De Krantenlezers

veel kranten gedrukt drukkerij lopende band in de lucht.png

Honderden kilo’s kranten worden dagelijks gedrukt op dun papier met kleureninkt en rollen via bestelbusjes en fietszakken van redacties langs brievenbussen om kort misschien in handen van u en ik en dan in een kartonnen doos langs de kant van de weg te belanden waar vuilnismannen het ergens uit het zicht met duizenden kilo’s tegelijkertijd tot stofdeeltjes doen verbranden.

Het Laatste Nieuws dat Standaard van de Morgen tot de Soir in de Tijd die altijd op het Dernière Heure verdwijnt in de grote vergetelheid, l’Echo van de vergankelijkheid die voor feiten en gebeurtenissen zo veel strenger lijkt te zijn dan voor ons en telkens opnieuw en opnieuw en opnieuw als NIEUWS! kunnen worden gepresenteerd en becommentarieerd door steeds weer dezelfde stemmen met dezelfde argumenten en wij die toch maar half aan het luisteren waren laven ons aan de vertrouwde woorden en zinnen en het tikken van de klok dat ons wijst op sterfelijkheid ergens onbehoedzaam want het aantal berichten dat een mensenleven kan verwerken is beperkt.

Maar er zijn lezers die de damp van de dag proberen te beheersen en nieuwsbladen inhaleren alsof het zuurstof is op honderd meter onder nul waar ze lezerstafels afstruinen in huiskamerkroegen en bivakkeren in bibliotheken zonder ooit hun pas te tonen terwijl ze struinen door treinen en jutten langs huizen waar gazetten ongelezen de vuurdood dreigen te sterven maar niet voordat zij desnoods bij kaarslicht elke laatste letter genuttigd hebben en alle feiten een plek hebben gegeven in hun monsterlijke mensenbrein.

Gepensioneerd of afgeschreven, deels ingezet als boekhouder of chroniqueur maar deels actief als tandeloze waakhond van de democratie of de rechtstaat of de fiscaliteit of de comptabiliteit of de deontologie goede huisvaders naar de letter maar slaven naar de geest, verslonden door de tijd de trein die doorrijdt verpletterend voor wie op het spoor stil blijft staan maar de journalisten die dagelijks het beest voeren met hun oneindige woordenstroom moeten weten dat er mensen zijn die hun namen kennen en die soms in een schrijven corrigeren en dan volgt hier de oproep:
zie om en zwaai naar uw publiek, o dagbladjournalist, zij die alles zien en meestal zwijgen, wanneer zij wijzen op een fout al is ze klein. Koester ze, de krantenlezers.

Over journalistiek:

 

Verder:

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s