Prijsontdekking in de bulkgoederenmarkt van juwelen op Earth 2 (economie voor gevorderden)

Je hebt al wel eens een gokje gewaagd op de beurs of al een cryptomunt door je digitale vingers laten glippen, of je hebt er toch minstens ooit al eens over gefantaseerd, maar er is één ding dat je nog niet helemaal goed vat. Dat is de vraag hoe de prijs wordt bepaald.

Ja, vraag en aanbod, die ken je al. Misschien heb je zelfs opgelet bij economie en kun je je die vraag-aanbod curve herinneren. Maar de stap van die vraag en aanbod curve naar een wilde koers (zie: Het beest van de Beurs) is een te grote stap. Om de praktijk van prijsontdekking goed te vatten heb je iets tastbaar nodig. Een kleine commoditymarkt.

Prijsontdekking speelt alleen een rol bij bulkgoederen (commodities). Het is vrij stom maar er is geen goed Nederlands woord om het verschil tussen commodities en non-commodities aan te duiden. Commodities zijn onderling verwisselbaar, non-commodities kunnen alleen per stuk worden verkocht. Bij non-commodities is de prijsontwikkeling goed zichtbaar. Wat kost dit huis? Bieden maar. Wat kost deze tweedehands onderbroek op de rommelmarkt? Onderhandelen maar. Non-commodities worden per stuk verkocht en je kunt er dus geen pijs op plakken.

In de cryptowereld zijn NFTs de niet-bulkgoederen en de cryptovaluta de bulkgoederen. Eigenlijk is dat ook wat mensen bedoelen als ze zeggen dat Bitcoin ‘een soort geld’ is en NFTs ‘een soort kunst’. Het is helemaal geen soort geld of soort kunst, maar de overeenkomst is dat geld een commodity is en dus een wisselkoers heeft, terwijl een Non-Fungible Token een non-commodity is en dus per stuk verkocht moet worden (als dat lukt).

Op Earth 2 wordt de aarde opgedeeld in velden (Tiles) van 10 bij 10 meter en die zijn dan te koop. Bij de eerste transactie is dit nog een bulkgoed: team Earth 2 plakt per land een prijs op de nieuwe veldjes. Worden ze te snel verkocht, dan gaat de prijs omhoog. Eenmaal verkocht, dan worden het een niet-bulkgoed. Want wat blijkt? Spelers willen liever het Vrijheidsbeeld of de Burj Khalifa kopen dan een willekeurig veldje in de oceaan. Het wordt dus een niet-bulkgoed. Net als vastgoed, dat is ook een niet-bulkgoed.

Naast de markt van veldjes is er op Earth 2 nog een andere markt: die van Juwelen (Jewels). Deze markt blijkt wél een bulkgoederenmarkt te zijn. Ja, Juwelen hebben verschillende kleuren, maar blijkbaar scheren de spelers alle Juwelen over één kam. Dat is mooi, want dan kan ik goed uitleggen hoe prijsontdekking in de praktijk werkt.

Een juweel kost vandaag (24 juni 2022) ongeveer 0,12 dollarcent. Dat lijkt weinig, maar er zijn spelers die honderden juwelen per dag binnenrijven, dus dan moet je het vermenigvuldigen. Als jij nu zou beginnen op Earth 2 zul je zien dat je regelmatig gratis juwelen krijgt. Gratis geld, want ze zijn dus 0,12 dollarcent waard. Je kunt het gerust dividend noemen (maar niet te hard, zie: De Fiscus)

Nu vraag je je misschien af waarom ik zeg dat de prijs van Juwelen $0.12 is als we toch duidelijk zien dat ze voor $0.13 worden verkocht. Omdat ze nog niet verkocht zijn! Als ik nu een juweel op de markt zet van .11 dan is hij binnen een paar seconden weg (het werkt, ik heb het vaak genoeg gedaan). Tenzij ik nu 100 juwelen op de markt gooi voor .11 en er niet genoeg kopers zijn aan de andere kant. Dan blijven er een paar juwelen liggen en is de prijs gezakt naar .11. Mensen die het niet leuk vinden dat een juweel .11 kost zouden kunnen spreken van marktmanipulatie. Meestal zijn dat niet de kopers.

