De Blok

blokken studeren examens

 

De Blok is het meest gevreesde en meest gebruikte woord in het Vlaamse studentenvocabulaire. Voor sommigen staat het voor de kerstvakantie, voor anderen begint de Blok in november al. In ieder geval vallen de maanden januari en juni in de Blok, omdat dat de maanden zijn waarin de examens worden afgenomen. In die maanden zijn er geen colleges, zodat studenten zich volledig kunnen richten op het blokken.

Examens in Vlaanderen zijn heel anders dan in Nederland en vergen ook iets meer voorbereiding. Zo worden de helft van de examens mondeling afgenomen, een vorm die in Nederland alleen voor het promoveren naar de doctorsgraad wordt toegepast. Aan deze vuurdoop worden Vlaamse studenten dus vanaf hun eerste bachelorjaar voortdurend blootgesteld. De giscorrectie wordt er door de docent met eigen vingers uitgevist. Een overhoringsvorm die op Vlaamse universiteiten dan weer weinig voorkomt is de meerkeuzevraag. Deze vorm wordt als inferieur gezien en wordt alleen gebruikt als het niet anders kan. In Nederland is de meerkeuzevraag favoriet: het scheelt enorm in het nakijken.

Ook de klederdracht bij het maken van examens verschilt als dag van nacht. Nederlanders komen liefst in trainingsbroeken en T-shirts naar de examenzaal omdat ze comfortabel willen zitten en omdat ze niet hebben geslapen: gisteren hebben ze voor het eerst hun studieboek opengeslagen. Ze nemen bananen mee om hun hersenen actief te houden en energiedrank om wakker te blijven. De Vlaamse student doet zijn examens doorgaans in zondagskleding. Mannen dragen pakken en vrouwen korte rokjes om de prof te imponeren. Na het examen kiest de prof een getal tussen de 0 en de 20 om het niveau van de student te bepalen. Het enige wat telt is dat het een getal boven de tien is. Is dat niet zo dan is de student gebuisd en kan hij in augustus terugkomen. De kans dat een student alle examens haalt is zo goed als nihil, waardoor de zomervakantie feitelijk ook als blok gezien kan worden. Het is dus zaak de prof te allen tijden te vriend te houden.

De Blok is als een collectieve ramadan. Studentencafés sluiten hun deuren, studentenverenigingen staken hun activiteiten en studenten schorten hun sociale levens op, wat ze luid verkondigen op de sociale media. Ondertussen verrijzen er uit de meest onverwachte hoeken bloktafels, want blokken doe je samen. In bijvoorbeeld chirolokalen, bibliotheken, mutualiteiten, bedrijven en musea worden tafels neergezet waar studenten kunnen zitten en leren. Er is vaak ook koffie en fruit beschikbaar om de mentale marathonlopers te verwennen, gesponsord door de lokale supermarkt.

Van de dingen waarin Nederland Vlaanderen als zijn meerdere moet erkennen staat het onderwijs met stip bovenaan. Het zou me niet verbazen als met de nieuwe onderwijswet van Sander Dekker Vlaamse elitescholen als paddenstoelen uit de grond schieten om de Nederlanders te leren wat studeren nou eigenlijk betekent.

Deze blog maakt deel uit van de serie Vlaanderen voor Hollanders

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s