(Bijna) Alle Nederlandse Journalisten Worden Betaald door Vlaamse Kapitalisten

Toen het televisieprogramma De Wereld Draait Door nog bestond was daar regelmatig een Belg te gast. Peter Vandermeersch was zijn naam. Hij was op eigen houtje naar Nederland gekomen voor de verfrissing hoofdredacteur te zijn van het NRC. Nu hij toch in Nederland was deed hij beschouwingen over de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Hij wilde zo graag van Nederlanders houden dat hij zijn Belgische paspoort ruilde voor een Nederlandse en het inburgeringsexamen deed. Hij gaf plagerige kritiek op de Nederlandse volksaard en wist daarmee waar hij Matthijs van Nieuwkerk, en dus de Nederlander, moest kietelen.

Blijkbaar is het hem niet gelukt om van de Nederlander te houden, want inmiddels woont Peter in Dublin. Nu mag hij proberen van de Ieren te houden. De Vlaamse mediatycoons hebben Nederland inmiddels namelijk leeggekocht en de frontlinie is verlegd naar Ierland en Denemarken. Pion Peter is een veldje verder gezet.

De Vlaamse mediareuzen, Mediahuis en DPG, bezitten samen (bijna) alle mediakanalen in Nederland. Het rijtje met de Vlaamse kroonjuwelen in Nederland is eindeloos. Het gaat van De Telegraaf tot De Volkskrant en van Trouw tot het AD. NRC en Dumpert doen mee, maar ook Tweakers en Nu.nl. Donald Duck, de Magriet, Libelle en Hyves zijn gevallen, evenals het Noordhollands, Leids, Haarlems en Friesch Dagblad. En die van het Noorden. Wie hou ik voor de gek? Alle regionale kranten zijn in Vlaamse handen. Dus ja, ook het Parool, BN de Stem, Tubantia, De Limburger, de Gooi- en Eemlander en de Stentor. En daarnaast alle websites die iets met auto’s of huizen doen. De lijst is eindeloos.

We zijn een stuk sneller klaar als we de mediamerken opnoemen die niet in Vlaamse handen zijn. Bij de kranten blijven nog over de zakelijke zuil, met het Financieel Dagblad en BNR, en de gereformeerde zuil met het Nederlands Dagblad en het Gereformeerd Dagblad. In Amsterdam zijn er nog wat weerbarstige opiniemerken zoals de Groene Amsterdammer en De Correspondent overgebleven. Verder alleen de klassieke televisiemerken, met enerzijds de de commerciële zenders die zijn verdeeld tussen de Luxemburgers, de Duitsers en John de Mol en anderzijds de Publieke Omroep. Elk ander mediamerk is in handen van de Vlamingen, als ik iets vergeet mag je me erop wijzen.

Het is dus vrij ironisch dat de woede van de mediasceptische complotdenkers zich zo sterk richt tegen de NOS, de enige populaire online nieuwsbron die wordt gefinancieerd door de Nederlandse belastingbetaler, in plaats van door een Vlaamse kapitalist. Ik kan me alleen maar inbeelden hoe de Vlaamse mediatycoons zullen gniffelen om zo veel onwetendheid, onderwijl een kat strelend in een dikke walm sigarenrook.

Om als Nederlander een antwoord te vinden op de waarom-vraag zul je het kapitalisme beter moeten begrijpen. Want inderdaad, kranten zijn tegenwoordig verliesposten. Maar wat wordt verloren in cashflow wordt gecompenseerd door invloed en macht. De pers, op papier of digitaal, is bij uitstek een investering voor kapitalisten die hun financiële gewicht willen vertalen in politieke invloed. Want hoewel de drie traditionele machten in de meeste democratiën niet of moeilijk te kopen zijn ligt de vierde macht te rotten in de etalage als stinkende vis.

De eigenaars van de sleutels tot de Nederlandse democratie hebben geen behoefte aan geld. Het zijn telgen van geslachten die al generaties kapitaal hebben kunnen accumuleren. De Van Thillos (DPG) hebben hun fortuin verdiend met de wapenhandel om daarna het bankwezen in te stappen, de Leysens (Mediahuis) kwamen via de scheepvaart en de metaalindustrie uit op het bankwezen. De strooptocht door de Europese journalistiek moet gezien worden als een hobby.

Vandaag worden dus de lonen -pardon, facturen- van (bijna) alle Nederlandse journalisten betaald door de Vlaamse kapitalisten. Is dat een probleem? Goh.

Goh. Is dat erg? Goh. Vonden wij Nederlanders het niet juist enig als we samen met dat schattige Vlaanderen weer één land zouden zijn? Waar komt dat idee eigenlijk vandaag? Waar komen ideëen überhaupt eigenlijk vandaan? Mooi groot nieuw pand van DPG Media trouwens, in Antwerpen.


erwt schrijft over Vlaanderen, speciaal voor Hollanders. Lees hier alle blogs.

Waarom Vlamingen rijker zijn dan Hollanders

Dure auto’s, chique kleren, champagne, dikke villa’s, zwembad in de tuin, tweede en derde verblijven, groteske (bedrijfs-)feestjes, rijen voor de banketbakker, keurslager en traiteur… Wie als Nederlander langer dan een paar uur in Vlaanderen vertoeft merkt dat er aan geld geen gebrek is en dat er geen schroom is om het uit te geven. De…

De Toren: Vlaams Fascisme van de Kleine Oorlog tot Vivaldi

Ik heb de Toren gezien toen ik door de Vlaamse velden fietste met mijn vader, ik was een jaar of veertien. Hij prijkte aan de horizon, tussen de strakblauwe hemel en het felgroene land. Eerst dacht ik dat het vuurtoren was, maar daarvoor waren we al te ver van de zee. Voor een watertoren of…

De “Baantjescarousel”, de “Boven-Ons-Gestelden”, de “Incestueuze Goegemeente” – Hoe je in Nederland bij de elite hoort door je ertegen af te zetten

Om jezelf in netwerkland Nederland tot de elite te mogen rekenen moet je de juiste mensen kennen. De elite is niet noodzakelijk rijk en rijke mensen worden niet noodzakelijk gezien als de elite. Geld speelt in Nederland een ondergeschikte rol. Het is een middel, geen doel. Een succesvolle zakenman moet laten zien dat hij eigenlijk…

De Krantenlezers

Honderden kilo’s kranten worden dagelijks gedrukt op dun papier met kleureninkt en rollen via bestelbusjes en fietszakken van redacties langs brievenbussen om kort misschien in handen van u en ik en dan in een kartonnen doos langs de kant van de weg te belanden waar vuilnismannen het ergens uit het zicht met duizenden kilo’s tegelijkertijd…

Eén reactie

  1. Hallo Arthur, Dank voor deze knappe brief. Nogal schokkend wat ik lees. Nooit geweten dat de meeste mediamerken in ‘Vlaamse handen’ zijn. Ik moet dit gegeven wel even op me in laten werken om goed de vertaling te kunnen maken naar een een eventueel schadelijk effect van dit gevaar (?) op mij zelf als zelfbewuste onafhankelijke burger; zoals ik mijzelf uiteraard graag zie of wil zien. Tot ziens, geluk met alles en ga zo door! Marc

    (NB Het zal je goed doen dat ik waarschijnlijk straks mijn stem zal uitbrengen op de….Piratenpartij)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s