Op deze markt kun je de kopers niet zien. Misschien is er wel een Henny die zegt “Als de juweelprijs zakt tot .08, dan koop ik er 15”. Dit is een koopbestelling (buy-order). op sommige bulkgoederenmarkten kun je koopbestellingen plaatsen. Deze kunnen dan ook zichtbaar zijn op een ingewikkelde grafiek. Aan de kant van de koper is de juwelenmarkt van Earth 2 dus een contante markt (spot market). Je kunt geen bestellingen plaatsen, Henny moet dus regelmatig inloggen om te zien of de juweelprijs al gezakt is tot .08 zodat ze die 15 juwelen kan kopen die ze zo graag wil

De verkoopbestellingen kun je wel zien op deze markt. Joepie! Er zijn wel 4137 pagina’s met verkoopbestellingen. De maximale verkoopprijs is $99,999.99. Op de één of andere manier zijn er Johnny’s die het is gelukt om de prijs van $100,999.99 geafficheerd te krijgen. Maar deze technische truc weegt niet op tegen de financiële achterlijkheid die deze Johnny’s tentoonspreiden door met een ‘niet geschoten is altijd mis’ mentaliteit zo ver mogelijk bij het marktequilibrium vandaan te blijven. Ze zouden de juwelen beter slotten op hun tiles zodat ze nog iets opbrengen. Of dacht je dat kopers juwelen voor hun mooie kleurtjes kopen?

Door juwelen te koop aan te bieden voor een belachelijk hoge prijs geven deze Johnny’s een brevet van onvermogen af. Ze communiceren: “Ik ben heel erg dom. Doe een goed bod op mijn velden dan geef ik je ze zo mee”.

Kunnen te hoge juwelen dan niet verkocht worden? Jawel, dat kan. Maar het is verdacht. Als een biertje €2,80 kost en je maakt er €84.250,00 van, dan is er sprake van oftewel zinsbegoocheling, oftewel verhulde motieven (lees: witwassen). Een bulkgoederenmarkt leent zich niet voor het witwassen van geld.

Dus daarom is de prijs van een Juweel op Earth 2 vandaag $0.12. Nu vraag je je af: waar is dan die grafiek met de rode en groene kaarsen en de dagkoersen en..en..en…

Eh, die zijn er dus nog niet echt. De ontwikkelaars van Earth 2 zijn met heel veel dingen tegelijk bezig en het is altijd de vraag waar ze wanneer de focus op leggen. Daarom probeert de gemeenschap mee te ontwikkelen, met wisselend succes. De grafiek hieronder komt van e2.news, maar er klopt geen reet van. Op E2economist.com staat vooral veel informatie over wat je met juwelen kunt doen, moest je ze toch liever willen kopen dan verkopen. Earth2stats.net geven alleen statistieken van prijzen van velden, niet van juwelen.

Wil jij ook regelmatig $0.12 verdienen (of meer, of minder)? Maak dan een account op earth2.io en gebruik de referentiecode erwtdotorg als je je eerste veldje koopt!

Over de ene fout die (bijna) alle beleggers maken of waarom je in 2013 Ethiopië had moeten kopen

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en alles wat omhoog gaat moet ooit eens naar beneden. Het zijn dus niet de ‘winnaars’ op de markt van vandaag die de beste groeipotentie hebben. Integendeel. Philips NV was in 2000 op zijn hoogtepunt. Iedereen die in 2000 aandelen van Philips heeft gekocht…

Hoe ik dankzij Coinbase 500% rendement heb behaald

Als je nog nooit Bitcoin hebt gekocht heb je waarschijnlijk ook nooit van Coinbase gehoord. Ik ook niet, voordat ik in december 2019 mijn eerste Bitcoinbits begon te kopen. Inmiddels druppelt er vanuit mijn Coinbase rekening in Ierland maandelijks een paar honderd euro naar mijn ‘fiat’ rekening, staat er Bitcoin ‘koud’ in de Coinbase ‘kluis’…

Bevolkingskrimp. De uitdaging van de 21e eeuw.

Bevolkingskrimp is de grootste uitdaging van de 21e eeuw. Doordat mensen minder dan 3 kinderen per huishouden krijgen daalt wereldwijd de bevolking op lange termijn.

Haaien en statistiek

Mijn vriendin is eventjes in Zuid-Afrika en toen dat ter sprake kwam in het restaurant vond haar vader het nodig om op te zoeken hoe gevaarlijk het daar nu is qua haaien. Haaien. Ik ken haaien vooral uit de lijstjes van de meest dodelijke dieren ter wereld, waar ze het slecht doen. Meestal eindigen ze…

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s