Over de ene fout die (bijna) alle beleggers maken of waarom je in 2013 Ethiopië had moeten kopen

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en alles wat omhoog gaat moet ooit eens naar beneden. Het zijn dus niet de ‘winnaars’ op de markt van vandaag die de beste groeipotentie hebben. Integendeel. Philips NV was in 2000 op zijn hoogtepunt. Iedereen die in 2000 aandelen van Philips heeft gekocht heeft kapitaal verloren. AB Inbev had zijn hoogtepunt in 2015-2016. Wie toen is ingestapt heeft zijn geld de voorbije jaren zien wegsmelten.

Wie in de jaren ’10 aandelen had gekocht met dodgy namen als ‘Facebook’, ‘Amazon’, ‘Google’ en ‘Tesla’ heeft veel leukere rendementen gehad, maar ja, dat wisten we toen niet. We hadden net de Dot-com bubbel gehad dus alle internet gerelateerde aandelen waren verdacht. Internet aandelen waren overgewaardeerd in 2000 en wie met de hype meeging werd hard gestraft. In 2000 riep iedereen dat je tech moest kopen terwijl je eigenlijk had moeten verkopen. Na het barsten van de bubbel, toen iedereen dacht dat internetaandelen besmet waren, had je moeten inkopen om goede rendementen te behalen.

Hoog kopen en laag verkopen, dat is het enige wat je niet moet doen. Er is maar één fout die je kan maken met beleggen en om de één of andere wonderlijke reden trapt iedereen er in. Op 17 december 2017 was één Bitcoin $19,783.06 waard. Dit was dus exact het slechtste moment om Bitcoins te kopen. Uiteraard hebben de meeste nuggets hun Bitcoins gekocht in 2017 omdat ze vanuit hun consumentenpsychologie redeneerden en dus posities kopen die in de mode zijn.

Je moet, als investeerder, kopen wat uit de mode is en verkopen wat trendy is. Als je iets koopt om te investeren wat op het moment van de aankoop hip en duur is dan heb je de helft van de ene grote fout al gemaakt.

Quizvraag: op het moment van schrijven (16 mei 2020) is de goudprijs, uitgedrukt in dollars, (bijna) duurder dan het ooit is geweest ($1742,33). Is dit het moment om in goud te investeren?

Antwoord: dit is (bijna) het slechtste moment tot nu toe om in goud te investeren. Wij geven geen beleggingsadvies maar een feit is een feit.

BUY LOW SELL HIGH

Koop laag en verkoop hoog. Dit is de enige manier om rendement uit vermogen te halen. Een goede investeerder zoekt dus naar koopwaar dat ondergewaardeerd is. Een goede investeerder brengt vermogen van de markt van vandaag naar de markt van morgen. In 2015 moest je Inbev verkopen en Amazon kopen. Terugkijkend kun je leuke deals maken.

Goede posities zijn posities die enkele procenten per jaar opbrengen. Je kunt niet echt winnen of verliezen met beleggen, het is geen loterij. Vermogen groeit of slinkt met percentages per jaar (of dag, of minuut) en EXPLODEERT of IMPLODEERT in principe niet, of er moet iets raars aan de hand zijn zoals een faillissement of een bubbel of een crisis.

Laten we eens oefenen met groeipercentages en rendementen zonder dat er staafdiagrammen of moeilijke formules aan te pas komen. We laten ook rentes, vastgoed, aandelen en obligaties links liggen want wij hebben niet zo veel met economie en trouwens: trackers, futures, ETFs CMEs commodities en swaps klinken allemaal te ingewikkeld. Laten we in de plaats daarvan kijken naar de groeipercentages van landen.

Waarom? Omdat ik denk dat ‘Griekenland’, ‘Kenia’ en ‘Nederland’ meer tot de verbeelding spreken van mijn lezers (jou) dan ‘Ethereum’, ‘S&P 500’ ‘Sofina’ of ‘3 month LIBOR rate’ en ik deze blog niet ingewikkelder wil maken dan nodig. Het enige wat telt is dat er een groeipercentage is dat elke dag (minuut, jaar) verschilt zodat je kunt uitrekenen wat ons fictieve rendement zou zijn.

