Alles wat mis is met het Marxisme en wat dan wel de politieke strijd zou moeten zijn

communist linux

Gisteren sprak ik met enkele klassieke marxisten en aangezien ik een beetje teut was kwam ik niet goed genoeg uit mijn woorden om ze precies te vertellen hoe de wereld in het algemeen en de 21e eeuw in het bijzonder in elkaar zit. Gelukkig is daar mijn eigen weblog waarop ik mijn frustraties met terugwerkende kracht de wereld in kan smijten, dus zet u schrap.

Ik heb zo’n drie minuten voordat ik deze zin schreef een videobewerkingsprogramma opgehaald en daar wil ik ook iets over vertellen. Opgehaald ja, dat leest u goed. Gisteren heb ik namelijk ook na jaren weer een lekkere Linux OS op één van mijn laptops gezet en nu kan ik fijn alle software ophalen die ik verlang. Dat is fijn omdat ik al allerlei teringzooi op mijn Microsoft OS had getarreld die wel gratis maar geen normale videobewerkingsprogramma’s waren. Nu zul je denken ‘waarom betaal je dan geen som geld aan Adobe om bepaalde codes te krijgen waarmee je toegang krijgt tot de gemonitorde software die je verlangt?’ en het antwoord is dat ik niet betaal voor virtuele zaken (behalve de registratiekosten van dit domeinnaam)! Waarom niet? WAAROM WEL? Begin met Linux en de manier waarop je naar het internet kijkt en naar de politieke strijd die gevoerd moet worden zal totaal veranderen.

Dan komt nu de vraag naar wat de marxisten niet hebben begrepen. Wat ze niet hebben begrepen is dat de klassenstrijd in Europa gevoerd is en met vlag en wimpel is gewonnen door de arbeiders. Als er in 1830 helder en concreet geformuleerd zou zijn geweest hoe Utopia eruit zou zien dan zou de samenleving van vandaag dat overtreffen op een manier die zo hallucinant is dat het niet in woorden is uit te drukken. Spreken van ‘klassenstrijd’ is een belediging voor de historische realiteit van fabrieksarbeiders die in hun korte 40 levensjaren 6 dagen op 7 van ver voor zonsopkomst tot ver na zonsondergang arbeid moesten verrichten die een modern mens met een ‘zwaar’ beroep nog geen dag zou volhouden. En om dan met de natte vinger te wijzen naar economieën waar dit nog altijd het geval is ten eerste jouw probleem niet en ten tweede zijn die economieën gerobotiseerd nog voordat je de tijd hebt gehad om Das Kapital uit te lezen. Bovendien, om nu met een zoeklicht te zoeken naar wie de heilige profeet Karl Marx dan wel bedoeld zou kunnen hebben met de onderklasse is zinloos, want alle kandidaten verdienen vier tot vijf keer zoveel als jij ooit bij elkaar zult freelancen met je ‘wetenschappelijke’ opleiding.

Dus dan weer terug naar die heerlijke Linux distro. Ik heb trouwens maar weer braaf voor de Ubuntu OS gekozen, maar ik zal proberen een beetje in de lijn van het betoog te blijven en niet te veel uit te wijden over die zachte randjes en die schattige geluidjes die het kakelverse besturingssyteempje maakt. Want er zullen nu lezers zijn die nog altijd zijn blijven steken bij dat woordje ‘ophalen’. Hier is de kern van de zaak: alles wat virtueel is, is code, is taal, is informatie. Informatie ‘verkopen’ komt in feite neer op het afschermen van informatie, om op die manier een idee van te schaarste te creëren en doordat er een idee van schaarste is kunnen mensen overtuigd worden om te betalen voor iets dat niet fysiek bestaat. Dat kan dan zelfs juridisch afgedwongen worden met overdraagbare en onvergankelijke auteursrechten, wiens houder bijna nooit de producent is maar zeer waarschijnlijk een advocatenbureau.

Dat is allemaal heel complex en het voelt onnatuurlijk aan maar laat ik nu een eenvoudig voorbeeld noemen. Het handgeschreven manuscript van Het Communistisch Manifest is heel veel geld waard, bovendien is alleen nog de laatste pagina bewaard gebleven en dat is werelderfgoed dus u begrijpt al, dat is van onschatbare waarde. Maar stel nu dat de profeet zijn werk in Microsoft Word had geschreven. aha. Wat zou het bestand dat het manuscript is, het enige echte originele document dat Marx eigenhandig geschreven heeft, dan waard zijn? aha. Ja. Denk daar maar eens even over na… Ja die is lastig hè? Ik zie je al een beetje moeilijk kijken want je

marx communistisch manifest enige overgebleven pagina
(een afbeelding van) de laatste bladzijde van het communistisch manifest. Over de vraag of deze afbeelding die u nu ziet ook auteursrechtvrij is (de fotograaf als auteur) bestaat enig debat.

voelt een beetje aan waar dit heen gaat maar nog niet helemaal.

Eigenlijk zijn alle antwoorden goed. 10 euro, 900 miljoen euro, 0 euro, you name it. het maakt niets uit. Je moet er alleen voor zorgen dat mensen denken dat het manuscript schaars is. Of dat er maar één is. Je moet de koper een beetje dom houden dus, of dom maken met marketing. Dat is alles. Even een eervolle vermelding hier voor Alexander Klöpping, want die man weet dondersgoed hoe kwaadaardig hij is door toegang tot tekst te verkopen. ‘Krantenknipsels’, subliem slecht. Meer informatie hier: Mr. Klöpping, tear down this paywall!

“Proletariërs aller landen verenigt u” is de bekendste zin uit het Communistisch manifest. Met daarvoor de melding dat deze proletariërs (die, nog even als herhaling, niet meer voorkomen in Europa) slechts hun ketenen te verliezen hebben. Dat laatste, dat verliezen van ketenen, is dus wat ik voelde toen ik in een paar seconden mijn videobewerkingsprogramma had opgehaald. De utopie heet Linux en hij is gratis te verkrijgen overal op het internet.

En de politieke strijd die gevoerd moet worden, nog even om alles netjes af te sluiten, is tegen die kwaadaardige advocatenkantoren die geld verdienen ten koste van creatievelingen en de consumenten die genieten van het werk van die creatievelingen. Hoe? Door de wet zo aan te passenaan te passen dat ze geen poot meer hebben om op te staan. Hoe? Door een politieke partij op te richten, verkozen te worden, andere partijen te overtuigen om het auteursrecht af te schaffen met een amendement en het dan af te schaffen. Hoe? Zo ver hoef je niet door te hoe-en want die partij bestaat al en het heet de Piratenpartij.

Meer meer meer meer meer:

wegwijs worden op het web? erwt.org/web

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s