De File

file


Deze blog is deel van de serie ‘Vlaanderen voor Hollanders‘. Like de Facebookpagina om op de hoogte te blijven.


 

Een terugkerend probleem bij het schrijven over verschillen tussen Nederland en Vlaanderen is dat er dingen zijn die beide landen gemeen lijken te hebben, maar die in feite totaal verschillend zijn. Het is dan lastig om het verschil tussen de fenomenen duidelijk te maken door gebruik te maken van hetzelfde woord. Eén van die fenomenen heet ‘de file’ en vandaag ga ik een poging doen.

Het fenomeen file is een probleem in Nederland, zeker bij het deel van de forenzen dat met de auto naar het werk gaat in een andere stad. De radio maakt elke ochtend en elke avond melding van steeds weer dezelfde knooppunten waar het langzaam rijden is vanwege een ongeluk of een opstopping. In de vakanties, wanneer Nederlanders massaal naar het zuiden rijden om de zon op te zoeken, is het probleem nog iets groter, maar ook beter behapbaar: de regering heeft ooit besloten om het land in vakantiezones op te delen om al te grote opstoppingen te voorkomen. Bovendien heeft zich naast een kwalitatief snelwegennetwerk ook een fijnmazig spoornetwerk ontwikkeld, zodat forenzen die files echt beu zijn nog altijd met de trein kunnen reizen. Filerijden is in Nederland dus een euvel voor mensen die persé met de auto naar het werk willen.

De trein nemen is voor werknemers in Vlaanderen vaak geen optie, om redenen die in eerdere blog uitgebreid zijn besproken. Voor vervoer is de Vlaming dus aangewezen op de automobiel, en aangezien heel West-Europa gebruik maakt van hetzelfde archaïsche wegennet zijn opstoppingen gemeengoed geworden. Vertragingen van een uur of langer binnen een ruime marge rond de spitsuren worden standaard ingecalculeerd: collega’s die veel te laat op het werk arriveren kunnen rekenen op medelijden.

Want filerijden is lijden. Ik heb iemand horen zeggen dat hij liever dagelijks op en neer naar Keulen rijdt dan de helft van de tijd vast te staan in de Kennedytunnel. Harmonicarijden, een variant van filerijden met voortdurend gasgeven en remmen, werkt in op het menselijk brein als het gekras van nagels op een schoolbord. Wie denkt te kunnen ontsnappen door de baan te vermijden (‘snelweg’ zou in Vlaanderen een antoniem zijn) komt van een koude kermis thuis: sluiproutes zijn op gezette tijden (en daarbuiten) even dichtgeslibd als de hoofdslagaders.

De file is de kanker van de Vlaamse economie. De file bepaalt wie waar woont en wie waar werkt. De file zorgt voor personeelstekorten bij bedrijven en jaagt investeerders weg uit de grote steden. Het probleem oplossen door vakantiezones in te stellen getuigt van een luxeprobleem: de gemiddelde Vlaamse werknemer staat nu al een vakantieweek stil en als het zo doorgaat worden het er alleen maar meer.

 

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s