Ik heb via deze Wikipediapagina de gemiddelde jaarlijkse groeipercentages in de periode 2013-2018 genomen van een groepje landen. Stel nu dat we €100 konden investeren in 2013 waarvan de groei of krimp de GDP van een land zou volgen, welk land zou ons dan het beste rendement geven?

Dat de economie van Ethiopië kleiner is dan die van de Verenigde Staten weten we, maar het interesseert ons niet. Het enige waar wij naar kijken is naar het groeipercentage en Ethiopië is in onze periode meer gegroeid dan de VS.

Wie kent de BRICS landen nog? In 2013 had iedereen het erover. Brazilië, Rusland, India, China, South Africa? We zien dat India en China hun groeiverwachtingen hebben ingelost terwijl Rusland stilstond en Brazilië is gekrompen. Van India kregen we bij de verkoop in 2018 €41,31 meerwaarde terwijl we op Brazilië €1,10 moesten inleveren.

Eén euro en tien cent klinkt natuurlijk niet als veel geld, maar we kunnen onze investering altijd ver- tien- honderd- of duizendvoudigen, afhankelijk van met wiens geld we aan het spelen zijn. Stel dat we niet honderd maar een miljoen euro mochten alloceren in 2013, dan hadden we €11.000 verloren in Brazilië terwijl we €413.100 hadden gewonnen in India.

Investeren in het Bruto Binnenlands Product gaat natuurlijk niet zomaar (hoewel ik vrij zeker ben dat er wedkantoren zijn die een afgeleid product aanbieden) maar de officiële cijfers van de Wereldbank komen ook niet uit de lucht vallen. Jemen en Oekraïne zijn oorlogsgebied, Venezuela kent Hyperinflatie en China is de nieuwe wereldmacht geworden. Het valt op dat er veel Europese landen tegen de rode cijfers aanleunen terwijl veel Afrikaanse landen de groeilijst aanvoeren.

Je hoeft geen Heineken te drinken om een aandeel Heineken te kopen en je hoeft niet in een Tesla te rijden om Tesla te kopen. Natuurlijk zou je graag willen dat Nederland of België deze lijst aanvoert maar de feiten zijn dat dit niet zo is. Laat je gevoelsleven even voor wat het is zeg me, als je vandaag €100 zou kunnen inzetten op de gemiddelde GDP groei in de periode 2020-2025: welk land zou je kopen?

Het Beest van de Beurs

Als er over financiële markten wordt gesproken gaat het altijd over The Bull en The Bear: als de koers klimt dan is het bullish, daalt de koers dan spreekt men van een bear market. De stier verwijst naar een markt waarin er veel wordt opgekocht, waardoor er sprake is van waardestijging, terwijl de beer verwijst…

Dit is de man die geld verdient aan failliete ziekenhuizen (en hij is nog niet van plan te stoppen)

 In 2018 bereikte de marktwerking in de zorg zijn voorlopige dieptepunt: de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis werden failliet verklaard. Personeelsleden werden ontslagen, patiënten werden met spoed overgezet en boze burgers dreigden een snelweg te blokkeren. Loek Winter, zorgondernemer en voormalig bestuursvoorzitter van de failliet verklaarde ziekenhuizen, blijft opvallend vaak buiten beeld. Zijn carrière laat zien…

Waarom Vlamingen rijker zijn dan Hollanders

Dure auto’s, chique kleren, champagne, dikke villa’s, zwembad in de tuin, tweede en derde verblijven, groteske (bedrijfs-)feestjes, rijen voor de banketbakker, keurslager en traiteur… Wie als Nederlander langer dan een paar uur in Vlaanderen vertoeft merkt dat er aan geld geen gebrek is en dat er geen schroom is om het uit te geven. De…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s