantwoordelijk zijn geworden over symbooldossiers als het vuurwerkverbod, de intocht van Sinterklaas en de plaatsing van AZCs. Voor het voortbestaan van Nederland is het dus maar goed dat de burgemeesterpost niet democratisch wordt gekozen, zoals in de rest van Europa, maar dat zij direct door Zijne Majesteit de Koning worden gekozen. Daarmee zijn de lokale partijen zo goed als zeker dat ze geen burgemeester zullen leveren voor de gemeente waarin ze in meerderheid zijn verkozen en dat de nationale eenheid blijft behouden.

Hoewel de landelijke krantenkoppen volledig voorbijgaan aan het feit dat lokale partijen overal de dienst uitmaken valt tussen de regels door te lezen dat de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG) een behoorlijk dikke vinger in de pap heeft in verreweg de meeste politieke dossiers: de gemeentes trekken steeds meer naar zich toe. Vorige week, tijdens het Congres van de Nederlandse Gemeentes, is er met een meerderheid van 90% (!) gestemd vóór regulering van de wietteelt. Daarmee staan de gemeentes lijnrecht tegenover het reactionaire beleid van de landelijke regering in het softdrugsdebat. Wie van de twee -het Rijk of de gemeentes- aan het langste politieke eind gaat trekken mag duidelijk zijn. Nederland is in verval: lang leve de gemeente.

Meer lezen?

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s