Oranjeleeuwinnen mogen van mij best winnen MAAR:

Oranjeleeuwin-756x500.png

“Nederland kan vierde land worden in WK-finale bij mannen en vrouwen” kopte NU.nl vandaag gretig. Ik ga die kop even uitleggen. Op het moment van publicatie spelen ‘de Oranjeleeuwinnen’ zoals ze nu blijkbaar heten, de halve finale van het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Als ze die zouden winnen dan staan ze, logischerwijs, in de finale.

Door vooruit te lopen op het feit dat Nederland in de finale zou kunnen komen te staan kan geconcludeerd worden dat én de mannelijke voetballers, én de vrouwelijke voetballers ooit in de finale van een wereldkampioenschap voetbal hebben gestaan. Dan zou Nederland niet het eerste, niet het tweede, niet het derde, maar het vierde land zijn dat zowel bij de vrouwen als de mannen in de finale heeft gestaan! Een record! Ofzo…

Nu is het zo dat Nederland 24 jaar te laat aan dit emancipatoire sporttoernooi is begonnen. De eerste editie was in 1991 en sinds 2015 doet Nederland pas mee. Dat is later dan Equatoriaal-Guinea, Chinees Taipei en zelfs Noord-Korea. Ik denk ik meld het even.

Lees ook: “Waarom zijn er geen hetero’s in het Vrouwenvoetbal?

Ik herinner me ook dat vrouwenvoetbal twee jaar geleden lang nog niet zo bekend was als nu. Nederland was toen gastland van het Europees Kampioenschap. Niemand kon het toen een reet roesten. Het toernooi werd in achterafstadions afgeserveerd, waaronder de Adelaarshorst in Deventer. Die mini-stadia kregen ze niet vol, niemand had door dat er een voetbaltoernooi bezig was, of dat vrouwenvoetbal bestond, toen, twee jaar geleden. Nederland werd ook Europees kampioen toen trouwens. Oké, leuk. Wanneer spelen de mannen weer?

Maar de mannen speelden niet meer. Het ene na het andere internationale toernooi bleef Nederland thuis en het begon er steeds meer op te lijken dat ‘WK’ en ‘EK’ bij ‘Elfstedentocht’ in de Dromenkast terecht zouden komen.  

Fast forward naar twee jaar later. Nederland is voorgoed buitenspel gezet in het mannenvoetbal en ineens is de kans dat Nederland het vierde land wordt in de finale van een wereldkampioenschap voetbal bij mannen en vrouwen een kop waardig. Dit is wanhopig nationalisme waar ik een beetje treurig van word.

 

Meer Lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s