Ik ben solidair met de boeren, en niet omdat ze zielig zijn

Ik ben solidair met de boeren in Nederland. Het recht op grondbezit en bescherming tegen staatsmacht vind ik belangrijker dan de onwenselijkheid van blauwalg en brandnetels.

Blauwalg en brandnetels. Het zijn de twee B’s die centraal staan in het debat. Ik benoem ze even, omdat burgers anders denken dat er een link is met klimaatopwarming. Ook lijkt het mensen te ontgaan dat er in deze kwestie geen enkele relatie is met de volksgezondheid. De stikstofcrisis gaat dus niet over stikstof, heeft geen link met klimaatopwarming of de volksgezondheid en een crisis kun je het ook niet noemen omdat het al decennia speelt en er niets op het spel staat.

Het lijkt misschien alsof al dat gedoe om blauwalg en brandnetels het allemaal niet waard is, en dat dacht ik ook jarenlang. Totdat er gesproken werd over ‘onteigening’. Aha.

Ineens zag ik de kadasterkaart van Nederland voor me. De steden zijn netjes verdeeld tussen enkele woningbouwcorporaties. Vrinden die elkaar wat gunnen (zie: Besturen doe je zo) vinden hun plaats in het radarwerk en de huurinkomsten worden aan het werk gezet waar ze het hardste nodig zijn. De banken hebben de private koopwoningenmarkt onder controle want er is toch geen Nederlander die zijn hypotheek afbetaalt. De Koning, het kabinet en de kapitaalmarkt spelen hun partij in de prachtige symfonie van de BV Nederland.

Maar er is één bevolkingsgroep die een valse noot speelt en niet mee gaat met de tijd. Een groep die blijft hangen in een tijd dat Nederland nog niet het land met de grootste vermogensongelijkheid ter wereld was. Een bevolkingsgroep die zijn land niet afstaat maar juist grond blijft bijkopen en vooral: overerven.

Met de kadasterkaart in de hand ontstaat er zo een spanningsveld in Nederland. De grondeigenaren in de steden behoren tot de bestuurlijke elite, de vrindjes en vrindinnetjes van Koning en Kabinet, de behoorlijke bestuurders die integriteit hoog in het familiewapen hebben staan. Buiten de steden ontstaat er een ander type grondeigenaar. Waar de Vlaamse boeren hun lap grond nooit hebben afgestaan, maar hebben opgedeeld in steeds kleinere porties, daar hebben de Nederlandse boeren hun grond de afgelopen decennia alleen maar zien groeien. In een darwinistische overlevingsstrijd zijn de sterkste boeren blijven staan terwijl de zwakkere onder steeds grotere druk eieren voor hun grond hebben gekozen.

De boerenstand van Nederland is doorgefokt zoals de gewassen en de dieren die ze produceren. Alle lof en kritiek die de Superboeren krijgen is terecht. Niet Delft of Leiden, maar landbouwuniversiteit Wageningen zet Nederland internationaal op de kaart. Juist doordat Nederlanders zichzelf als stedelingen zien laten ze ruimte aan de boeren die achterblijven om in elke dimensie door te groeien (en te groeien, en te groeien).

De varkensflats, glazen steden en plofkippen zijn maar enkele succesverhalen in de primaire sector. Ja natuurlijk zijn de Nederlandse boeren stinkend rijk. Ze hebben ervoor gewerkt, ze zijn blijven staan en ze voorzien in een diepmenselijke behoefte: die van voedsel. Voor Nederland en voor de rest van de wereld.

De boerenprotesten zijn geen zwanenzang. Het is spierballengerol. De stikstofcrisis is een oorlogsverklaring van de ene groep kapitalisten aan de andere. De burgers, met hun hoge huren en hypotheken, spelen geen rol in deze strijd. Laat al het gedweep met natuur en milieu maar achterwege, net als zielige verhalen over verloren levenswerken en borstgeklop over voedselvoorziening. Dit is een ordinaire machtsstrijd van historische proporties. Dit is hoe elke ontvoogdingsstrijd en burgeroorlog begint. Ik sta aan de kant van de Boeren. Niet omdat ze zo zielig zijn, wel omdat ze eerlijk zijn. Met je stikstof.

De “Baantjescarousel”, de “Boven-Ons-Gestelden”, de “Incestueuze Goegemeente” – Hoe je in Nederland bij de elite hoort door je ertegen af te zetten

Om jezelf in netwerkland Nederland tot de elite te mogen rekenen moet je de juiste mensen kennen. De elite is niet noodzakelijk rijk en rijke mensen worden niet noodzakelijk gezien als de elite. Geld speelt in Nederland een ondergeschikte rol. Het is een middel, geen doel. Een succesvolle zakenman moet laten zien dat hij eigenlijk…

Nederland in Verval 6: de Holocaust onder Ouderen

“De Holocaust onder Ouderen” maakt deel uit van de serie Nederland in Verval. De andere delen zijn: Nederland in Verval 1/6: de NPO Nederland in Verval 2/6: de Gemeente Nederland in Verval 3/6: de Ordehandhaving Nederland in Verval 4/6: de Turk Nederland in Verval 5/6: de Outlaw Motor Clubs De Holocaust onder Ouderen Aan allen…

Nederland in Verval 5: De Outlaw Motor Clubs

99% van de motorclubs komen alleen bij elkaar voor de liefde voor motors. 1% (de zogenaamde Outlaw Motorclubs) houdt zich niet altijd aan de wet. Als deze verhoudingen zouden kloppen dan zou Nederland helemaal stampvol gebouwd moeten zijn met vredelievende motorclubs, want het aandeel 1% clubs is in de laatste jaren duizelingwekkend gestegen. Met name…

Nederland in Verval 3: Ordehandhaving

De politie is belast met de handhaving van de openbare orde en heeft het geweldmonopolie om deze taak uit te voeren. Dit is het fundament van een soevereine staat en aangezien wij het uiteenvallen van de soevereine staat en het idee Nederland bespreken wordt het tijd om het over ordehandhaving te hebben. Terwijl de zorg…

Nederland in Verval 4: de Turk

Tot vorig jaar bestond de Turk in Nederland nog niet. ‘Allochtoon’ en ‘Marokkaan’ waren synoniemen, over Turken werd niets gezegd. De afgelopen maanden zijn er twee dingen gebeurd die dat hebben veranderd. Ten eerste zijn door de vluchtelingencrisis alle schijnwerpers naar de portier van Europa gegaan: Erdoğan. Het tweede is dat de Turkse partij Denk…

Waarom ik uit Nederland ben gevlucht

De VVD heeft de verkiezingen van vorige week gewonnen met de slogan: ‘Normaal. Doen.’ In een brief aan het volk had premier en lijsttrekker Mark Rutte dit geschreven: “Doe normaal of ga weg”. Beter kan ik niet uitdrukken waarom ik uit Nederland ben gevlucht. Ik heb helemaal geen zin om normaal te doen. Een normale…

Waarom de Vlaamse vrouwen geëmancipeerder zijn dan de Nederlandse

Laten we de progressieve, geëmancipeerde Nederlandse mythe eens even gaan ontkrachten. De meeste landen hebben hun eerste vrouwelijke premier al lang gehad. Groot-Brittannië is zelfs aan nummer twee toe. In Vlaanderen zijn vrouwelijke partijvoorzitters, lijsttrekkers en ministers de normaalste zaak van de wereld. Er zijn quota die bepalen dat de genderverdeling op een kieslijst fifty-fifty…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s