De Quiz

erik van looy

 

Een geliefde Vlaamse teamsport is het quizzen, een denk- en drinksport waar weinig lichaamsbeweging aan te pas komt. Belangstellenden moeten zich wel bij een team, bestaande uit 4 tot 6 personen, aansluiten voordat ze mee kunnen doen, aangezien het een teamsport betreft. Er zijn grote verschillen tussen teams. Sommige teams zijn gelegenheidscollectieven die vooral komen voor het bier, andere teams zijn lokaal beruchte quizkampioenen die met elkaar wedijveren om de hoofdprijs.

De quiz bestaat uit verschillende rondes en is soms gecentreerd rond een thema. Hoewel er altijd wel een humoristische ondertoon is die door de presentator(en) wordt gewaarborgd zijn de vragen niet om te lachen. Het doel van een quiz is namelijk om uit een zaal van 50 tot 100 personen het beste team te destilleren en dat kan alleen door een uiterst geraffineerd puntensysteem en doortrapte kennisvragen uit alle denkbare domeinen. Voeg daar nog een dosis instinkvragen, een tijdronde en een puzzelblad aan toe en het zal toch wel snel duidelijk worden wie hier het beste team is.

Quiz9

Wat is het geheim van het perfecte quizteam? Dat is de vraag die er toe doet. In de consensus bestaat zo’n team uit in elk geval iemand die boeken leest, iemand die tv kijkt en iemand die puzzels oplost. Tot slot is ervaring doorslaggevend en moet de rijk vloeiende alcohol resoluut worden afgewezen. Kortom, de meest succesvolle teams bestaan meestal uit zestigplussers die andere sporten al hebben moeten afzweren.

Net als bij elke sport is er ook bij het quizzen een wereldklassement, waarbij de absolute topatleten het tegen elkaar opnemen en waarbij het publiek met open monden de reclame-inkomsten van het mediakanaal met de uitzendrechten tot grote hoogtes doet oplopen. De Slimste Mens ter Wereld is niet zomaar een televisieprogramma met een theatrale titel. Het is de uitloper van een Vlaamse volkssport die altijd met een dikke vette knipoog dient te worden beoefend.

Deze blog maakt deel uit van de serie Vlaanderen voor Hollanders.

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s